Skocz do zawartości

Blanki Composite Developments

Friko

Rekomendowane odpowiedzi

Hm kijek lekki więc warto byłoby go ubrać na lekko.Karol ma rację po co 25na start,  wystarczy 20-ka-odstawić ją odpowiednio i będzie dobrze.Taki kijek to albo tytany albo minimy, ubrany powinien być lekko,Zależy ile chcesz wydać, osobiście dałbym tytany, jeżeli po taniości to minimy.Shimano 1000 to pod okonia a nie pstrąga, wypada przynajmniej uzbroić tak pod daiwę 2000.

Moim skromnym zdaniem PB Minimy w zupełności wystarczą, od 20 i będzie dobrze, tylko bym kończył w ramce LV i jakiś sic na szczyt. Mam tak uzbrojonego Phenixa fx761 i przelotki i blank wytrzymały ostatnio przyłòw karpia około 6-7kilo :)

Przelotki w ramce L będą minimalnie cięższe , a i linka będzie bliżej blanku co w pewnych warunkach może irytować i może wpłynąć na odległość rzutów. Najlepiej to z kimś mądrym ostatecznie skonsultować...

Możesz wystartować z 25, wobek 1g to raczej nielot i za mocnop linki nie ciągnie. Obciążenie na początku blanku też z niego kluchy nie zrobi tym bardziej że to CD XLS a nie muchówka w klasie 2. LV (piątki) na końcu jak najbardziej będą odpowiednie, mniej mostkują przy okazji bo i stopka w nich krótsza.

Jak już inni pisali, na szycie mniej, czyli nie 6-stki tylko 5-tki a może nawet 4,5? 

A jak by tak z KL-H zastosował i zaczął od 16-tki? 

Przy wybranym kołowrotku spokojnie 16-tka wystarczy (na starcie). 

Czy titany czy tez nie? to zależy od przeznaczonych pieniądzach i upodobań. 

W minimach może być tez ok, tylko nie wiem jak będzie jeżeli zechcesz użyć plecionki? 

Nie posiadam kija w minimach więc nie pomogę. 

SIC w ramkach tytanowych będzie bajka z startową KL-H 16 a na szczycie 4,5. 

Ale ta wersja nie jest tania.  :D

Bardzo serdecznie dziękuję za odzew i wszystkie podpowiedzi.
Dzięki wam kilka moich wątpliwości rozwiało się oraz powstało kilka nowych pytań. Piszecie o wielkościach kołowrotków. - nie orientuję się jakie wielkości u Shimano mają swoje odpowiedniki u Daiwy. Wiem, że kołowrotki tych marek nie pokrywają się wielkością.

Jakiej wielkości Daiwa odpowiada Shimanowskiemu 2500?

Co do zbrojenia - polecacie wyjść od Y 20/25 a Lki zastąpić LVkami czy całość zbroić w LV?

Edit:(po przeczytaniu posta @Homesaver) Zbrojenie w KL-H nie jest wcale wykluczone ale tytany (KL-H czy jakiekolwiek inne) odpadają ze względów ekonomicznych. Nie planuję stosowania najtańszych Hardów Batsona ale w TYSG też nie :)

Kwestia wielkości kołowrotka (1000) też wcale nie jest ostateczną, zwłaszcza po waszych sugestiach, że to raczej pod okonia a nie pstrąga.

Edytowane przez TadekPodjadek

Jest jeszcze inna opcja. Alps S6 w ramce Perl Nickel. Są lżejsze od tradycyjnych przelotek Fuji, nieco cięższe od Minim PB.

CD BLRXLS284L to bardzo szybki, dynamiczny blank. Po uzbrojeniu w KL-H czy Minimy zwolni niewiele. Uzbrojony w większe i cięższe przelotki np. Alconite, blank po uzbrojeniu będzie minimalnie wolniejszy.

Powinieneś zapolować na jakiegoś luviasa 2506 albo u Mefiego TP 2500 i startową przelotkę wrzucić 25( po taniości -minimy) lub zacząć od KL-H-16.

Generalnie  będziesz łowił kropasy żyłką i prawdopodobnie okonie też.Nawet jak będzie plećka to wabiki okoniowe nie będą ciężkie więc przelotkom nic nie powinno się dziać złego.Szczytową wypadałoby dać z pierścionkiem :) .

Jeśli Minimy to faktycznie 25 ale przy KL-H ja zacząłbym od minimum 20 a i 25 jako startowa absolutnie nie zaszkodziłaby temu blankowi.

Ten XLS to nie ultralajtowa witka okoniowa i większa przelotka na starcie krzywdy mu nie zrobi. Moim zdaniem bezpieczniej dać 20/25 niż 16 bo szesnastka ograniczy nas wielkością kołowrotka. KL-H 25 współpracować będzie od biedy i z 'tysiączkiem' i z 3000 a z Luviasem 2506 to już bajkowo ;)

Ja taki kijaszek ubrałbym w PacBay Titanium/Zirconia TMZG 25,16, 8,4L,

103176_1.jpg

Tunel zrobiłbym z przelotek TAC SlimSicTi-LS 4 Titanium 

103282_1.jpg

na szczyt szczyt założył Fuji SiC/Titanium TFST nr  5 

lub Fuji SiC Micro TLGST 4.5 Titanium 

102987_6.jpg

103245_1.jpg

i kijaszek uzbrojony lekko i adekwatnie

Wszystko dostaniesz w http://www.tackle24.de/ i ceny są do zaakceptowania , no może szczytowa jest sporym kosztem ale jest jeszcze budżetowa alternatywa 

TAC SlimSicTi-Top Titanium 4 Ring

103079_16.jpg

Zajrzyj do tego sklepu policz koszty i buduj

Pozdrawiam

Edytowane przez mrWhite7

Wychodzi 49 Euro za przelotki (TMZG 25,16, 8,4L, 4x SlimSicTi-LS 4 Titanium ) + 14Euro za Fuji TLGST. Łącznie 63Euro czyli jakieś 264zł.

Cena akceptowalna, tyle, że po doliczeniu przesyłki wyjdzie już mniej fajnie.

Dodatkowo, dzięki Tobie dowiedziałem się, że w Europie są wreszcie dostępne przelotki KL-H w srebrnej ramce, które bardzo mi się podobają.

Cena za komplet (KLAG-25, 12, 5,5M, 1xKBAG4,5, 5xKTAG 4,5 + LGAT4,5) wychodzi 40Euro czyli 168zł.

Ile kosztuje przesyłka z Dojczlandii do Polski? 

Orientuje się ktoś czy w Polsce są dostępne KL-H w srebrnej ramce? W BRC są tylko pod casta czyli od rozmiaru 10 w dół.

@mrWhite7 bardzo Ci dziękuję za bardzo rzeczową i konkretną podpowiedź.

Tad

A ja, jako przeciwnik przerostu formy nad treścią dałbym Alco i tip-top SiC

Y20, Y10, L7 lub L6, L6 lub L5,5, L5 do końca   ...   FST 5

Tanio i baaardzo funkcjonalnie.

Krzyś ale aconite zbadziewi tak szlachetny blank swoim ciężarem :) .

Defacto masz trochę racji, lekko zostanie zmiękkczony w stosunku do tytanów, więc będzie lepszy na pstrągi i pasiaki

Edytowane przez Jozi

A ja, jako przeciwnik przerostu formy nad treścią dałbym Alco i tip-top SiC

Y20, Y10, L7 lub L6, L6 lub L5,5, L5 do końca   ...   FST 5

Tanio i baaardzo funkcjonalnie.

Krzysiek raczej to nie jest przerost formy bo projekt jest budżetowy a z blanku da się wycisnąć jeszcze więcej  bo to funkcjonuje .Założyłem podobny komplet w Lamiglasie i kij doskonale działa .

Moim zamysłem było tylko zwrócenie uwagi na jeszcze jedną możliwość uzbrojenia, dość ekonomiczną  i funkcjonującą . Wykonawca kija nie musi brać tego pod uwagę ale może komuś innemu to się przyda bo że jest żelazny STANDARD na Alco i Y,L to każdy wie więc po co o tym wogóle pisać ? Jakby każdy zbroił na Y,V,L byłoby bardzo nudno , nieprawdaż ? :)

Prawdaż.

Jak widać Alco w takim układzie nie jest żelaznym standardem bo:

a) kolega pyta w co ubrać i proponuje jako punkt wyjścia Y25 do L6/FST6 w co z powodzenim możnaby ubrac kij 20lb i więcej,

b ) pojawiają się alternatywne koncepcje zbrojenia,

c) nikt precyzyjnie takiegu układu nie podał.

Nigdzie nie napisałem, co właściwie uważam za przerost formy nad treścią (tytan? PB? KL-H?). Zatem easy, tym bardziej, że to piątek. Ale jak już dyskutujemy, to podaj, proszę ile waży komplet tytanów - ja niestety nie posiadam takich przelotek, a ja zważę komplet alco.

Edytowane przez krzysiek

Ok 

Nie jest moim zamiarem spieranie się z kimkolwiek ,tylko przedstawienie sensownej (moim zdaniem) propozycji

Waga średnice i wysokości przelotek PacBay podane są tu:

http://www.rodbuilding.de//Onlineshop/tackle24/Datenblaetter/PacBay_M.htm

Niestety nie dysponuję wagami tych drugich ale mogę zapewnić że są prawie identyczne jak oryginalnych tytanowych Fuji bo kolega ważył i porównywał oba sorty i jak go spytałem o wagę odpowiedział "fast gleich " więc porównywalne 

Inne parametry znajdziesz tu :

http://www.rodbuilding.de//Onlineshop/tackle24/Datenblaetter/Tackle24_SlimSic-LS.htm

Można jeszcze rozważyć możliwość zrobienia tunelu na TMZG4L  wtedy będzie wszystko jasne :) a Choker TMZG6 czy TMZG5 ,otrzymamy łagodne przejście i małe siodełko ale to w żadnym wypadku nie powinno przeszkadzać

Edytowane przez mrWhite7

Ok 

Nie jest moim zamiarem spieranie się z kimkolwiek ,tylko przedstawienie sensownej (moim zdaniem) propozycji

Moim też. Jak obiecałem - przelotki zważę. Mam je i używam ich. Blank też znam. Spokojnie udźwignie duuużo cięższy komplet. Jest bardzo szybki (co nie znaczy, że szczytowy). Schodzenie z masą przelotek w nieskończoność nie tylko rozmiarówką, ale i matriałem... cóż, co kto lubi. BTW bardziej ten blank rozmiękczy napakowanie w rękojeść taśmy, korkogumy, mileńca, burnta, kleju. Sporo się ostatnio bawię wagą, wrażeniami zapewne podzieli się z Wami Friko.

Bez szczytu mój komplet (zaczynając od 25 waży 6,25 g jednak jak zrobię stożek 20,12,7,4L 4x4 L waga będzie 4,225 g 

Blanku nie znam jeżeli udźwignie więcej nie tracąc szybkości i ciętości to nie ma sprawy . O rozmiękczaniu przez nadmierną wagę rękojeści też wiem dlatego lubię splity i walczę o każdy gram a jeżeli trzeba coś dołożyć aby kij zbalansować i wyważyć to robię to z głową i maks jest to 30 g 

Edytowane przez mrWhite7

Artek a ja tam lubię LV- ładniej przy kiju wyglądają bo niższe są :) .

Planuję uzbrojenie armaty na krakowskim blanku właśnie z nabytymi sicami LV.

Też nie mam nic przeciwko LV bo są bardzo stabilne i jednak plećka jest bardziej oddalona od blanku niż w tych niziutkich L i plącze sie mniej .Najgorzej jak sznurek owinie się i pierścień w Lce bardzo to denerwuje

• Like 1

Zamiast F-ki zważyłem LSGT4,5, akurat taką miałem. Pozostałe to Y20, Y10, L7, L5,5, L5 x 4. Łączna masa to 4,49 z czego 2,68 przypada na Y20, która jest najbliżej rękojeści i ma relatywnie mały wpływ na odczuwalną dynamikę kija. Pozostałe ważą 1,81. Razem niecałe 4,5 grama :) Pozdrawiam miłośników tytanu :)