majatony Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Niestety, w wyniku waszej gówno burzy moje pytanie utonęło więc wrzucam ponownie.Po za szpulka to 3000 będzie miał ciut mocniejszy hamulec i dłuższe ramię korbki oraz T-knoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafał L. Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2016 2500 od 3000 różni się głębokością szpuli oraz knobem.Od niedawna jestem posiadaczem stradica C14 2500 FB, sparowany jest z okoniówką do 7g a nawiniętą mam plecionkę oshikage 0,063. Po 4 wypadach na ryby i wyciągnięciu kilkudzięsięciu okoni, mogę powiedzieć, że kołowrotek jak na razie spełnia moje oczekiwania. Jest lekki, idealny nawój (zero bród po kilkunastu godzinach łowienia), płynna praca i przede wszystkim spłaszczony knob . To właśnie kształt knoba zadecydował, że kupiłem stradica a nie rarka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Worek Opublikowano 23 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2016 Wybaczcie, jeszcze troche Was pomęcze O ile zdecydowany jestem na stradica, zacząłem zastanawiać się nad jego rozmiarem. Dla ułatwienia wklejam linki do modeli:3000 http://www.mefistofishing.pl/shimano-stradic-c3000hg-new-2015-p-1395.html2500 http://www.mefistofishing.pl/shimano-stradic-2500hg-new-2015-p-1400.html1000 http://www.mefistofishing.pl/shimano-stradic-1000hg-new-2015-p-1417.htmlPatrząc na lekkie łowienie, wydawało by się że najlepszym wyborem będzie 1000 (195 g). Modele 3000 i 2500 są identyczne, różnią się jedynie ilością linki na szpuli i knobem, waga ta sama (230g). Dodam tylko że szpule z 2500 wchodzą na 3000 i mogę zamontować tam coś takiego http://www.mefistofishing.pl/szpula-shimano-stradic-2500s-fk-p-1590.html 0,18-120m i taka ilość jak najbardziej by mi odpowiadała. Stoję teraz przed decyzją:1. Wybrać lżejszą 1000 dedykowaną tylko do lekkiego łowienia i w przyszłości pomyśleć o kołowrotku 3000 lub 4000 do cięższego łowienia.2. Kupić 3000 razem z dodatkową szpulą/szpulami i zaadaptować do lekkiego łowienia.Za 1 opcją przemawia niższa waga (ale czy różnica 50g jest tak znaczna?), minimalnie mniejsza ilość zwijania linki na obrót (to by mi odpowiadało) minusem natomiast kupno drugiego kołowrotka w przyszłości. Przy drugiej opcji dostaje uniwersalny kołowrotek, którego mogę użyć do lekkiego jak i cięższego łowienia, starczy że zmienię szpulę. Nieco cięższy, szybciej zwijający linke.Nie wiem jednak jak to wygląda w praktyce, jeden kołowrotek z kilkoma szpulami, do różnych wędek. Przerabialiście to może? Łowie z brzegu i ograniczam się do zabierania jednego kija. Nie wiem, czy dużo stracę na komforcie lekkiego łowienia używając kołowrotka 3000, na papierze nie wydaje mi się, ale jak napisałem wcześniej, nie znam się.Będę wdzięczny za rady, pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
horac Opublikowano 23 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2016 (edytowane) Ten nowy stradic hagane ( nie ten Ci4+) nie potrafi linki nawijac ;] nie wiem czy to wina zrezygnowania z ARC jesli chodzi o szpulke czy jeszcze co innego, ale mialem w rekach kilka sztuk i kazdy nawijal tragicznie linke robiac stozki. Regulowanie tego podkladkami to sobie mozna w ryobi slam robic ale nie.. za taka kase.Najgorzej nawijal linke rozmiar 1000, tak samo jak Jaxon za 100 zl. Rarenium nie ma z tym problemow. Zadnych podkladek dawac nie musialem dodatkowo i kombinowac z nawojem prawidlowym. Edytowane 23 Sierpnia 2016 przez horac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coma Opublikowano 23 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2016 Używanie podkładek regulacyjnych to żadna ujma dla kołowrotka. Po coś są one dodawane do fabrycznych zestawów. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apioo Opublikowano 23 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2016 Dokładnie jak pisze Coma, zresztą mam dwa rarki FB i oba dostały po podkładce, bez tego robiły stożek rozszerzający się ku górze. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gringo Opublikowano 23 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2016 No dokładnie tak jak pisze @coma to żadna ujma zastosowanie podkładki. Mój rarek 2500 fb układał linkę w niewielki odwrócony stożek, ale jakoś mi to nie przeszkadza. Dodam, że użytkuje go dość intensywnie i nie zrobił mi żadnej brody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
1ns4n1ty Opublikowano 23 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2016 Stradik fk posiada szpule ARC, ktora chyba nic nie ma do nawoju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
