RobertGizycki Opublikowano 31 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2016 Cześć. Na moim jeziorku zaobserwowałem, że większość złowionych dziś okoni było oblepionych jakimiś robalami. Nigdy wcześniej nie widzialem takiego robactwa. Trochę się martwię ale może niepotrzebnie. Czy, ktoś może wie co to dokładnie jest i czy jest to groźny pasożyt ryb i ludzi? Będą umierać od tego ryby? Dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bułka Opublikowano 31 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2016 (edytowane) Argulus foliaceus - splewka, wesz rybia. Edytowane 31 Lipca 2016 przez Bułka 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Melanzyk Opublikowano 31 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2016 Na niektórych moich łowiskach tego od groma PozdrM 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 1 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2016 Niegroźna dla ludzi splewka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertGizycki Opublikowano 1 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2016 Dziękuje za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 1 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2016 Te wszy rybie zabiły mi wszystkie pstrągi tęczowe w stawie dwa razy. Raz 4 lata temu. Pózniej staw spuszczony, zawapnowany. W tym roku wpuściłem na próbę kilkanaście sztuk i znowu wszystko zabijają. Dobiłem 3 ryby, reszta zginęła z braku krwi. O dziwo karpie i karasie jakoś dają sobie radę i pasożyt ich nie atakuje. Kilka okoni tez tam mam ale nie wiem czy jeszcze żyją. Ryby zdychające po tym pasożycie wyglądają jak ludzie wychodzący z Oświęcimia tuż przed śmiercią głodową. Katastrofa. Skąd to gówno sie bierze? Ptaki przynoszą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sinopapużasty Opublikowano 1 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2016 U nas też na niektórych jeziorach okonie tymi stworzeniami oblepione Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dokuś Opublikowano 1 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2016 A co można zaradzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertGizycki Opublikowano 2 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2016 To niedobrze. Wygląda na to, że nie jest ona dla ryb obojętna. Zastananawiam się czy dzierżawca powinien jakoś temu próbować zaradzić czy raczej na dużej wodzie to niemożliwe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 2 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2016 (edytowane) Temat kilka lat temu pojawił się na innym Forum i jeszcze tutaj., ale to na małe akweny. Edytowane 2 Sierpnia 2016 przez Alexspin 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bułka Opublikowano 2 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2016 (edytowane) Można zaradzić. Chętnym mogę dać na priv namiary na kolegę specjalizującego się w chorobach ryb. Edytowane 2 Sierpnia 2016 przez Bułka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi