Skocz do zawartości

Kołowrotek do UL do 800zł

Karpiu95

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, planuje zakup kolowrotka do mojej przyszłej wykałaczki. Kijek bedzie na blanku matagi w delfinie takze bedzie bardzo lekki. Przy kijku ktorym teraz lowie mam okume ceymar ktora wazy okolo chyba 235g i chcialbym kupic cos lzejszego, wejsc poziom wyzej :) mlynek musi wazyc ponizej 200g i niechcialbym wydać wiecej niz 800zl, no ewentualnie moge troche dołożyć jak bedzie warto.

Aktualnie jestem w USA i mam mozliwosc kupna pfluegera patriarcha 9525 za około 170$, ale nie ma o nim zbyt wielu opinii.

Jaki kolowrotek waszym zdaniem bylby najlepszym wyborem w tej cenie? Z góry dzieki za pomoc :)

Nie wiem jak w USA ale ja bym nie kupował nic poza Daiwa lub Shimano.

Tutaj moje pewniaki:

http://www.digitaka.com/item.php?item=65400

http://www.digitaka.com/item.php?item=65419

http://www.digitaka.com/item.php?item=64499

Zdecydowanie z naciskiem na Shimano a resztę świata można sobie odpuścić jeżeli chodzi o UL kołowrotki szkoda kasy i nerwów. Lepiej dołożyć parę $$$ i się nie wkurzać potem.  

Ps. Adres strony jest przypadkowy kołowrotki te można znaleźć dużo taniej i drożej ;)

• Like 2

Szczerze ? Nie kupisz nic lepszego jak rarka ci4 z plusem w tych pieniądzach, chyba że postawisz na używki ale tu też ameryki nie odkryjesz za 8 stówek bo to taki kibel budżet :) rarek tańszy, vaniek droższy , generalnie jeśli nie zdecydowalbys się na rarka to możesz wszystkie magnezowe daiwy rozkminic kanciaste czyli Fuego , tdz , ignis i tym podobne bardzo mało ważą i mają wszystko czego potrzebuje maszynka do ul.

• Like 2

To jest to samo co Mitchell Mag Pro Extreme. Łysy wąż często go opisywał bo mu kazali. Miałem w rękach dwa, każdy klikał na posuwie szpulki.. Poza tym spoko kołowrotek, lekki, ma fajny hamulec, niezły design itd.

gdybyś miał ich w rękach więcej pewnie byś trafił na taki z peknietym siodelkiem posuwu bo z tego słynący był mitchell ekstrim. :) a stuki normalna rzecz, w porównaniu do wielkości młynka , wszystkie elementy od posuwu wykonane z tandetnego kruchego czegoś w podobie aluminium i do tego mikroskopijnych rozmiarów, sama krzywa siodełka jest dość duża i szybko to zapieprza po kółeczku mimosrodu gdzie nie ma ani żadnej stabilizacji, ani wygluszenia w postaci uszczelki jak to robi np daiwa (2 uszczelki) no i jak sobie metal o metal pizga to i stuki się pojawiają.

• Like 7

gdybyś miał ich w rękach więcej pewnie byś trafił na taki z peknietym siodelkiem posuwu bo z tego słynący był mitchell ekstrim. :) a stuki normalna rzecz, w porównaniu do wielkości młynka , wszystkie elementy od posuwu wykonane z tandetnego kruchego czegoś w podobie aluminium i do tego mikroskopijnych rozmiarów, sama krzywa siodełka jest dość duża i szybko to zapieprza po kółeczku mimosrodu gdzie nie ma ani żadnej stabilizacji, ani wygluszenia w postaci uszczelki jak to robi np daiwa (2 uszczelki) no i jak sobie metal o metal pizga to i stuki się pojawiają.

zapamiętaj to @karpiu bo to się nazywa "niezależna opinia" ; coraz rzadziej dziś można coś takiego w internetach spotkać bo większość tzw. recenzentów prostytuuje się dla korzyści...

• Like 5

Zaciekawiliście mnie tym stukaniem i pękaniem siodełka bo rzeczywiście zaczęło coś stukać po jakimś czasie w moim extremie, ale nie zwracałem na to uwagi.Chyba czeka go wyjazd na gwarancję jak kupie zapasowy młynek do ul.

Edytowane przez dolot

Ok czyli rarenium wygrywa z pfluegerem/mitchellem? Jaka jestroznica miedzy rarkiem ci4 a ci4+??

ci4 ma zapasowa szpule ten z plusem nie ale ma za to x shipa i miejsce na łożysko pod szpula, ma tez normalne knoby nie z pianki jak ci4 no i jest o wiele ładniejszy moim zdaniem.

Dzieki bardzo za pomoc :) tak zrobie, kupie rareniuma CI4+ 1000! Pawello tak z ciekawosci jakie przynety ogarnia twoj big pond? Zastanawiałem sie powaznie nad tym blankiem ale ostatecznie postawilem na super trouta. Faktycznie jest taki szybki jak mowi opis czy to tylko 'opis'? jak z czuciem i jak radzi sobie z przylowami? Pozdrawiam

Edytowane przez Karpiu95

A swoja drogą będę wdzięczny za link gdzie można kupić sporo taniej niż w Digitace

Linków nie mam bo nie znam na tyle japońskiego żeby coś zamówić na ichniejszych aukcjach ale znajomy w JP kupił mi młynek 5000JPY taniej niż znalazłem w sieci. Nowy z paragonem ect. Cardiff wyniósł mnie wówczas niecałe 700zł. Przy obecnym kursie walut to już pozostaje w kwestii marzeń ale jak ktoś uparty albo oszczędny ;) Niemniej jestem skłonny się zgodzić z Rarenium ale w rozmiarze 2000 bo 1000 mają wg mnie za małe szpulki :P