Skocz do zawartości

Jak idealnie polakierować opis i naklejkę na blanku?

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 rok później...
  • 3 lata później...

Witam.  Odgrzeję kotleta. Rok temu złożyłem swoją pierwszą wedkę.  Ogólnie wszystko jest ok, tylko sytuacja z napisem jest taka jak u kolegi @Robson1981 (fale Dunaju).  Z racji tej że sezon dla mnie zbliża się do końca, i czasu bedzię troszkę wiecej chciałbym to poprawić.  Lakier ThreadMaster, 2 warstwy.   Myślałem żeby zeszlifować na równo drobnym papierkiem, tak by nie uszkodzić napisu,i położyć nową warstwę wzdłuż. Tutaj wyczytałem że absolutnie żadnego szlifowania.  Co zrobić w tej sytuacji?

Też spotkałem się z problemem fal i zawsze go rozwiązywałem szlifowaniem :)  Po nałożeniu drugiej warstwy nigdy nie było oznak ingerencji. I rzeczywiście, lepiej się stabilizuje lakier gęsty niż rozrzedzony. Poza tym łatwiej się mi lakieruje duże powierzchnie na wolniejszych obrotach, 5-6 r/min

Cała tajemnica jest w szybkim polakierowaniu .Zaczynamy od napisu ,potem dopiero przelotki.Jeżeli żywica jest rzadka, sama rozleje się po całej powierzchni i zastygnie jako idealnie gładka powierzchnia.

Przetestowalem tak i tak, najlepiej wychodzilo mi dokladnie jak @pstragman napisal.

Wprawdzie nie lakieruje epoxydem tylko poliuretanem,więc nanoszenie kilku warstw jest konieczne do uzyskania odpowiedniego efektu.Co do lakierowania większych powierzchni blanku,to wyrobiłem sobie taką metodę,lakieru używam starszego "gęstrzego'',nakładam go grubo zaczynając z jednego końca,obracając blank powoli ręcznie.Dużą kroplę lakieru ''ciągne'' dookoła nie dotykając końcówką pędzelka blanku,tak jakby w powierzu,gdy zauważam,że między blankiem a pędzelkiem nie ma lakieru,nanoszę następną porcję lakieru i tak do końca np:napisu.W takim przypadku warstwa lakieru jest na tyle gruba i płynna,że sama się ''rozlewa'' na blanku nie robiąc fal lub schodów.Przy poliuretanie tą operację powtarzam 3-5 krotnie w zależności od tego jaki efekt chcę osiągnąć np: to czy omotki mają być równo z lakierem czy nie.

A ja i tak myślę , że najlepiej robi to  @krzysiek . Gładzi lakier , i mnie tego nauczył kiedyś . Do dziś wychodzą mi najlepiej polakierowane opisy :)

Omotki ciągle gładzę ,ale jeszcze daleka droga do doskonałości ...

Pozdrawiam

To podziel sie wiedza  :D

Wszystko jest napisane przez guru Krzysia K. w temacie filmy z lakierowania omotek . Polecam lekturę . 

Potrzebne rzeczy.

1. Kawałek plastiku np z opakowania od woblera.

Nic więcej, a po resztę informacji zapraszam do wspomnianego wątku ...Chyba taki temat z tego co pamiętam, naprawdę warto te kilka cennych wskazówek sobie przyswoić :)  Myślę ,że efekt mile kolegów zaskoczy  :)

Pozdrawiam 

• 3 lata później...

Panowie mam pytanko odnośnie naklejki na blank...

Nakleilem opis na blank, po lakierowaniu miejsce pod naklejka jest bardziej szare-białe, nie przezroczyste jak powinno..

Czy lakierujecie blank przed nałożeniem naklejki czy też bezpośrednio na blank naklejka a później lakier?

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka