Sicu Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Wracając do tematu, kupiłem lekko używanego Rarenium 2500fb CI4+. Ciągam nim kleniowe, okoniowe (do 5 g), pstrągowe (do 8 cm) przynęty i jest wszystko w porządku;) 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BreederGoulda Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Czyli mam rozumieć ze jak sobie kupię stradica i biomastera to stradic zużyje się szybciej ?Bo ma wieksze przełożenie i jest szybszy i szybciej kręci to się szybciej zużyje ? Kolego hunter-pajk .....a szkoda jęzora strzępic Kup sobie tego biomka w wersji 2000 z przełożeniem 5,0 http://www.plat.co.jp/english/shimano/salt_reel/biomaster/biomaster.htm i kup stradica z przełożeniem 6,0 o np tego http://www.mefistofishing.pl/shimano-stradic-c2000hgs-new-2015-p-1391.html i użytkuj na zmianę z jednakowymi przynętami, na tych samych wodach, takimi samymi grubościowo linkami, tyle samo czasu, zobaczysz który szybciej zacznie rzęzić, w którym szybciej będziesz czuł przekładnię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coma Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2016 To może sam kup cwaniaku, przetestuj i się podziel swoimi wrażeniami. Ktoś ma za ciebie udowadniać twoje racje? Już wystarczy, że eksperymentujesz na cudzych młynkach nazywając to "serwisem". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henri Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Gdybym wydał 8 stów i przy UL którykolwiek z nich zacząłby rzęzić, to chyba potraktowałbym go z buta... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BreederGoulda Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2016 To może sam kup cwaniaku, przetestuj i się podziel swoimi wrażeniami. Ktoś ma za ciebie udowadniać twoje racje? Już wystarczy, że eksperymentujesz na cudzych młynkach nazywając to "serwisem". Ja sobie kupuję ale co innego - Daiwę Caldię 3000 Z bo taka mi odpowiada, drugą mam z 2011 roku kupioną od Kamila z forum, do UL również założę daiwę ale certate http://www.mefistofishing.pl/daiwa-certate-2004-jdm-model-new-2016-p-1464.html bo tak mi się podoba. A co do mojego serwisu to nie masz pojęcia o nim a z zasłyszenia piszesz, cóż narazie nadal więcej zadowolonych niż niezadowolonych, jak sytuacja się zmieni na odwrotną będę robił tylko tym co mieli u mnie swoje młynki, są zadowoleni i nadal będą chcieli przysyłać, resztę zostawię Łukaszowi i Józkowi by mieli też co robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majatony Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2016 (edytowane) Kup sobie tego biomka w wersji 2000 z przełożeniem 5,0 http://www.plat.co.jp/english/shimano/salt_reel/biomaster/biomaster.htm i kup stradica z przełożeniem 6,0 o np tego http://www.mefistofishing.pl/shimano-stradic-c2000hgs-new-2015-p-1391.html i użytkuj na zmianę z jednakowymi przynętami, na tych samych wodach, takimi samymi grubościowo linkami, tyle samo czasu, zobaczysz który szybciej zacznie rzęzić, w którym szybciej będziesz czuł przekładnię.Osobiście łowie stellami i pewnie życia mi braknie żeby doprowadzić je do takiego stanu czyli rzęzenia Edytowane 18 Sierpnia 2016 przez tony1983 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BreederGoulda Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2016 (edytowane) Osobiście łowie stellami i pewnie życia mi braknie żeby doprowadzić je do takiego stanu czyli rzęzeniajeśli łowisz od weekendu to pewnie tak, gdybyś bywał nad wodą trzy-cztery razy w tygodniu po wystarczy 4-5 h i łowił intensywnie, czasami niezgodnie z przeznaczeniem młynka jak wielu to robi szybko byś zmienił zdanie, bo to że łowisz stellami nie oznacza, że to maszynki nie do zajechania, konstrukcyjnie jak każdy młynek tyle, że dopracowane bardziej. Każdy można zajechać że zacznie ząbkować i rzęzić, kwestia czasu, można kupić stradica i łowić nim do końca swojego życia bez jakichkolwiek większych oznak zużycia przekładni, bo wszystko zależy jak się dba i użytkuje dany sprzęt. To że stella kosztuje tyle ile kosztuje nie oznacza że jest super kołowrotkiem jakiego nie można zajechać bo to bzdura, w dużej mierze co najmniej 30% wartości to marka, kolejne 40% to jakość wykonania i materiałów z jakich jest zrobiona a reszta to wartość dwóch zauberów. Moje porównanie było tylko porównaniem bo o jednym i drugim młynku jaki porównywałem opinie już są. Edytowane 18 Sierpnia 2016 przez Hunter_pike Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Worek Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Czymś różni się stradic 2500 od 3000? Na papierze tylko wielkością szpuli ale ja się nie znam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2016 (edytowane) Doktorze Hunter pozjadałeś wszystkie rozumy. 1. W każdym temacie twoja Daiwa jest najlepsza a dla mnie i nie tylko dla mnie ten model to śmieć.2. Przynęta szybko zwijana stawia większy opór niż wolno ....nie jest tak jak piszesz bo duża obrotka wolno zwijana bardziej katuje przekładnie niż szybko zwojane woblery boleniowe.3. Co do nawoju to Tp 4000pg '15 i tpsw4000pg. Pierwszy mimo niższego przełożenia zwija więcej.4. Jak możesz stwierdzać o zniszczonych przekładniach skoro serwis zaczął sie w lutym więc te młynki nie przełowiły nawet sezonu.....powielasz głupty wyczytane w internetach....5. I juz tak na marginesie to twoje zachowanie odnośnie cen p.Leśniaka to woła o pomste do nieba. Co Cie boli ile kto bierze? Tobie wręcz nie wolno brać tyle co On bo Ty się uczysz na nie swoich młynkach.....Można tak wymieniać bez końca.....tak jak chciałeś wymieniać łożysko w rolce stelli'14 na ezo...buhhhaaaPs. Co do zajechania młynka po 4-5h to się zgodzę....z takim ale ze to młynek po Twoim serwisie. Wtedy jest taka możliwość.... Edytowane 18 Sierpnia 2016 przez przemow 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2016 jeśli łowisz od weekendu to pewnie tak, gdybyś bywał nad wodą trzy-cztery razy w tygodniu po wystarczy 4-5 h i łowił intensywnie, czasami niezgodnie z przeznaczeniem młynka jak wielu to robi szybko byś zmienił zdanie, bo to że łowisz stellami nie oznacza, że to maszynki nie do zajechania, konstrukcyjnie jak każdy młynek tyle, że dopracowane bardziej. Każdy można zajechać że zacznie ząbkować i rzęzić, kwestia czasu, można kupić stradica i łowić nim do końca swojego życia bez jakichkolwiek większych oznak zużycia przekładni, bo wszystko zależy jak się dba i użytkuje dany sprzęt. To że stella kosztuje tyle ile kosztuje nie oznacza że jest super kołowrotkiem jakiego nie można zajechać bo to bzdura, w dużej mierze co najmniej 30% wartości to marka, kolejne 40% to jakość wykonania i materiałów z jakich jest zrobiona a reszta to wartość dwóch zauberów. Moje porównanie było tylko porównaniem bo o jednym i drugim młynku jaki porównywałem opinie już są. I to stwierdziłes bo rozbierałeś młynek po takim łowieniu? Czy gdzieś wyczytałeś? To ja bardzo proszę zeby odezwała się osoba która ma tyle czasu na łowienie i zajechała ten młynek :-) Bardziej mi to podchodzi pod te 500 szczupaków. Bo w obydwu przypadkach podobne wyliczenie wyjdzie.... I kondycja łowiącego jak u sportowca..... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karpiu95 Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Przemow, co od pkt.2 to chyba troche sie zagalopowales. To ze hunter_pike napisal ze szybko zwijana przyneta mocniej katuje mlynek niz wolno zwijana to chyba oczywiste ze mial na mysli tą samą przynętę. Jaki jest sens porownywania oporu stawianego przez obrotowke do wobka boleniowego czy jakiejkolwiek innej przynęty.A tak swoją drogą to faktycznie nie ma juz co sobie skakac do gardeł. Dzięki za pomoc, zostane przy przelozeniu 5:1 Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2016 A kolego Karpiu taki jest sens mojego porównania zeby Pan Najmądrzejszy Serwisant zrozumiał :-))) Bo pisanie ze wyższe przełożenie= szybsze zużycie to mit przeczytany gdzieś w necie..... Moge tu wymienić mase ludzi łowiących młynkami 6:1 i ciężkimi główkami sandacze.....bez żadnych strat dla przekładni.... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BreederGoulda Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2016 (edytowane) Doktorze Hunter pozjadałeś wszystkie rozumy.1. W każdym temacie twoja Daiwa jest najlepsza a dla mnie i nie tylko dla mnie ten model to śmieć.2. Przynęta szybko zwijana stawia większy opór niż wolno ....nie jest tak jak piszesz bo duża obrotka wolno zwijana bardziej katuje przekładnie niż szybko zwojane woblery boleniowe.3. Co do nawoju to Tp 4000pg '15 i tpsw4000pg. Pierwszy mimo niższego przełożenia zwija więcej.4. Jak możesz stwierdzać o zniszczonych przekładniach skoro serwis zaczął sie w lutym więc te młynki nie przełowiły nawet sezonu.....powielasz głupty wyczytane w internetach....5. I juz tak na marginesie to twoje zachowanie odnośnie cen p.Leśniaka to woła o pomste do nieba. Co Cie boli ile kto bierze? Tobie wręcz nie wolno brać tyle co On bo Ty się uczysz na nie swoich młynkach.....Można tak wymieniać bez końca.....tak jak chciałeś wymieniać łożysko w rolce stelli'14 na ezo...buhhhaaaPs. Co do zajechania młynka po 4-5h to się zgodzę....z takim ale ze to młynek po Twoim serwisie. Wtedy jest taka możliwość.... Imienniku Ad1, nigdzie tego nie napisałem więc nie dopisuj sobie historyjki,Ad.2 dużą obrotówką w nurcie i przy niskim przełożeniu tak samo katujesz przekładnię jak woblerem boleniowym w nurcie przy wysokim przełożeniu , spróbuj młynkiem o wysokim przełożeniu wędkować dużą obrotówką i tak samo młynkiem o niskim przełożeniu, którego szybciej zajedziesz?, pisząc to wcześniej odniosłem się wyraźnie ale nie czytasz widać z uwagą.Ad.3 Twin power 4000 PG z 15 roku ma przełożenie 4,4 i nawój 71 cm, a Twin power sw 4000 PG przełożenie 4,6 i nawój 70 cm i tu masz rację ale to nikłe różnice w porównaniu z przełożeniami 4,7 do 6,0 bo nie od samego przełożenia jak wiesz zależy długość nawijanej linki.Ad.4 serwisuję młynki różne nie tylko swoje i nie na swoich opieram wnioski, widzę więc różne przekładnie, kołowrotki które były z różną intensywnością używane, zarówno nowe, roczne, dwuletnie jak i prawie pełnoletnie. Ad.5 mnie nic do tego kto ile bierze, pisałem o tym ale nie czytasz z uwagą, odniosłem się do tego tylko bo to moim zdaniem zdzierstwo niezależnie kto to robi. co do stelli 14 i rolki to czy każdy wszystko wiedział ty również? Co do zajechania stelli to kup taką jak masz kasy nadmiar i daj ją mojemu koledze co łowi prawie 300 dni w roku jak nie ma wody skutej lodem, po sezonie jej nie poznasz a pracowała będzie gorzej niż nowy zauber, będziesz miał namacalny dowód. Edytowane 18 Sierpnia 2016 przez Hunter_pike 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BreederGoulda Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2016 A kolego Karpiu taki jest sens mojego porównania zeby Pan Najmądrzejszy Serwisant zrozumiał :-))) Bo pisanie ze wyższe przełożenie= szybsze zużycie to mit przeczytany gdzieś w necie..... Moge tu wymienić mase ludzi łowiących młynkami 6:1 i ciężkimi główkami sandacze.....bez żadnych strat dla przekładni.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BreederGoulda Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Najlepsza była by chyba opinia kolegi zdaje się patu bo on po pierwsze łowi zdaje się najwięcej ze wszystkich na tym forum, po drugie nie oszczędza młynków z tego co słyszałem, po trzecie jak zajedzie to się pozbywa. Uprzejmie proszę Patryku jeśli to czytasz wypowiedz się w tym temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Mam nadzieje ze któryś z modów wreszcie zajmie sie Twoimi bzdurnymi wpisami bo każdy temat w którym się wyłonisz ze swoimi mądrościami schodzi na psy...... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2016 i znowu powrót do porównań stelli i zaubera.....oczywiście hunter nie jedną stelle zajeździłeś i widziałeś ich zajeżdżonych setki to straszne że pracują gorzej niż nowy zauber który jeszcze nie dawno był dla ciebie szczytem techniki oczywiście po wymianie wszystkich łożysk na ezo... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BreederGoulda Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Mam nadzieje ze któryś z modów wreszcie zajmie sie Twoimi bzdurnymi wpisami bo każdy temat w którym się wyłonisz ze swoimi mądrościami schodzi na psy......schodzi na psy nie przez moje wpisy bo to co napisałem jest logiczne i jest tak jak napisałem w praktyce a że wy ujadacie bo tego nie rozumiecie razem z Łukaszem i jeszcze jakimiś dwoma innymi co nie mają nic do powiedzenia a ujadają to wy robicie śmietnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milupa Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Wracamy do tematu kołowrotków UL 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2016 jasne, wybacz ja już przestaję masz w 100 % rację bo przecież napisałeś taki długi wywód więc musisz mieć rację , teraz trzeba tylko napisać do shimano i daiwy niech zniszczą wszystkie kołowrotki z wysokim przełożeniem i zapłacą odszkodowania użytkownikom bo jeden magik od moczenia łożysk w oliwce przez noc zbadał ten temat i wyszło mu ,że przekładnia zużyje się nie w 20 lat tylko w 19 i 8 miesięcy 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karpiu95 Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Otóż to prawdopodobnie kupie tego stradica, wtedy zdam relacje jak sie sprawuje 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Otóż to prawdopodobnie kupie tego stradica, wtedy zdam relacje jak sie sprawuje dobre jest obmacanie kołowrotka do ul , dzisiaj tak naprawdę oferta jest bardzo bogata i przy tak delikatnym łowieniu jakie jest obecnie w modzie kwestie wytrzymałości na pewnym pułapie cenowym można zostawić w tyle zwłaszcza że masa kołowrotkow tych samych firm różni się często tylko niewielkimi szczegółami, ważniejsze są kompaktowość, masa , płynny hamulec i tak dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Worek Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Czymś różni się stradic 2500 od 3000? Na papierze tylko wielkością szpuli ale ja się nie znam. Niestety, w wyniku waszej gówno burzy moje pytanie utonęło więc wrzucam ponownie. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Niestety, w wyniku waszej gówno burzy moje pytanie utonęło więc wrzucam ponownie. pojemnością szpuli, w siemano często właśnie głębsze były lżejsze (mniej amelinium) nie pamiętam czy knobami się też nie różnią, za to ręki uciąć nie dam sobie, ale szybko da się sprawdzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Worek Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Okej, w takim razie biore stradica 3000 Pisał ktoś wcześniej o recenzji tego kołowrotka, jak dojdzie moge coś tam napisac, tylko musze wiedzieć co Was interesuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi