Skocz do zawartości

Tuning kolowrotka spiningowego - korbka

Guzu

Rekomendowane odpowiedzi

......

Zwijamy szybciej, bo jesteśmy w stanie wykonać w tym samym czasie więcej obrotów...

A jesteśmy w stanie szybciej kręcić bo ręka NIE POKONUJE tej samej drogi lecz mniejszą niż miałaby do pokonania na dłuższej korbie... :D

Dopóki nie podepniemy Aglii nr 5 ;) I śniadanko nie pomoże :wacko:

Fakt... Na aglię piątkę, to tylko jeden sposób, rzucamy i szybciutko łapiemy się najbliższego drzewa... No chyba, że mamy na nóżkach wodne narty, to można trochę wtedy po rzece pośmigać... <_<

@zorro, troszkę pokręciłeś czyt. wyżej ;)

Przeczytałem... No to teraz i ja na przykładzie... Zakładamy, że masz dwa identyczne młynki. Jeden ma korbkę o długości 10 cm, a drugi trzy metry. Korbką dziesięciocentymetrową jesteś w stanie wykonać jeden pełny obrót na sekundę. Dłoń pokonuje w sekundę drogę w zaokrągleniu 63 cm. W przypadku drugiej korby, trzymetrowej, droga dłoni wyniosłaby prawie 19 metrów... A w obu przypadkach koło przekładni w kołowrotku obróciłoby się tylko raz czyli o 360 stopni... Tak i siłą rzeczy ilość nawiniętej linki byłaby taka sama i zakładając, że te 19 metrów też w sekundę przelecisz...

Panie kolego, ale przyjmij wreszcie że dłoń ma się poruszać z tą samą prędkością.

dł. korbki 10cm dłoń pokonuje w sekundę 63cm.

w drugim przypadku, już nie przesadzając dł korbki np . 20mm (gdy dłoń porusza się z prędkością 63cm na sekundę) uzyskasz jedynie połowę obrotu - zwijasz mniej a prędkość dłoni jest ta sama :D

przy podanym przez kol. wyżej przykładzie dłoń by musiała przebyć 1884cm w sekundę - no to zdaje się że już nie porusza się z tą samą prędkością, nieprawdaż ? :mellow:

czyli taka konkluzja, jak już wcześniej pisałem:

taka sama odległość w tym samym czasie jaką przebyła dłoń po okręgu(którego promieniem jest korbka), przy korbce z krótkim ramieniem przekłada się na więcej nawiniętej linki niż przy ramieniu dłuższym

Panie kolego, ale przyjmij wreszcie że dłoń ma się poruszać z tą samą prędkością.

dł. korbki 10cm dłoń pokonuje w sekundę 63cm.

w drugim przypadku, już nie przesadzając dł korbki np . 20mm (gdy dłoń porusza się z prędkością 63cm na sekundę) uzyskasz jedynie połowę obrotu - zwijasz mniej a prędkość dłoni jest ta sama :D

przy podanym przez kol. wyżej przykładzie dłoń by musiała 1884cm w sekundę - no to zdaje się że już nie porusza się z tą samą prędkością, nieprawdaż ? :mellow:

No prawdaż... Prędkość liniowa dłoni jest w tym samym czasie około 30 razy większa, ale prędkość kątowa koła przekładni jest ta sama: 360 stopni na sekundę. A jeśli zakładałeś, że dłoń ma się poruszać z tą samą prędkością, to kółko obróci się o mniejszy kąt. Kąt tym mniejszy im dłuższy promień czyli korba...

Czyli podsumowujac Wasza dyskusje wychodzi ze obracajac dlon z predkoscia n w czasie t na mniejszej korbce wywolamy wiecej ruchow kosza wokol szpuli czyli nawiniemy wiecej linki :D

Dokładnie tak... :lol: Chyba wzięliśmy się za problem od dwóch różnych końców i stąd ta akademicka dyszkursja... :lol:

no i jeszcze jednej rzeczy ja nie kumam za cholere :D dlaczego podwojna korba daje lepsze wywazenie? :unsure:

skoro jest ciezsza i nadal samotna po lewej lub prawej stronie korpusu to co dowaza mlynek z drugiej strony?

chodzi raczej o wyważenie w osi kręcenia, jak kręcisz za jedno ramie to drugie jakby doważa - nie znam się na tym, ale jest w tym zastosowanie jakichś praw fizyki czy mechaniki, jakiś ekspert może się wypowie :mellow:

np. nie bez przyczyny niektóre korbki miały w pojedynczej korbie jakby takie przedłużenie które było czasem dociążane nawet ołowiem.

ale to takie pierdoły..

osobiście mam wkręcanego rcs'a 55mm i też podwójną 45mm ;) w przetykanej td r4 też jest podwójna 45mm - wygodne np. przy odległościówce.

no i jeszcze jednej rzeczy ja nie kumam za cholere :D dlaczego podwojna korba daje lepsze wywazenie? :unsure:

skoro jest ciezsza i nadal samotna po lewej lub prawej stronie korpusu to co dowaza mlynek z drugiej strony?

chodzi raczej o wyważenie w osi kręcenia, jak kręcisz za jedno ramie to drugie jakby doważa

to 'jakby' uspokoilo mnie juz doszczetnie, dzieki stary :mellow:

Samej korby... :lol: Oczywiście jeśli ma równe oba ramionka... <_<

Dokladnie tak jest.

A jeszcze doleje oliwy do ognia pokazujac cos, co zakreceni, i to nie korba kolowrotka, Japonczycy wymyslili :D

Zeby zmniejszyc efekt wywolywany ciezarem korbki - samoczynne obracanie sie korbki (zwijanie linki) np podczas lowienia w pionie, gdy trzymamy kij za foregrip a raczka kolowrotka pozostaje free - oferuja rozwiazanie zmniejszajace wage tej ostatniej. Np taka galeczka z pianki zamiast ciezkiej plastikowej...

post-16-1348915215,8499_thumb.jpg

Samej korby... :lol: Oczywiście jeśli ma równe oba ramionka... <_<

Dokladnie tak jest.

A jeszcze doleje oliwy do ognia pokazujac cos, co zakreceni, i to nie korba kolowrotka, Japonczycy wymyslili :D

Zeby zmniejszyc efekt wywolywany ciezarem korbki - samoczynne obracanie sie korbki (zwijanie linki) np podczas lowienia w pionie, gdy trzymamy kij za foregrip a raczka kolowrotka pozostaje free - oferuja rozwiazanie zmniejszajace wage tej ostatniej. Np taka galeczka z pianki zamiast ciezkiej plastikowej...

No i można sobie dobrać pod kolor oczu, że nie śmiem dodać pod kolor gaci... <_< Sztuka dla sztuki trochę się robi...

A ja mam Aveta MXL z korbka bez dowazenia...idzicie sobie pogadac o korbkach w multikach do baitcastowej krainy B)

Troche do czego inne sluzy kolowrotek typu baitcast a lever drag.

Rozmawialismy o kolowrotkach spiningowych i mozliwosciach dopasowania ich do potrzeb (checi) uzytkownika w zakresie dlugosci i typu korbki :D Tego bym sie trzymal...

Teraz odnosnie raczki ktora wstawilem...

Jak ktos nie lowi w pionie i mu sie samoczynnie nie obraca przy tym korbka pod wlasnym ciezarem, to jak moze wiedziec czy to jest uciazliwe czy nie ?

A raczka z pianki( eva foam, nie eva jak na rekojesciach kijow) jest specjalnie po to oferowana jako opcja w dziale jigowanie, bo widocznie w Japonii lowienie w pionie na kolowrotki spiningowe ma rynek i uzytkownikow B)

W Japonii jigowanie to impreza na morzu (oceanie) a tam rekojesci i raczki korkowe jakos nie zagoscily, tylko tworzywa sztuczne...