Creek Opublikowano 1 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2016 (edytowane) Panowie sprawa jest błaha i raczej nie wymaga aż tyle tekstu, no ale z drugiej strony wypada nakreślić pewne tło Otóż ostatnimi czasy zakupiłem nowy egzemplarz tytułowego kołowrotka - Orvis Battenkill (I).Zamierzając pozbyć się Sonika SK Lite szukałem czegoś klasycznego i lekkiego, którego docelowym przeznaczeniem miał być sucharkowy zestaw oparty na kiju Sage TXL-a (8'0/#3). Stanęło na przedmiotowym Orvisie, który zwyczajnie wpadł mi w oko. Od początku nie przeszkadzało mi, że Battenkill to mało 'nowoczesna' konstrukcja, nawiązująca raczej do klasyki flyfishingu, niż do modnych obecnie kręciołów typu large arbor ...ale tak właśnie miało być ...ot, stylowo .Do rzeczy, bo lekko przynudzam ....Kołowrotek świetnie wywarza mi cały zestaw dając moc przyjemności z delikatnego łowienia. Generalnie prostota, której niewiele można zarzucić. Wszystko pięknie, gdyby jednak nie ów pewien drobny detal. Owszem da się z nim żyć ...ale być może coś doradzicie.W cudzysłowie problemem jest terkotka, a ściślej jej dość głośna praca ...z którego natężenia przed zakupem nie zdawałem sobie sprawy - widac ten typ tak ma ...Tu więc pytanie:Czy da się to jakoś delikatnie / subtelnie zredukować?. Dźwięk momentami jest troszkę irytujący.Pozdrawiam Krzysiek Edytowane 1 Sierpnia 2016 przez K.Kalisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pendergrast Opublikowano 1 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2016 Jeżeli dobrze kojarze to w nowym Battenkill'u jest jeden ząbek hamulca. W moim starszym egzemplarzu są dwa. Jeden przekręciłem a drugi grzechocze.Trzeba się przyzwyczaić albo zrezygnować z hamulca. Jak coś to po dobrej cenie odkupie kręcioł z tym "defektem" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Creek Opublikowano 1 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2016 Dzięki za odzewNie, nie ...nie zamierzam się go absolutnie pozbywać !. Jest klimatyczny .Jedyna przypadłość to tylko ta głośniejsza terkotaka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kocmyrz Opublikowano 1 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2016 Przyzwyczaisz się, szybciej niż sądzisz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marckus Opublikowano 4 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2016 (edytowane) Zgadzam się z kolegą przyzwyczaisz się. Najgorsze pierwsze wyjście nad wodę, cisza, spokój i terkotanie , ale później nie zwraca się na to uwagi. I prawda kołowrotek ma coś w sobie Edytowane 4 Sierpnia 2016 przez marckus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Creek Opublikowano 5 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2016 Byłem trochę nieprecyzyjny, gdyż kołowrotek przed utworzeniem tego wątku zaliczył już dwa wypady.No cóż stanęło na tym że odgiąłem troszkę listek sprężyny - ...jest lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi