zorro Opublikowano 27 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2011 ......Zwijamy szybciej, bo jesteśmy w stanie wykonać w tym samym czasie więcej obrotów...A jesteśmy w stanie szybciej kręcić bo ręka NIE POKONUJE tej samej drogi lecz mniejszą niż miałaby do pokonania na dłuższej korbie... Dopóki nie podepniemy Aglii nr 5 I śniadanko nie pomoże Fakt... Na aglię piątkę, to tylko jeden sposób, rzucamy i szybciutko łapiemy się najbliższego drzewa... No chyba, że mamy na nóżkach wodne narty, to można trochę wtedy po rzece pośmigać... <_< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 27 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2011 @zorro, troszkę pokręciłeś czyt. wyżej Przeczytałem... No to teraz i ja na przykładzie... Zakładamy, że masz dwa identyczne młynki. Jeden ma korbkę o długości 10 cm, a drugi trzy metry. Korbką dziesięciocentymetrową jesteś w stanie wykonać jeden pełny obrót na sekundę. Dłoń pokonuje w sekundę drogę w zaokrągleniu 63 cm. W przypadku drugiej korby, trzymetrowej, droga dłoni wyniosłaby prawie 19 metrów... A w obu przypadkach koło przekładni w kołowrotku obróciłoby się tylko raz czyli o 360 stopni... Tak i siłą rzeczy ilość nawiniętej linki byłaby taka sama i zakładając, że te 19 metrów też w sekundę przelecisz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damian111oneeleven Opublikowano 27 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2011 Panie kolego, ale przyjmij wreszcie że dłoń ma się poruszać z tą samą prędkością. dł. korbki 10cm dłoń pokonuje w sekundę 63cm. w drugim przypadku, już nie przesadzając dł korbki np . 20mm (gdy dłoń porusza się z prędkością 63cm na sekundę) uzyskasz jedynie połowę obrotu - zwijasz mniej a prędkość dłoni jest ta sama przy podanym przez kol. wyżej przykładzie dłoń by musiała przebyć 1884cm w sekundę - no to zdaje się że już nie porusza się z tą samą prędkością, nieprawdaż ? czyli taka konkluzja, jak już wcześniej pisałem:taka sama odległość w tym samym czasie jaką przebyła dłoń po okręgu(którego promieniem jest korbka), przy korbce z krótkim ramieniem przekłada się na więcej nawiniętej linki niż przy ramieniu dłuższym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 27 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2011 Panie kolego, ale przyjmij wreszcie że dłoń ma się poruszać z tą samą prędkością. dł. korbki 10cm dłoń pokonuje w sekundę 63cm. w drugim przypadku, już nie przesadzając dł korbki np . 20mm (gdy dłoń porusza się z prędkością 63cm na sekundę) uzyskasz jedynie połowę obrotu - zwijasz mniej a prędkość dłoni jest ta sama przy podanym przez kol. wyżej przykładzie dłoń by musiała 1884cm w sekundę - no to zdaje się że już nie porusza się z tą samą prędkością, nieprawdaż ? No prawdaż... Prędkość liniowa dłoni jest w tym samym czasie około 30 razy większa, ale prędkość kątowa koła przekładni jest ta sama: 360 stopni na sekundę. A jeśli zakładałeś, że dłoń ma się poruszać z tą samą prędkością, to kółko obróci się o mniejszy kąt. Kąt tym mniejszy im dłuższy promień czyli korba... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 27 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2011 Czyli podsumowujac Wasza dyskusje wychodzi ze obracajac dlon z predkoscia n w czasie t na mniejszej korbce wywolamy wiecej ruchow kosza wokol szpuli czyli nawiniemy wiecej linki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 27 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2011 Czyli podsumowujac Wasza dyskusje wychodzi ze obracajac dlon z predkoscia n w czasie t na mniejszej korbce wywolamy wiecej ruchow kosza wokol szpuli czyli nawiniemy wiecej linki Dokładnie tak... Chyba wzięliśmy się za problem od dwóch różnych końców i stąd ta akademicka dyszkursja... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damian111oneeleven Opublikowano 27 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2011 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 27 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2011 no i jeszcze jednej rzeczy ja nie kumam za cholere dlaczego podwojna korba daje lepsze wywazenie? skoro jest ciezsza i nadal samotna po lewej lub prawej stronie korpusu to co dowaza mlynek z drugiej strony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 27 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2011 no i jeszcze jednej rzeczy ja nie kumam za cholere dlaczego podwojna korba daje lepsze wywazenie? skoro jest ciezsza i nadal samotna po lewej lub prawej stronie korpusu to co dowaza mlynek z drugiej strony?Ideologia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 27 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2011 no i jeszcze jednej rzeczy ja nie kumam za cholere dlaczego podwojna korba daje lepsze wywazenie? skoro jest ciezsza i nadal samotna po lewej lub prawej stronie korpusu to co dowaza mlynek z drugiej strony?Ideologia?y??p, to moge spokojnie isc spac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 27 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2011 dobrej nocy @pitt A Ty do swojej certate custom jaka masz korbke ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 27 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2011 taka jakas koslawa ... kommt mir etwas spanisch vor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 27 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2011 ale wdziecznosc, never more pytam o rozmiar, bo nie pamietam...eh Ty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 27 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2011 no i jeszcze jednej rzeczy ja nie kumam za cholere dlaczego podwojna korba daje lepsze wywazenie? Samej korby... Oczywiście jeśli ma równe oba ramionka... <_< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 27 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2011 55 mm sklerotyku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damian111oneeleven Opublikowano 27 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2011 no i jeszcze jednej rzeczy ja nie kumam za cholere dlaczego podwojna korba daje lepsze wywazenie? skoro jest ciezsza i nadal samotna po lewej lub prawej stronie korpusu to co dowaza mlynek z drugiej strony?chodzi raczej o wyważenie w osi kręcenia, jak kręcisz za jedno ramie to drugie jakby doważa - nie znam się na tym, ale jest w tym zastosowanie jakichś praw fizyki czy mechaniki, jakiś ekspert może się wypowie np. nie bez przyczyny niektóre korbki miały w pojedynczej korbie jakby takie przedłużenie które było czasem dociążane nawet ołowiem.ale to takie pierdoły.. osobiście mam wkręcanego rcs'a 55mm i też podwójną 45mm w przetykanej td r4 też jest podwójna 45mm - wygodne np. przy odległościówce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 27 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2011 no i jeszcze jednej rzeczy ja nie kumam za cholere dlaczego podwojna korba daje lepsze wywazenie? skoro jest ciezsza i nadal samotna po lewej lub prawej stronie korpusu to co dowaza mlynek z drugiej strony?chodzi raczej o wyważenie w osi kręcenia, jak kręcisz za jedno ramie to drugie jakby doważato 'jakby' uspokoilo mnie juz doszczetnie, dzieki stary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damian111oneeleven Opublikowano 27 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2011 You are welcome a tak przy okazji, czy są jakieś multiki z pojedynczą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 27 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2011 taaaa ... takie super-mega-ultra-lajtowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damian111oneeleven Opublikowano 27 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2011 czyli same betoniary z gulałą jak widać. to dlaczego nie są wyposażone w dwie gulały ? i po co ta pozostałość po drugim ramieniu ? dla zcego tego nie obcieli ? i jakiś metalowy element na końcu, czyżby niesławne doważenie ? <_< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 27 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2011 no i jeszcze jednej rzeczy ja nie kumam za cholere dlaczego podwojna korba daje lepsze wywazenie? Samej korby... Oczywiście jeśli ma równe oba ramionka... <_< Dokladnie tak jest.A jeszcze doleje oliwy do ognia pokazujac cos, co zakreceni, i to nie korba kolowrotka, Japonczycy wymyslili Zeby zmniejszyc efekt wywolywany ciezarem korbki - samoczynne obracanie sie korbki (zwijanie linki) np podczas lowienia w pionie, gdy trzymamy kij za foregrip a raczka kolowrotka pozostaje free - oferuja rozwiazanie zmniejszajace wage tej ostatniej. Np taka galeczka z pianki zamiast ciezkiej plastikowej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 27 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2011 no i jeszcze jednej rzeczy ja nie kumam za cholere dlaczego podwojna korba daje lepsze wywazenie? Samej korby... Oczywiście jeśli ma równe oba ramionka... <_< Dokladnie tak jest.A jeszcze doleje oliwy do ognia pokazujac cos, co zakreceni, i to nie korba kolowrotka, Japonczycy wymyslili Zeby zmniejszyc efekt wywolywany ciezarem korbki - samoczynne obracanie sie korbki (zwijanie linki) np podczas lowienia w pionie, gdy trzymamy kij za foregrip a raczka kolowrotka pozostaje free - oferuja rozwiazanie zmniejszajace wage tej ostatniej. Np taka galeczka z pianki zamiast ciezkiej plastikowej... No i można sobie dobrać pod kolor oczu, że nie śmiem dodać pod kolor gaci... <_< Sztuka dla sztuki trochę się robi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 27 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2011 Tylko że ta galeczka z pianki wcale nie wazy mniej z tego co sie orientuje. Najlzejsze sa trzymadełka z korka. Temat korbkowego tuningu przerabiałem ostatnio a propos swojego starego Luviasa - wnioski interesujące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 27 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2011 Proszę, a ja mam multiplikator z korbką bez doważenia - nazywa się Saltist. A Harry ma Torium; też bez doważenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 27 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2011 A ja mam Aveta MXL z korbka bez dowazenia...idzicie sobie pogadac o korbkach w multikach do baitcastowej krainy Troche do czego inne sluzy kolowrotek typu baitcast a lever drag. Rozmawialismy o kolowrotkach spiningowych i mozliwosciach dopasowania ich do potrzeb (checi) uzytkownika w zakresie dlugosci i typu korbki Tego bym sie trzymal... Teraz odnosnie raczki ktora wstawilem... Jak ktos nie lowi w pionie i mu sie samoczynnie nie obraca przy tym korbka pod wlasnym ciezarem, to jak moze wiedziec czy to jest uciazliwe czy nie ? A raczka z pianki( eva foam, nie eva jak na rekojesciach kijow) jest specjalnie po to oferowana jako opcja w dziale jigowanie, bo widocznie w Japonii lowienie w pionie na kolowrotki spiningowe ma rynek i uzytkownikow W Japonii jigowanie to impreza na morzu (oceanie) a tam rekojesci i raczki korkowe jakos nie zagoscily, tylko tworzywa sztuczne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi