Skocz do zawartości

Kołowrotek do UL do 800zł

Karpiu95

Rekomendowane odpowiedzi

Ten 4000 za 789 to z jakim przełożeniem będzie ?

zwykłym bo to 4000, wersja 4000XG też jest dostepna na zamówienie, na początku września będą wszystkie warianty i modele dostepne od ręki w większych iościach, na razie sprowadzam pojedyncze bo wyjeżdżam na wakacje 12-21.08 i nie chce mi się z tym szarpać :)

• Like 1

wiesz ja kupuję w różnych miejscach....ceny sprzedaży zależą od ceny zakupu w danym momencie...ta nowa dostawa jest w lepszej cenie cóż poradzę :)

Wiem, wiem :) Tak sie tylko przekomarzam ;)

Jedno jest dla mnie istotne - jest ładny :) Czy będzie wytrzymały - nie wiem. Sparowałem go z okoniówką, więc nie spodziewam się niespodzianek "in minus". Wcześniej miałem Rarka 1000S sprowadzonego z jp i nie widzę drastycznej różnicy. Oba kręcą maślanie i właściwie jedynie względy estetyczne je w moich oczach różnią.

Edytowane przez Krab

Cześć, pozwólcie że podobne się ze swoim pytaniem.

Chce kupić kołowrotek do lekkiego spinningu, zastanawiam się między stradiciem FK 2500 a cadlia 2000 DW-CLD-2000a. Oba modele są porównywalne i wybór między nimi to kwestia gustu, czy powinienem o czymś wiedzieć?

Z caldii moim zdaniem lepiej będzie schodziła plecionka bo szpula jest szersza, do tego dalej z niej wyrzucisz (oczywiście to zależy też od innych czynników), najistotniejsze jest to że caldia nie ma wormshafta, jest na mimośródzie, w mojej ocenie popracuje dłużej ale to tylko moje zdanie, dla mnie też jest ładniejsza. W caldii z 2011 roku w rolce nie ma łożysk, są tulejki, trzeba więc sobie zamienić, nie wiem jak w tej z 2014 roku ale ma więcej łożysk niż ta z 2011 więc może dołożyli. Ja kupiłbym caldię, wybór jest Twój, poczekaj na opinię użytkowników shimano.

Edytowane przez Hunter_pike
  • Like 1

Milupa, to pochodna nadgorliwosci niektorych Modow, likwidujacych czy zamykajacych 'zabyleso', punktujacych i banujacych za to samo, slowem skutek tresury, samodyscyplina, ostroznosc, coby nie podpasc...zreszta...ten post do usuniecia ????

Właśnie żeby nie zamykać za byle co są takie wątki i już widzę że się przydał bo kolejna osoba się podpięła z pytaniem.

Co do reszty nie komentuję bo każdy ma inne postrzeganie, a tymczasem wracam do basenu ;)

• Like 2

Dawno nie widzialem Caldii, ale czy Daiwy 2000 nie maja jednak szpul o mniejszej srednicy niz Shimano 2500?

Oczywiście że daiwa ma szpule o większej średnicy dla przykładu Caldia 2000 ma z pewnością większą średnicę szpuli niż wspomniany stradic 2500

• Like 1

A...to ja bym prosil o dokladne wymiary. Mam tylko jedna stara Daiwe 2000, srednica szpuli to okolice 42 mm. Podobnie jak w starym Stradicu 2000. Natomiast moje nowe Shimano 2500/C3000 maja szpulki sporo wieksze, chyba 48 mm.

Czyzby zerwano ze standaryzacja i Stradic z tego roku ma mniejsze szpule? Co do nowszych Daiw sie nie wypowiem, ale takze jestem ciekaw, czy byly jakies zmiany ????

Edytowane przez coloumb

Porównaj sobie szpulę od Caldii i Stradica nawet w google, zobacz czy nie ma różnic? Może źle to sprecyzowałem bo daiwa ma szpulę niższą i głębszą nawet przy tym samym rozmiarze średnicy wewnętrznej niż np shimano które ma szpulę wyższą i płytszą. To miałem na myśli dla jasności.

Podsumowując, z tego co czytam, oprócz milimetrowych różnic w średnicy szpuli, nie widzicie większych różnic między tymi modelami?
Jestem bliższy shimano ale nie z racjonalnych powodów, tylko czysto subiektywnych odczuć. 

"najistotniejsze jest to że caldia nie ma wormshafta, jest na mimośródzie"- niestety nic mi to nie mówi, nie mam pojęcia jaka to różnica.

Podsumowując, z tego co czytam, oprócz milimetrowych różnic w średnicy szpuli, nie widzicie większych różnic między tymi modelami?

Jestem bliższy shimano ale nie z racjonalnych powodów, tylko czysto subiektywnych odczuć. 

"najistotniejsze jest to że caldia nie ma wormshafta, jest na mimośródzie"- niestety nic mi to nie mówi, nie mam pojęcia jaka to różnica.

Tutaj masz przykładowy kołowrotek z mimośródem (foto z smarem) http://jerkbait.pl/topic/69337-ryobi-spro-dragon-daiwa-serwis-ko%C5%82owrotk%C3%B3w/page-27#entry1956159

Tutaj masz przykładowy z wałkiem wormshaft http://jerkbait.pl/topic/69337-ryobi-spro-dragon-daiwa-serwis-ko%C5%82owrotk%C3%B3w/page-20#entry1912626 (ostatni rząd środkowe zdjęcie)

porównaj sobie różnice.