horac Opublikowano 23 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2016 Stradik fk posiada szpule ARC, ktora chyba nic nie ma do nawoju Tego to taki pewien bym nie byl, ARC zapobiega wlasnie by brody nie powstawaly i linka schodzi inaczej.Skoro schodzi inaczej i inaczej na ARC uklada sie linka to ma to wplyw tez na nawoj. Bo sam mechanizmnawoju nic by nie dal gdyby szpulka byla do niczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 23 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2016 Tego to taki pewien bym nie byl, ARC zapobiega wlasnie by brody nie powstawaly i linka schodzi inaczej.Skoro schodzi inaczej i inaczej na ARC uklada sie linka to ma to wplyw tez na nawoj. Bo sam mechanizmnawoju nic by nie dal gdyby szpulka byla do niczego. yyyyyy, z dżemem są najlepsze naleśniki... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Worek Opublikowano 23 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2016 Abstrahując od nawijania, podkładek itd. co byście radzili zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin186 Opublikowano 23 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2016 Od przybytku głowa nie boli bierz "tysiaka" do okoniówki, a w przyszłości 4000 do cięższych zastosowań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Worek Opublikowano 23 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2016 A to nie do okoniówki, tylko do prawie 3 metrowego kija na wisłe na klenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin186 Opublikowano 23 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2016 Jak do takiego kija to 2500 minimum niżej nie schodź. Także 2500+4000 i będziesz pan zadowolony 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henri Opublikowano 23 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2016 A to nie do okoniówki, tylko do prawie 3 metrowego kija na wisłe na klenie Kołowrotek ULKij 3mWisłaKleń Uda się uda się taki kompromis osiągnąć? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Worek Opublikowano 23 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2016 Podłączyłem się z pytaniem do tego tematu, żeby nie zakładać bliźniaczego "kołowrotek do L do 800zł" Nie pytałem o kołowrotek do UL. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henri Opublikowano 23 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2016 No to sorki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gringo Opublikowano 23 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2016 Podłączyłem się z pytaniem do tego tematu, żeby nie zakładać bliźniaczego "kołowrotek do L do 800zł" Nie pytałem o kołowrotek do UL. A co powiesz na rareniuma 4000 fb? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-kamien Opublikowano 23 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2016 Panowie, może doradzicie kołowrotek do UL (kij 1-7g). Tylko nie Daiwa i nie Shimano. Czy jest coś na rynku do 500 zł, co nada się do kija o cw 1-7g i nie przestanie działać po pierwszym deszczu? Plecionka 0,06, guma 2,5", główka max 5g. Rozmiar kołowrotka to 2000 lub 2500. Na innych forach tylko złom do 200 zł. Tu kołowrotki zaczynają się od 1000 zł. Ale może da się coś znaleźć w cenie około 500 zł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Worek Opublikowano 23 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2016 Rarenium wygląda świetnie, jednak potrzebuje teraz czegoś innego :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raven88 Opublikowano 23 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2016 Panowie, może doradzicie kołowrotek do UL (kij 1-7g). Tylko nie Daiwa i nie Shimano. Czy jest coś na rynku do 500 zł, co nada się do kija o cw 1-7g i nie przestanie działać po pierwszym deszczu? Plecionka 0,06, guma 2,5", główka max 5g. Rozmiar kołowrotka to 2000 lub 2500. Na innych forach tylko złom do 200 zł. Tu kołowrotki zaczynają się od 1000 zł. Ale może da się coś znaleźć w cenie około 500 zł?Obadaj Mitchella Mag Pro Extreme 1000 (odpowiednik 2500 Shimano), ewentualnie tańszą wersję Mag Pro Lite LR 1000. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-kamien Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Jest to jakiś pomysł. Co sądzicie o Mitchel Mag-pro R 1000? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gringo Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Rarenium wygląda świetnie, jednak potrzebuje teraz czegoś innego :/ To czego dokładnie oczekujesz?Możesz napisać co według Ciebie jest nie tak z rarenium fb? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Worek Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2016 4000 i nie jest stradiciem Widzę, że mimo tej wielkości ma wage 2500 stradica. Nie wiem jednak jakie są pozostałe różnice między tymi modelami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorzyk Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2016 4000 i nie jest stradiciem Widzę, że mimo tej wielkości ma wage 2500 stradica. Nie wiem jednak jakie są pozostałe różnice między tymi modelami. A po co szukasz na siłę różnic.Mam Stradica 2500 ci+ przy okoniówce i wcale nie przeszkadza mi jego wysokie przełożenie,jest świetny, kolega łowi tym "hg" i bardzo chwali. Mam Rarka 4000 fb na ciężej i wiesz co ,jest świetny. W taki sposób jak będziesz szukał , to zaraz będziesz jakąś Daiwę wrzucał do rozkminki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi