kwidam Opublikowano 26 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2011 Witam!Niedługo będę miał możliwość łowienia na duńskiej łososiowej rzece. Mam z związku z tym pytanie do tym, którzy już tam łowili.Jaki długi i jakiej grubości przypon użyć?Czy nasze wzory much, trociowe zonkerki i puchowce sprawdzą się przy łowieniu łososi czy trzeba kręcić łososiowe klasyki?Dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 26 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2011 hej quidamkiedy będziesz się tam wybierał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwidam Opublikowano 26 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2011 Jest to wyjazd na Fyn ale korzystając z bliskości łowiska (130km od kwatery) chcemy sprawdzić możliwość łowienia łososi w Danii. Łowić będziemy ok 8.04. bo chcemy zrobić rekonesansowy wyjazd (1 dzień), a jak nam sie spodoba to zakończenie sezonu rzecznego zrobimy na jesieni w Danii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 26 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2011 W temacie nie pomogę, ale powodzenia!!Sam ciekaw jestem jak to wygląda w Danii, czy będą już srebrniaki etc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filip Opublikowano 4 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2017 Odświeże temat.Są może osoby na forum które łowiły na tej rzece ?Jakie muchy się sprawdzały w maju, jakim głowicami się tam wygodnie łowi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Graghowski Opublikowano 5 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2017 Sprawdzcie dokladnie okres ochronny na tej rzece. Obiło mi się o uszy że połów możliwy dopiero od 15-16 kwietnia ale mam nadzieje że sie mylę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 5 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2017 Sprawdzcie dokladnie okres ochronny na tej rzece. Obiło mi się o uszy że połów możliwy dopiero od 15-16 kwietnia ale mam nadzieje że sie mylę. Odniosles sie do postu z 2011 Ale faktycznie regulaminy zawsze trzeba sprawdzac. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pavko Opublikowano 5 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2017 (edytowane) Nie no co Ty Byku, @filip odgrzał kotleta wczoraj Edytowane 5 Kwietnia 2017 przez Pavko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 5 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2017 (edytowane) Nie no co Ty Byku, @filip odgrzał kotleta wczoraj Owszem, ale odpowiedz kolegi @Graghowski mysle ze odnosi sie do tego postu: Jest to wyjazd na Fyn ale korzystając z bliskości łowiska (130km od kwatery) chcemy sprawdzić możliwość łowienia łososi w Danii.Łowić będziemy ok 8.04. bo chcemy zrobić rekonesansowy wyjazd (1 dzień), a jak nam sie spodoba to zakończenie sezonu rzecznego zrobimy na jesieni w Danii Edytowane 5 Kwietnia 2017 przez Del Toro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pavko Opublikowano 5 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2017 A rzeczywiście, przepraszam, nie przeczytałem całości 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 5 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2017 A rzeczywiście, przepraszam, nie przeczytałem całości Nie ma za co przepraszac Kazdemu z nas zdaza sie cos przeoczyc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filip Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Łowić będę dopiero w maju..., a sezon zaczyna się od połowy kwietnia.Nikt tam nie był ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacper.K Opublikowano 9 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2018 Dokopałem się do tego wątku. Panowie, mam plan wybrać się w maju (1-4.05) na Skjern. Ma ktoś doświadczenia z tą rzeką? Jak się przygotować? Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mack Opublikowano 9 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2018 Widzę że salarmania złapała i nie puszcza .. kupiłeś juz tego travelka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacper.K Opublikowano 9 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2018 Jeszcze nie... Wpadł "wyższy" priorytet, póki co gt4 13' #9 musi wystarczyć . Ale to nie oznacza, że do maja travel się nie pojawi w szafie. Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filip Opublikowano 9 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2018 HejKasperŁowiłem tam dwa razy w maju po 6 dni rok, rok temu i w tym roku.Filozofii wielkiej nie ma ze sprzętem, wędka pomiędzy 13 14 stóp w klasie minium 8, moim zdaniem, wszędzie wystarczy.Linki to większość ludzi tam używa specyficznych linek hybrid zpey, w różnych klasach tonięcia.Ja łowiłem z powodzeniem airflo rage, taka hybryda między scandi a skagitem i do tego polilider w różnych klasach tonięcia-głównie super lub extra fast sinnking-3 mRybę rok złowiłem na muchę na mosiężnej tubie a'la pathagorva- dość duża około 7-8 cm.W tym roku dwie mi spadły obie na banna fly -też dużeWg mnie mucha nie ma aż takiego znaczenia-ludzię tam łowią na różne-a le tym okresie jak woda duża i jeszcze zimna to na większe.Choć wieczorem widziałem jak łowili na malutkie muszki, płytko prowadzone-ale się mocno ociepliło wtedy.W tym roku też jadę w maju-dokładnie nie wiem kiedy, może się spotkamy. Rzeka jest bardzo podobna do naszej Regi, głęboka w dolnym odcinku dość szeroka na niektórych odcinkach. W mojej opinie skala trudności złowienia tam ryby, jest trochę mniejsza niż w Polsce. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacper.K Opublikowano 9 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2018 Filip, dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Martwi mnie jednak ostatnie zdanie, statystycznie jak wyglądały wasze wyniki? Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukomat Opublikowano 9 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2018 Kacper, chyba nie ma co liczyć na zbyt wiele. Początek sezonu, 1 ryba na 2-3 dni wiosną to jest zadowalający wynik. Wszystko ponad należy traktować jako bonus. Myślę, że może w Szkocji, na dobrej wodzie, a co za tym idzie drogiej, jest szansa wykręcić lepszy wynik na wiosnę, ale też gwarancji nie ma. Atlantyckie łososie to ogólnie trudny temat i dlatego tak mnie kręcą 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacper.K Opublikowano 9 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2018 Jedna ryba na 2-3 to jednak duuużo lepiej niż w Polsce . Nie łudzę się, że połowię, ale chciałbym mieć pewność, że ryby w rzece są, bo u nas w ostatnich latach to tak jakby kijem w studni mieszać... Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 9 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2018 (...), bo u nas w ostatnich latach to tak jakby kijem w studni mieszać... No jak się czeka do 1-go, to tak jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filip Opublikowano 9 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2018 Filip, dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Martwi mnie jednak ostatnie zdanie, statystycznie jak wyglądały wasze wyniki? Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu TapatalkaW 2017 roku byliśmy w czwórkę przez 6 dni złowiliśmy dwie ryby,kolega na spina, ja na muchę.W tym roku byliśmy w sześciu, na spina mieli dwie ryby i jeden spad, mi dwie spadły.Z łososiami i trociami nigdy nie jest lekko , nawet w Rosji nie zawsze biorą.Są, skaczą i nie chcą brać- jak zawsze standard...przerabiałem to mnóstwo razu, i u nas i za granicą, w końcu nadchodzi taki moment że chapnie , ot i cała "filozofia".Połamania 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filip Opublikowano 9 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2018 Jedna ryba na 2-3 to jednak duuużo lepiej niż w Polsce . Nie łudzę się, że połowię, ale chciałbym mieć pewność, że ryby w rzece są, bo u nas w ostatnich latach to tak jakby kijem w studni mieszać... Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu TapatalkaW PL nie jest aż tak źle,trzeba być w miarę często to i się może trafi ...Nie ma się co zniechęcać, Jak się jedzie to prawie na pewno się nie złowi, a jak weźmie to jest wielki sukces,radość- 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gladki Opublikowano 10 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2018 (edytowane) HejKasperŁowiłem tam dwa razy w maju po 6 dni rok, rok temu i w tym roku.Filozofii wielkiej nie ma ze sprzętem, wędka pomiędzy 13 14 stóp w klasie minium 8, moim zdaniem, wszędzie wystarczy.Linki to większość ludzi tam używa specyficznych linek hybrid zpey, w różnych klasach tonięcia.Ja łowiłem z powodzeniem airflo rage, taka hybryda między scandi a skagitem i do tego polilider w różnych klasach tonięcia-głównie super lub extra fast sinnking-3 mRybę rok złowiłem na muchę na mosiężnej tubie a'la pathagorva- dość duża około 7-8 cm.W tym roku dwie mi spadły obie na banna fly -też dużeWg mnie mucha nie ma aż takiego znaczenia-ludzię tam łowią na różne-a le tym okresie jak woda duża i jeszcze zimna to na większe.Choć wieczorem widziałem jak łowili na malutkie muszki, płytko prowadzone-ale się mocno ociepliło wtedy.W tym roku też jadę w maju-dokładnie nie wiem kiedy, może się spotkamy. Rzeka jest bardzo podobna do naszej Regi, głęboka w dolnym odcinku dość szeroka na niektórych odcinkach. W mojej opinie skala trudności złowienia tam ryby, jest trochę mniejsza niż w Polsce. Do powyższego dodam, że z reguły działają tam czarne i brązowe Ulsockeny uraz templedogi a'la Phatagorva. Poza tym wszystkie wariacje czerwieni, brązu, rudego. Ja tam złowiłem trotkę na monkey fly z czerwoną jeżynką. Popularną, lokalną muchą na Skjern jest też Munker czyli zonker z główką z sierści sarny - oczywiscie w rudej kolorystyce.Takie wzory jak poniżej na pewno będą działać: Edytowane 10 Grudnia 2018 przez gladki 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacper.K Opublikowano 10 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2018 Tomek, Filip - dzięki za wyczerpujące odpowiedzi. Przygotowania czas zacząć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi