Karpiu95 Opublikowano 15 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2016 Aaa no to w takim razie nie do zamknięcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karpiu95 Opublikowano 15 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2016 Ma juz ktos tego stradica z 2016???? Bardzo kusi mnie model Ci4+ C2000HGS, ale troche sie boje kupic tak bez zadnych opinii, bo tani sprzet to nie jest. Teraz sie zastanawiam czy rarenium czy nowy stradic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karpiu95 Opublikowano 15 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2016 Ma juz ktos tego stradica z 2016???? Bardzo kusi mnie model Ci4+ C2000HGS, ale troche sie boje kupic tak bez zadnych opinii, bo tani sprzet to nie jest. Teraz sie zastanawiam czy rarenium czy nowy stradic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majatony Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Ma juz ktos tego stradica z 2016???? Bardzo kusi mnie model Ci4+ C2000HGS, ale troche sie boje kupic tak bez zadnych opinii, bo tani sprzet to nie jest. Teraz sie zastanawiam czy rarenium czy nowy stradic Jak nie kupisz to się nie przekonasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Worek Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Tutaj masz przykładowy kołowrotek z mimośródem (foto z smarem) http://jerkbait.pl/topic/69337-ryobi-spro-dragon-daiwa-serwis-ko%C5%82owrotk%C3%B3w/page-27#entry1956159 Tutaj masz przykładowy z wałkiem wormshaft http://jerkbait.pl/topic/69337-ryobi-spro-dragon-daiwa-serwis-ko%C5%82owrotk%C3%B3w/page-20#entry1912626 (ostatni rząd środkowe zdjęcie) porównaj sobie różnice.Nie znam mechanizmu kołowrotka więc nie jestem w stanie na podstawie zdjęć powiedzieć, jakie przełożenie praktyczne ma dana część. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BreederGoulda Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Nie sugerowałem Ci przełożenia tylko pokazałem Ci różnice w przekładniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coloumb Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Koledzy, to UL, roznice konstrukcyjne wplywajace na 'moc' czy dlugowiecznosc przekladni sa raczej drugoplanowe. Takie Shimano czy inna Daiwa ze srednich polek popracuja te kilka sezonow, wielkich przeciazen nie bedzie... Poza tym wspolczesne plastyczniane korby sa na tyle lekkie, ze i do kijka 8 lb mozna dokrecic rozmiar 2000 czy nawet 2500 Shimano (o Daiwach sie nie wypowiem, ale pewnie jest podobnie), a to zapewni dodatkowy komfort psychiczny. Ja o kolowrotkach wielkosci 1000 zapomnialem, mala szpula mi przeszkadza. Wlasciwie wiekszosc kolowrotkow ma wielkosc 2500, przy cienkiej pletce i zbrojeniu blankow od 20 czy 16 wszystko fruwa gdzie chce. Moze gdybym namietnie ganial za pasiakami z wedziskami do 6 gramow, zszedlbym o rozmiar, ale nigdy do 1000. Czy moglby ktos zmierzyc srednice szpuli jakiejs nowej Daiwy 2000? Dzieki ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Worek Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Użyłem niefortunnego słowa Nie chodziło mi o "przełożenie" jako mechanizm, tylko o to jak coś z teorii przekłada się na praktyczne zastosowanie. Dzięki za próbe tłumaczenia, ale musisz zrozumieć że to co dla Ciebie oczywiste, dla mnie to czarny kosmos. Chciałem się tylko upewnić czy któryś z tych kołowrotków nie będzie złym wyborem, i już chyba wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coloumb Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2016 W praktyce to jest cos na ksztalt...religii ???? Jedni wierza w Daiwe, drudzy w Shimano, kolejni w Latajacego Potwora Zaubera. Tu naprawde czesto subiektywne preferencje sa najwazniejsze. Ja lubie Shimano, wielkosciowo od 2000 do 4000 zapewnia mi pelen zakres zastosowan. Do UL bralbym przykladowo lekkiego Vanqiusha 2000/2500, budzetowy byloby odpowiedniej wielkosci Rarenium FB. Albo ten nowy Stradic, tu musialbym poczytac, porownac, przemyslec. W sumie kolowrotek to prosta konstrukcja i proste zasady doboru. Nie inwestuje w tanie, niestety za 3 stowy nie kupi sie dobrego, trzeba liczyc sie z wydatkiem w okolicach tysiaca. To zwykla ekonomia. Dlatego tyle narzekan na nowe ryobowate, skonczyl sie okres promocji i teraz klepia adekwatnie do sklepowej ceny. Ale rzesze wyznawcow i piekna legenda pozostaly, dlatego wciaz sie sprzedaja. Kup tego Stradica 2016 i zrob nam wszystkim przysluge. Najwyzej odsprzedasz z niewielka strata, ale uzyskane dane warte sa ryzyka ???? Czekam na recenzje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Worek Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Właśnie niedawno kupilem kolowrotek na szybko za stówe, byłem z nim raz nad wodą i pół żyłki do wyrzucenia. Poskręcana na amen, dobrze że nie nawinąłem plecionki. Więc zgodnie z zasadą, biednych nie stać na kupowanie tanich rzeczy zainteresowalem sie czymś położonym kilka półek wyżej. Jeśli nic się nie zmieni prawdopodobnie kupie stradica, szkoda tylko że nie jest już biały (małe marzenie z dziecinstwa ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majatony Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Właśnie niedawno kupilem kolowrotek na szybko za stówe, byłem z nim raz nad wodą i pół żyłki do wyrzucenia. Poskręcana na amen, dobrze że nie nawinąłem plecionki. Więc zgodnie z zasadą, biednych nie stać na kupowanie tanich rzeczy zainteresowalem sie czymś położonym kilka półek wyżej. Jeśli nic się nie zmieni prawdopodobnie kupie stradica, szkoda tylko że nie jest już biały (małe marzenie z dziecinstwa ).SĄ mistrzowie na forum ze jak będzie trzeba to pomalują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorzyk Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2016 A wersja FJ ,FC .? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dreadknight Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2016 A wersja FJ ,FC .?za ciężkie do UL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karpiu95 Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Mam tego stradica do wzięcia za jakies 250$ w stanach ale ze sklepu wysyłkowego i sie boje ze bedzie z nim cos nie tak a niedlugo wracam i moze nie byc czasu na wymiane, ale juz sie tak na niego napalilem ze chyba wezme Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BreederGoulda Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Mam tego stradica do wzięcia za jakies 250$ w stanach ale ze sklepu wysyłkowego i sie boje ze bedzie z nim cos nie tak a niedlugo wracam i moze nie byc czasu na wymiane, ale juz sie tak na niego napalilem ze chyba wezme a do czego chcesz go używać tzn. do jakich ryb bo pod przyjemne łowienie okoni moim zdaniem ten stradic ma zbyt wysokie przełożenie, u Mefisto możesz zobaczyć jak wyglądają bebeszki http://www.mefistofishing.pl/shimano-stradic-ci4-c2000hgs-new-2016-p-1526.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karpiu95 Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Ogladanie bebeszkow nic mi nie da bo sie na tym kompletnie nie znam glownie okonie, czasem jazie i bialoryb. Dlaczego twierdzisz ze za wysokie przelozenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BreederGoulda Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2016 bo pod okonia będzie zbyt szybko zwijał z tym przełożeniem przynęty, tak uważam ale ja tam się nie znam według wielu tutaj speców wiec poczekaj na wpis kogoś innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coloumb Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2016 (edytowane) Dawno, dawno temu, w odleglej wedkarskiej galaktyce, istnialy legendarne biale kolowrotki Stradic, sprzedawane za cale 105 $ kazdemu, kto sie nie bal 6.0:1 oraz 9,7 oz. w rozmiarze 2000. A teraz? Do wyboru, do koloru...doslownie ???? Tak wiec nie trzeba sie meczyc z wysokim przelozeniem i jeszcze wieksza masa, kto chce, dostanie ponad 100 gramow mniej oraz bardziej dostojne 5.0:1 - http://www.mefistofishing.pl/shimano-stradic-ci4-c2000s-new-2016-p-1525.html Edytowane 16 Sierpnia 2016 przez coloumb 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karpiu95 Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Czyli wg was przelozenie 6:1 jest minusem przy sprzętach UL? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coloumb Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2016 (edytowane) Eee tam. Co kto lubi. Czasami sie przydaje przy sprowadzaniu z pradem przykladowo. Mnie tam jakos szczegolnie by nie przeszkadzalo ???? Edytowane 16 Sierpnia 2016 przez coloumb 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mathew.stepnicki Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Powiem tak mam stradica fa 1000 i rarenium fb 1000. Szybszy jest podpiety do konger elvis bo ten mi sluzy do troche ciezszych przynet. Rarenium pracuje przy konger rapier 1,5-7 i musze powiedziec ze to rozwiazanie oblsuguje lzejsze przynety to znaczy do 3gr. Wysłane z mojego K10000 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mathew.stepnicki Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Moge nawet powiedziec ze przyjmeniej kreci sie stradickiem pomimo wiekszego przelozenia niz rareniun. Wysłane z mojego K10000 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Czyli wg was przelozenie 6:1 jest minusem przy sprzętach UL? po raz setny.....nie przełożenie mówi o prędkości a ilość nawijanej linki , shimaniaki z wyższym przełożeniem nie odstają komfortem łowienia od standardów !! 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sicu Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2016 (edytowane) po raz setny.....nie przełożenie mówi o prędkości a ilość nawijanej linki , shimaniaki z wyższym przełożeniem nie odstają komfortem łowienia od standardów !!Hmmm....Miałem Stradica 4000FE, pozbyłem się bo w Wiśle pod prąd prowadzenie boleniowego wobka było ciężkie dość, poza tym pracował płynnie, a lat już trochę ma;) Wiem, że to nie UL, ale Shimano i wysokie przełożenie (6.2:1). Edytowane 17 Sierpnia 2016 przez Sicu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karpiu95 Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Nowy stradic i nowy cardiff są w mniej więcej tej samej cenie. Ktory model jest wyzszej klasy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi