laredo Opublikowano 31 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2016 Noszę się ze zmianą najmniejszego i najlepszego kołowrotka. Chodzi mi o coś w wielkości 1000-2000 do lekkiego uniwersalnego spinningu ( głównie pstrąg i okoń). Że wszystkich rzuciły mi się te dwa co w tytule. Który lepszy? Nie widziałem na jednego i nie mam porównania. Proszę o Waszą opinię. Ew co polecicie w tym rozmiarze.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tebe Opublikowano 31 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2016 Zauber i Red Arc to to samo tylko wygląd trochę inny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy76 Opublikowano 31 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2016 Czerwone samochody są najszybsze..., więc wybór może być tylko jeden! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lizarg Opublikowano 31 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2016 Miałem red Arc 10200 teraz mam Zaubera 2000 z nową korbką , wolę Zaubera . Szwagier kupił Slama też polecam , świetnie chodzi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iNSaNeMaN Opublikowano 31 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2016 Ja mam red arca 4000 i ogarnia szczupaki z przynetami do 60 g pewnie da rade więcej ale nie próbowałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 31 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2016 a dlaczego wszyscy zapominają o team dragonie 9 iz ? trzecim klonem wypadającym najlepiej z całej reszty ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 31 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2016 Ja mam red arca 4000 i ogarnia szczupaki z przynetami do 60 g pewnie da rade więcej ale nie próbowałem Ciekawe jak długo będzie ogarniał taki ciężar :-)))) 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bomber Opublikowano 31 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2016 Widzialem ostatnio w dobrej cenie ok.230zl z zapasem. Ale najwiekszy 935 odpowiada wielkosci 3000 zauberowatych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neronhell Opublikowano 31 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2016 a dlaczego wszyscy zapominają o team dragonie 9 iz ? trzecim klonem wypadającym najlepiej z całej reszty ?Team dragon nie jest klonem Zaubera, tylko Ryobi Excia (w roli wyjaśnienia) Teraz można je kupić w całkiem przystęponej cenie na alledrogo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 31 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2016 Team dragon nie jest klonem Zaubera, tylko Ryobi Excia (w roli wyjaśnienia) Teraz można je kupić w całkiem przystęponej cenie na alledrogo.team dragony zet to kręciły już zanim ryobi excia był w planach i kosztowały ciut mniej niż zauber, który w owych czasach był o wiele droższy niż dzisiaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 31 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2016 a tak odnośnie różnic to TDZ nie posiada tych wszystkich spowolnień posuwu jak w redo-zauberach (czyli w tej klasie kołowrotków mniej rzeczy stukających i pukających) kółko worma jest połącząne z pinionem jak to w większości emblemowo turkowych daiw i shimano, druga zaleta to korbka bez żadnym przycisków łapiących luzy i bez wymyślnego techno knoba jak w redzie prosty t knob na aluminiowej wajszce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neronhell Opublikowano 31 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2016 team dragony zet to kręciły już zanim ryobi excia był w planach i kosztowały ciut mniej niż zauber, który w owych czasach był o wiele droższy niż dzisiaj Możliwe piszę tylko że to to klon Exci, swoją drogą jestem ciekaw jak są spasowane TD bo w piątek dotarł do mnie zauber, i to nie jest już ten sam kołowrotek co kiedyś , podobnie sprawa ma się z rede-m mój 4 letni jest lepiej spasowany, niż dzisiejsze (albo trafiłem takie sztuki). Szkoda bo to bardzo fajne młynki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laredo Opublikowano 31 Lipca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2016 No a jak jakościowo wypadają te młynki? Któryś ma nad przeciwnikiem zdecydowaną zaletę? A może wadę i nie wart patrzeć na niego? Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblerek48 Opublikowano 31 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2016 dwa spro red art 10400 od 2009 r .Jeden dostał nowe serce od zubera i gitara dalej kręci...Jak będzie co roku serwisowany to jeszcze parę lat pokręci .polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 31 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2016 Szukasz małego młynka więc każdy z tej trójcy podoła, kwestia wyglądu...który ci się bardziej podoba :-))) O zauberowatch to na jb jest chyba z 1000 tematów :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 31 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2016 Możliwe piszę tylko że to to klon Exci, swoją drogą jestem ciekaw jak są spasowane TD bo w piątek dotarł do mnie zauber, i to nie jest już ten sam kołowrotek co kiedyś , podobnie sprawa ma się z rede-m mój 4 letni jest lepiej spasowany, niż dzisiejsze (albo trafiłem takie sztuki). Szkoda bo to bardzo fajne młynki.no ale jak może być to klon exci jak excia nie istniała jeszcze gdy team dragony już śmigały nad wodą ? więc z tym klonowaniem, invitro czy czymś tam to chyba odwrotnie no i excia ma kibel korbkę niestety (w której kilka kropli mocnego kleju rozwiązuje problem luzu na łączeniu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neronhell Opublikowano 31 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2016 (edytowane) no ale jak może być to klon exci jak excia nie istniała jeszcze gdy team dragony już śmigały nad wodą ? więc z tym klonowaniem, invitro czy czymś tam to chyba odwrotnie no i excia ma kibel korbkę niestety (w której kilka kropli mocnego kleju rozwiązuje problem luzu na łączeniu)Kolego, mówię tylko że TD i Excia to te same kręcioły konstrukcyjnie. Edytowane 31 Lipca 2016 przez neronhell Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 31 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2016 Kolego, mówię tylko że TD i Excia to te same kręcioły konstrukcyjnie. to teraz by się zgadzało nie wiem tylko czy excia ma łożyska w knobie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BreederGoulda Opublikowano 31 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2016 to teraz by się zgadzało nie wiem tylko czy excia ma łożyska w knobie jedno od strony śruby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BreederGoulda Opublikowano 31 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2016 Noszę się ze zmianą najmniejszego i najlepszego kołowrotka. Chodzi mi o coś w wielkości 1000-2000 do lekkiego uniwersalnego spinningu ( głównie pstrąg i okoń). Że wszystkich rzuciły mi się te dwa co w tytule. Który lepszy? Nie widziałem na jednego i nie mam porównania. Proszę o Waszą opinię. Ew co polecicie w tym rozmiarze.? żadnego z nich, daiwa ninja jest praktyczniejsza, lepiej pracuje, nie ma worma amimo to plecionkę układa lepiej niż red czy zauber, jest lekka i ładna. Serwisowana podziała dłużej niż dwa jakie wymieniłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof Jeżyna Opublikowano 31 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2016 Juz nie opowiadajcie bajek o tej ninjy bo kolowrotek od paru miesiecy w sprzedazy i nagle opinie ze bedzie dluzej i lepiej dzialal niz sprawdzone zauberowate. Mam tania dajwe (exeler) i niby wszystko okej przy lekkim lowieniu a jak zaloze blaszke albo wobka pod bolenia to stuka jak stara sasiadka w kaloryfer. Dwa lata uzytkowiania i nie chce mi sie patrzec na ta daiwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BreederGoulda Opublikowano 31 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2016 Ma mimośród zamiast worma i to już świadczy o tym że dłużej pochodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 31 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2016 Cholera,to wywalam Ultegrę SS i kupuję Ninje... wszak ten paskudny worm jest taki slaby. Pewnie po 17 latach to zaraz zdechnie, mimo że nadal można nawinąć rybę 70+ przez przelotki i rolkę na szpule. Ninja bardzo mi się podoba. Na zdjęciach wygląda, że faktycznie nawija lepiej niż zauberowate. Tyle że wormshaft zauberów do worma shimano to ma się tak jak wiertarka TopTools do Makity. Działa na tej samej zasadzie, kwestia czy równie dobrze. To , że prosta konstrukcja na nawoju S , przebija wormshafta z zaubera, świadczy tylko o tym, że ten worm ma tam znaczenie wyłącznie marketingowe.Komplikowanie konstrukcji bez poprawy własności użytkowych. W latach 90' było na rynku sporo wynalazków z nawojem opartym na crank-S (czyli krzywka na dźwigni, a nie latająca luzem jak obecnie to jest w tańszych młynkach). Większość nawijała lepiej niż dzisiejsze tanie wormshafty. Ale uproszczenie, że jest mocniejsza bo nie ma worma... ciut za daleko. Saltiga ma worma. To raczej nie jest delikatna zabawka. A uchodzi za równie mocarną jak konkurencja. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BreederGoulda Opublikowano 31 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2016 Porównuję kołowrotki z tej niskiej półki cenowej i w podobnej klasie do siebie a nie ninję do ultegry mimo różnic w bebechach bo to jak by murzyna przy mleku postawić i powiedzieć że mają ten sam kolor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pickerel Opublikowano 31 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2016 (edytowane) Myślałem jakiś czas temu nad zauberem 1000 dla syna do lekkiego spina. Niestety jego waga mnie trochę zniechęciła. Edytowane 31 Lipca 2016 przez Pickerel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi