Skocz do zawartości

Kołowrotek do UL do 800zł

Karpiu95

Rekomendowane odpowiedzi

2500 od 3000 różni się głębokością szpuli oraz knobem.

Od niedawna  jestem posiadaczem stradica C14 2500 FB, sparowany jest z okoniówką do 7g a nawiniętą mam plecionkę oshikage 0,063. Po 4 wypadach na ryby i wyciągnięciu kilkudzięsięciu okoni, mogę powiedzieć, że kołowrotek jak na razie spełnia moje oczekiwania. Jest lekki, idealny nawój (zero bród po kilkunastu godzinach łowienia), płynna praca i przede wszystkim spłaszczony knob :).  To właśnie kształt knoba zadecydował, że kupiłem stradica a nie rarka.

Wybaczcie, jeszcze troche Was pomęcze :) O ile zdecydowany jestem na stradica, zacząłem zastanawiać się nad jego rozmiarem. Dla ułatwienia wklejam linki do modeli:
3000 http://www.mefistofishing.pl/shimano-stradic-c3000hg-new-2015-p-1395.html
2500 http://www.mefistofishing.pl/shimano-stradic-2500hg-new-2015-p-1400.html
1000 http://www.mefistofishing.pl/shimano-stradic-1000hg-new-2015-p-1417.html

Patrząc na lekkie łowienie, wydawało by się że najlepszym wyborem będzie 1000 (195 g). Modele 3000 i 2500 są identyczne, różnią się jedynie ilością linki na szpuli i knobem, waga ta sama (230g). Dodam tylko że szpule z 2500 wchodzą na 3000 i mogę zamontować tam coś takiego  http://www.mefistofishing.pl/szpula-shimano-stradic-2500s-fk-p-1590.html 0,18-120m i taka ilość jak najbardziej by mi odpowiadała.

Stoję teraz przed decyzją:

1. Wybrać lżejszą 1000 dedykowaną tylko do lekkiego łowienia i w przyszłości pomyśleć o kołowrotku 3000 lub 4000 do cięższego łowienia.

2. Kupić 3000 razem z dodatkową szpulą/szpulami i zaadaptować do lekkiego łowienia.

Za 1 opcją przemawia niższa waga (ale czy różnica 50g jest tak znaczna?), minimalnie mniejsza ilość zwijania linki na obrót (to by mi odpowiadało) minusem natomiast kupno drugiego kołowrotka w przyszłości.

Przy drugiej opcji dostaje uniwersalny kołowrotek, którego mogę użyć do lekkiego jak i cięższego łowienia, starczy że zmienię szpulę. Nieco cięższy, szybciej zwijający linke.

Nie wiem jednak jak to wygląda w praktyce, jeden kołowrotek z kilkoma szpulami, do różnych wędek. Przerabialiście to może? Łowie z brzegu i ograniczam się do zabierania jednego kija. 
Nie wiem, czy dużo stracę na komforcie lekkiego łowienia używając kołowrotka 3000, na papierze nie wydaje mi się, ale jak napisałem wcześniej, nie znam się.

Będę wdzięczny za rady, pozdrawiam.

Ten nowy stradic hagane ( nie ten Ci4+)  nie potrafi linki nawijac ;] nie wiem czy to wina zrezygnowania z ARC jesli chodzi o szpulke czy jeszcze co innego, ale mialem w rekach kilka sztuk i kazdy nawijal tragicznie linke robiac stozki. Regulowanie tego podkladkami to sobie mozna w ryobi slam robic ale nie.. za taka kase.

Najgorzej nawijal linke rozmiar 1000, tak samo jak Jaxon za 100 zl.

Rarenium nie ma z tym problemow. Zadnych podkladek dawac nie musialem dodatkowo i kombinowac z nawojem prawidlowym.

Edytowane przez horac

Stradik fk posiada szpule ARC, ktora chyba nic nie ma do nawoju   :P

Tego to taki pewien bym nie byl, ARC zapobiega wlasnie by brody nie powstawaly i linka schodzi inaczej.

Skoro schodzi inaczej i inaczej na ARC uklada sie linka to ma to wplyw tez na nawoj. Bo sam mechanizm

nawoju nic by nie dal gdyby szpulka byla do niczego.

Tego to taki pewien bym nie byl, ARC zapobiega wlasnie by brody nie powstawaly i linka schodzi inaczej.

Skoro schodzi inaczej i inaczej na ARC uklada sie linka to ma to wplyw tez na nawoj. Bo sam mechanizm

nawoju nic by nie dal gdyby szpulka byla do niczego.

yyyyyy, z dżemem są najlepsze naleśniki...

• Like 1

Panowie, może doradzicie kołowrotek do UL (kij 1-7g). Tylko nie Daiwa i nie Shimano. Czy jest coś na rynku do 500 zł, co nada się do kija o cw 1-7g i nie przestanie działać po pierwszym deszczu? Plecionka 0,06, guma 2,5", główka max 5g. Rozmiar kołowrotka to 2000 lub 2500. Na innych forach tylko złom do 200 zł. Tu kołowrotki zaczynają się od 1000 zł. Ale może da się coś znaleźć w cenie około 500 zł?

Panowie, może doradzicie kołowrotek do UL (kij 1-7g). Tylko nie Daiwa i nie Shimano. Czy jest coś na rynku do 500 zł, co nada się do kija o cw 1-7g i nie przestanie działać po pierwszym deszczu? Plecionka 0,06, guma 2,5", główka max 5g. Rozmiar kołowrotka to 2000 lub 2500. Na innych forach tylko złom do 200 zł. Tu kołowrotki zaczynają się od 1000 zł. Ale może da się coś znaleźć w cenie około 500 zł?

Obadaj Mitchella Mag Pro Extreme 1000 (odpowiednik 2500 Shimano), ewentualnie tańszą wersję Mag Pro Lite LR 1000.

• Like 1

4000 i nie jest stradiciem ;) Widzę, że mimo tej wielkości ma wage 2500 stradica. Nie wiem jednak jakie są pozostałe różnice między tymi modelami.

A po co szukasz na siłę różnic.

Mam Stradica 2500 ci+ przy okoniówce i wcale nie przeszkadza mi jego wysokie przełożenie,jest świetny, kolega łowi tym "hg" i bardzo chwali.  Mam Rarka 4000 fb na ciężej i wiesz co ,jest świetny. 

W taki sposób jak będziesz szukał , to zaraz będziesz jakąś Daiwę wrzucał do rozkminki.