Jozi Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2013 To faktycznie czasem jest przerost formy nad treścią.Raczej o 1g nie ma się co kopać powiedzmy za cenę 200-250zł (taka różnica pewnie wychodzi). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Pamiętaj, że największe różnice są na dużych przelotkach, a więc relatywnie blisko uchwytu. Gdyby to miała być różnica np. 1g na powiedzmy tip-topie i tunelu, to może być o co powalczyć. Pytanie czy rozmiarem - jeżeli można, czy materiałem. Poddaję pod rozwagę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Mam komplet LV więc trzeba zakupić wagę jubilerską i zważyć aby wyciąnąć wnioski na przyszłość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TadekPodjadek Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Dziękuję Panowie. Jest nad czym myśleć. Czy Y20 nie będzie za niska do kołowrotka 3000? Lub czy w przypadku KL-H przelotki 4,5 w tunelu nie będą po prostu zbyt małe? Mam MHXa zbrojonego w KR i te przelotki szczytowe praktycznie "leżą" na blanku... Z drugiej strony użytkownik tego samego modelu XLS ubranego w KLH mówi, że blank sprawuje się rewelacyjnie.Zgłupiałem już Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2013 (edytowane) Z założenia wędzisko współpracować będzie z tradycyjnym kołowrotkiem spinningowym o wielkości Shimano 1000. To który ma być? 1000, 2000, czy 3000? Widziałeś kiedyś np. Daiwę 3000? To raczej nie jest kołowrotek do kija 10lb. Ja też już zgłupiałem Do tego kijka wielkość 2000-2500 będzie w sam raz i dobrze się skomponuje z Y20, KL-H20, a może nawet 16, etc. Edytowane 30 Sierpnia 2013 przez krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TadekPodjadek Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Pisząc o trzytysiączce miałem na myśli Shimano. Daiwy3000 nie widziałem. Czy Daiwa 2000/2500 rozmiarowo odpowiada Shimano3000? Zacytowałeś moją pierwszą wypowiedź. Później pisałem, że wielkość 1000 nie jest wersją ostateczną i dzięki waszym podpowiedziom skłaniam się ku większemu kołowrotkowi. Tad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Shimano 3000 ma głębszą szpulę jak 2500, średnica zewnętrzna jest ta sama.Jak będzie 20-ka dobrze odstawiona to będzie latać, ale osobiście uważam, że dużo lepiej byłoby zacząć od 25-ki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Do grubszych żyłek - pewnie tak. Do cienkich żyłek i plecionki IMO wystarczy 20, byle wysoka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Zamiast F-ki zważyłem LSGT4,5, akurat taką miałem. Pozostałe to Y20, Y10, L7, L5,5, L5 x 4. Łączna masa to 4,49 z czego 2,68 przypada na Y20, która jest najbliżej rękojeści i ma relatywnie mały wpływ na odczuwalną dynamikę kija. Pozostałe ważą 1,81. Razem niecałe 4,5 grama Pozdrawiam miłośników tytanu Brawo Krzysiu Dodam ze uzywam bardzo podobnego kompletu w paru lzejszych kijach, najgrubiej jak lowilem zylka to 0.22 czy 0.23 (zielony owner na pstragi) longiem 1+ dalo sie rzucac. Z tym ze u mnie komplet byl z tego co pwmietam: Y20, Y12, Y8L, L6, MK5, MK4.5, MK4.5, i szczytowa 4.5. zdjecia kjia sa w Twoim watku do odgrzebania. http://jerkbait.pl/topic/12864-ręcznej-roboty-cd-customy-krzyśka/?p=1107085 - z tym ze pod zylke jednak wolalbym L5 zamiast MK4.5 tak jak piszesz, jak kij jest krotki i malych przelotek na szczytowce nje ma zbyt wiele (2-3) to daja rade nawet zylka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TadekPodjadek Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Osobiście najbardziej przemawia do mnie koncepcja MrWhite7 aby uzbroić XLSa w wysokie przelotki PB Titanium. Wysłałem do Tackle24 zapytanie o kwotę przesyłki do PL. Najprawdopodobniej jednak skończy się zbrojeniem w KR concept.Przemyślałem równieżwielkość kołowrotka. Ostatecznie rezygnuję ze stosowania do tego kija tysiączki Shimano i podpinał będę kołowrotek wielkości Shimano 3000. I tutaj system zbrojenia różni sie właściwie wyłącznie wielkością KL-H bo przelotki KT i tak zostaną w wielkości 4,5 + LG4,5 na szczyt.Czy lepiej jako wejściową dać KL-H 20 ( i dalej 10H, 6M, 5,5L i tunel z KT4,5) czy też KL-H25 ( i dalej 12H, 6M, 5,5L i tunel z 4,5)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jbk Opublikowano 1 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2013 Ostatnio trafiłem na włoskim forum o systemie KR. Aż takiego zachwytu nie ma. Odległości rzutowe gorsze od przelotek w ramce K. http://www.italianrodbuilding.com/t2613-il-nuovo-gioco-dell-estate Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 1 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2013 KL-H25. Będzie jak znalazł na okonia, pstrąga, sandacza, szczupaka i trotkę. Sometimes you have to do it in the hard way Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 1 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2013 KL-H25. Będzie jak znalazł na okonia, pstrąga, sandacza, szczupaka i trotkę. Sometimes you have to do it in the hard way Dobre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 1 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2013 Tadku, KL-H to naprawdę baaardzo wysoka przelotka, dedykowana do kijów klasy MH-H, a my tu mówimy o pstrągówce 10lbs. Nawet KL-H20, będzie wyższa (i cięższa) od Y20, a co dopiero KL-H25... No chyba, że te 3000 to nie Shimano, a np. Tournament Z, rzucać chcesz za horyzont, te pstrągi to są morskie trocie, a to 10lbs to tak bardziej 20lbs Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepso Opublikowano 1 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2013 Wysłałem do Tackle24 zapytanie o kwotę przesyłki do PL. Napisz proszę ile te koszty wynoszą i w jaki sposób można płacić. Jestem zainteresowany zakupami u nich ale dotarcie do jakichkolwiek informacji to droga przez mękę. Dawno nie widziałem tak fatalnej strony internetowej - horror rodem z czasów początku internetu ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TadekPodjadek Opublikowano 2 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 @pepso, koszty wysyłki przelotek do Polski to 7,5 Euro więc jak na przesyłkę DHLem to bardzo bardzo znośnie.Stronę faktycznie mają fatalną ale ceny niezłe a i wybór jakiego w rodzimych sklepach nie uświadczysz.Płacić można w sposób dowolny: przelewem, kartą walutową lub poprzez PayU. Zbrojenie ostatecznie zostaje KL-H. Z godnie z sugestiami i poradami kolegów, wyjściową będzie H20. Jeszcze tylko dobór nici w kolorze blanku i inna kosmetyka.Czy uchwyt kołowrotka DPS16 będzie okej? czy może też tylko do trociówek? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 2 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 Zapodaj 17, nawet 18 nie będzie przesadą chyba że masz małą rękę to dawaj 16-kę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 2 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 Jeżeli nie do trociówki to tylko 17. Uniwersalny, trochę lżejszy od 18. 16 będzie co prawda sporo lżejszy, ale musiałbyś mieć dłoń, jak małe dziecko, żeby Ci było wygodnie. Mam IP842 na DPS-ie 16 i niezbyt to praktyczne (dłonie mam dość małe). Możesz ew. przyciąć DPS 17 od strony gwintu jakieś 1,5cm (taki zabieg poprawia estetykę/proporcje wędziska i pozwala ciut zejść z masy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DarekM Opublikowano 2 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 Ja mam w swoim XLsie DPS 17 ale teraz jak by go zbroił to bym dał uchwyt fuji SKSS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 2 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 A może coś takiego ? Aero Comf. 16 Schwarz 24.9 gr. Länge 11.7 cm 8.90 Euro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 2 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 SKSS-y mi nie leżą, słabo przylegają do dłoni, wymagają twardego insertu, bo miękki się raz-dwa wyrypie. Aero nawet ciekawy, pytanie jak z ergonomią. Waga nieco wyższa niż DPS-ie 17. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 2 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 (edytowane) Aero jest typowo ergonomiczny , kumpel coś takiego założył do kija klasy L ,ładnie leży w dłoni a jak SK2 to raczej KSKSS z matusiakowym podfrezowanym insertem .Leży dobrze w dłoni bo frez po bokach powoduje że dłoń ładnie uchwyt zaciska ,ale fakt faktem trzeba trochę uchwytów przerzucić aby dobrać taki który będzie nam optymalnie pasował i nie powodował zmęczenia . SKSS z insertem w kształcie walca tak jak Krzysiek już wspomniał leży okropnie. Róznica pomiędzy SKSS i KSKSS oraz różnice w insertach Edytowane 2 Września 2013 przez mrWhite7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 3 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2013 Mógłbyś zważyć KSKSS z insertem i z fore? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 3 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2013 (edytowane) Zważyłem KSKSS z założonymi insertami Piotrka Matusiaka i 16 stka waży 25 g , 17 stka waży 27 g a fore 9 g (to nie jest docelowy fore tylko prototyp i będzie zastąpiony czymś innym), a więc waga jest do zaakceptowania i porównywalna do DPS i zważywszy że jeden z najlżejszych uchwytów Minima waży 20 g to uchwyt Fuji można z całą pewnością założyć na kij klasy UL czy też L nie mówiąc już o M,czy MH. Edytowane 3 Września 2013 przez mrWhite7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 3 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2013 Przycięty DPS 17 21-22g, albo mniej (musiałbym sprawdzić). Arbory piankowe 2 x 3cm ok. 3g. Mały fore z białego korka ok. 1,5g. Razem 25,5-26,5g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi