Friko Opublikowano 6 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2010 Miałem w reku gotowy kij na tym blanku, uzbrojony w alconite. Ile można powiedzieć na podstawie takich ogledzin na sucho - kij wygląda na bardzo szybki, jak dla mnie na okonia może być trochę za ostry, a już na pewno prosiłby się o żyłkę. Oczywiście nie bedzie to miało większego znaczenia jak trafisz na dobre żerowanie czy będziesz łowił okonie na ciężko, ale do dłubania za okoniem wydaje mi się że są lepsze wędki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej Opublikowano 7 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2010 Dzięki Friko za kontaktKijek miałby chodzić z żyłką za szczupakiem i ew okoniem.Niekiedy pracować z plecionką za sandaczem na lekko .Chodzi mi o bardziej szerokie zastosowanie niż tylko do okonina paproszki.Na rozlewiskach jest sporo szczupaka okoń niejakododatkowo . Może ktoś jeszcze doda coś od siebie ?Dla porównania miałem w ręku cd xls 2,40 m 10 lbs 14 g ten wydał mi się zbyt specjalistycznyjednokierunkowo pod okonia oczywiscie -jak na moje przyzwyczajenia .Pozdrawiammaciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rolen Opublikowano 7 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2010 Podany przez Ciebie zakres c.w. obsłużą obydwa kije z tym, że IST993 będzie lepiej współpracował z okoniami gdyż łatwiej się poddaje. Jeśli zaś chodzi o szczupaka i sandacza to tu przewage zyskuje kijek Composite Developments. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 7 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2010 Maciej, posiadam taki kij spod reki Daniela. Łowię nim odrzańskie klenio-jazie z łodzi. Wg mnie na sandacze nada się średnio, niedużym szczupakom powinien dać radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 9 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2010 Mr Popper dysponuje takim patyczkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 9 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2010 Maciej, posiadam taki kij spod reki Daniela. Łowię nim odrzańskie klenio-jazie z łodzi. Wg mnie na sandacze nada się średnio, niedużym szczupakom powinien dać radę. Za radą/sugestią Patryka wszedłem w posiadanie tegoż kijaszka. Moim zdaniem blank ten, jest jedną z bardziej udanych konstukcji, jakie miałem sposobność poznać w ogóle Używam z powodzeniem, na pstrągi, na Kwisie górnej i dolnej a i na Bobrze sprawdzi się znakomicie. Pewne ograniczenia spowodowane długością wynikły nad Drawą. Tam, zdecydowanie lepsze są, kijki jeszcze krótsze. Przeskoczyłem na długość 213cm i było OK. Wracając do tematu uważam, że kijek posiada sporo cech wędziska tzw. uniwersalnego, w jego lżejszej formie.Jigi 4-15g, blaszki wahadłowe do 15g, obrotowe nr 1-3, woblery 5 do 9 cm, spokojnie obsłuży.Używam z żyłką, o mocy realnej rzędu ok. 3-4,5kg (0,20-0,25mm). Spisuje się znakomicie.Rzecz godna polecenia gdy lubisz kije szybkie, o stosunkowo równomiernej krzywej ugięcia (progresywne).Moc? To rzecz dziwna. Czuć jakby moc dodaną, przy rybie większej niż spodziewana (przyłowiony szczupak 65cm).Osobiście myślę: warto było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej Opublikowano 9 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2010 Dzięki za podpowiedziSporo mi dały w zwiaku z tym że kijek będzie chodził w90% pod żyłką 0,22-0,25 także dzięki Kol.Poperowi skłaniam się w w/w kierunku tym bardziej że 4/5 g główka plus 7 cm guma z opisu wyglada że to jest to i da mi komfort w prowadzenmiu takiej gumy , wynika również że poradzi sobie ze szczupakiemca 2,5 kg. Akurat ugięcie progresywne to jest to co lubię....Pozdrawiam Wasmaciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej Opublikowano 19 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2010 CD Blue Rapid 2,52 m 10 lbs do 14 g WitamCzy ktoś z kolegów miał do czynienia z w/w got.kijkiem /blankiemjak wypada jego porównanie z podobnymi co do mocybatsonem IST 993 F lub i pacyfic bay 2,52 m 10 lbs do 14 g-jego dwoma odmianami??Jakie jest jego ugięcie czy mocno przesunięte ku górze ?Jak wypada jego porównanie z mocniejszym bratem CD do 18 g i12 lbs - akurat tego w postaci blanku miałem w ręku ...z góry dziekujęmaciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rutra Opublikowano 12 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2010 Czy blank CD BLRBR2108L grafit GIV długi na 2,75 cw 3-14 jest faktycznie przystosowany do linek 4-10? To dość spora rozbieżność przy tak delikatnym blanku. Jeszcze jedno-czy to rzeczywiście szybki blank i jak zachowuje się pod obciążeniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 7 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2010 Witam.W sumie po organoleptycznym zapoznaniu się z w/w, decyzja odnośnie budowy praktycznie już zapadła. Ma służyc do połowu jesiennych, dennych rap i sandaczy na 3-4 calowe gumy plus 10-30gr, woblery i cykady 10-20gr. Prosiłbym użytkowników w/w XLS-a opinie odnosnie tej konstrukcji ( jak sprawuje się w boju, optymalny zakres c.w dla poszczególnych przynęt, granica ładowalności blanku itp).Wszystkie subiektywne opinie userów mile widziane.Z góry dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psulek Opublikowano 7 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2010 Ma go mój znajomy odkąd XLS2120MH zaliczył crasch test (zeszła jesień). Jako uniwersał na Wisłę i bardzo sobie chwali. Nie ładuje się tak dobrze i nie jest tak czuły jak XLS2120MH, ale ma mocniejszy dolnik. CW to 8-32 a nie 10-35, ale można go przeciążać do tych 35g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 8 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2010 Paweł, mówimy o tym blanku BLRXLS2108MH G V, 2,75 10-35 10-20 X/Fast Med/H... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psulek Opublikowano 8 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2010 Dokładnie, ale podajesz błędne oznaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 8 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2010 Opis ściagnięty z oferty rodzimych rodbuilderów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psulek Opublikowano 8 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2010 Zdjęcie z kija opisanego przez fabrykę. Zresztą w katalogu mam tak samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 8 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2010 ...czyli widocznie opis blanku dostosowano do naszych realiów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psulek Opublikowano 8 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2010 ...czyli widocznie opis blanku dostosowano do naszych realiów Raczej małe zapominalstwo . Kiedyś było 10-35, w zeszłym roku producent uaktualnił specyfikację kilku blanków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 8 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2010 ...i wszystko na temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackabyss Opublikowano 8 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2010 Witam.Kilka dni temu odebralem od Daniela kij xls 275 cw. opisany 10-35 gram. Kij odziany w 11 przelotek fuji sic w tytanowych ramkach jest niewiarygodnie lekki. Czesc czytowa wazy dokladnie 20 gram a dolnik 139 gram. Mialem go doslownie 3 razy na rybach i moja recenzja bedzie malo miarodajno. Kijem juz zdazylem wyciagnac kilka ryb powyzej 70 cm i na kiju nie zrobily wrazenia.Wczesniej uzywalem xls 305 cw do 8 - 32 gram i byl dla mnie zwyczajnie za dlugi i jeszcze ten nieustepliwy dolnik.. Jest bardzo szybki, choc ma na tyle delikatna szczytowke, ze nie zauwazylem by gubil ryby.W tym xls 275 do 35 gram blank ladniej pracuje pod ryba. Pod malym obciazeniem ugina sie czesc szczytowa, a pod wiekszym obciazeniem kij wygina sie niemal w semiparabole. Choc pewnie duzo zalezy od samego rozmieszczenia przelotek...Kij swietnie katapultuje przynety juz to od 6 gram, a i gumy 3- 4 calowe nadziane na glowki jigowe 15 gramowe miota z zadziwiajaca lekkoscia, a i roznice w odleglosci miedzy nim a tym 305 sa nieznaczne, wrecz neizauwazalne.Pod gumy na glowkach do 20 gram bedzie idealny, ale mysle, ze i inne przynety nie bede stanowily problemu. Kolega po organoleptycznych ogledzinach stwierdzil, ze to okoniowka )) mimo ze opisany jako 10 - 20 lb ;P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 8 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2010 Dzięki @blackabyss za opis w/w Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elpojo Opublikowano 10 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2010 Dołączę się do tematu. Jak kij zachowuje się w opadzie główką 25gr ? Czy podczas podbicia ugina się tylko szczytówka czy może poddaje się już blank? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej Opublikowano 11 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2010 WitajMam xls 2108 M 15 lbs do 25 g od Daniela i ten do 35 g stanowilłrównież dla mnie alternatywę.Moim zdaniem do cięższego jesiennego łowienia 20 lbs nada się fajnie.Główki 10 -22/25 gplus guma 7/8 cm na dalekim dystansie sprawi się dobrze.Trzeba jednak uważać na trudne warunki polecam tubę. Kij jest zdecydowanie mocniejszy w górze i w dolniku a i ugięcie w porównaniu do 15 lbs pesunięte ku gorze jest szybszy.Ja moim rzucałem od 5 g przez 10 do 17 g plus w/w guma.Przy 20 gpodbicie z kołowrotka jest ok.Jednak 20 lbs da w tym wyższymprzedziale więcej komfortu , kontroli i skuteczności zacięcia..sandacza.Alternatywą moim zdaniem byłby dla niego 1052 MT Lamiglasa C.Pro..Ten XLS na rybie od około 2 kg powinien już fajnie...;zagrać PozdrawiamMaciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackabyss Opublikowano 12 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2010 Ja raczej nie przywiazalbym do linki glowki 25 gramowej + guma.Sprawdzalem w akcji glowki 15 i 20 gram plus guma i wedlug mnie taki ciezaz blank laduje juz optymalnie i dalsze go przeciazanie da slabe efekty i to w odleglosci i zarowno w kontroli i czuciu przynety. Kij jest niemal jak lekka szpada, ale te 35 gram w opisie to juz napewno maximum mozliwosci jesli chodzi o cw.Ktos kiedys powiedzial, ze te blanki sprawiaja wrazenie papierowych i cos w tym zdecydowanie jest, choc bez watpienia nie brakuje im sprezystosci i mocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 23 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2010 Dzięki panowie za opinie, pierwsze testy mojego CD-ka w niedzielęP.S. (dzięki Daniel za x-fast`owe załatwienie sprawy ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rolen Opublikowano 25 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2010 Patryk wrzuć fotki kija, bo jestem ciekaw szczególnie rękojeści Przymierzam się do Blue Rapida lub TAIAHA 2,75m 10-35g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi