patu Opublikowano 11 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2014 ..miałem, szybki, bardzo szybki, ostry, cięty kij...wysoko się ładował. Słłuzył mi do łowienia sandaczy i boleni na ciężko ( Rh 12, RH85).Teraz zastapił go podobny, aczkolwiek lepiej ładujący i uginający się sampelek pst865..wczesniej seryjne scv 17lb - ale to nie było to...Nowego BR nie macałem, ale jak jestciut cieplejszy to może być bardzo ciekawy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 11 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2014 (edytowane) No właśnie, zaciekawił mnie test blanku BLRBR299MH GIV/57mln 2,52m 10-35g 10-20lb na stronie FC: "Szpada, kosa, kij dynamit - inaczej nie można określić wędziska zbudowanego na tym blanku. To konstrukcja stworzona do pracy w ciężkich warunkach, nie straszny mu nurt wielkiej rzeki i przynęty w nim stosowane" oraz: "W porównaniu z wieloma konstrukcjami które przeszły przez moje ręce w poszukiwaniu tej jedynej, to demon szybkości. Bliźniaczy XLS BLRXLS296MH opisany powyżej, podobnej mocy Avid ze stajni St. Croix czy Lamiglas XMG zdają się być wolne przy tej konstrukcji, choć wszystkie wymienione blanki są zbudowane z grafitu wysokomodułowego i charakteryzują się szybką lub bardzo szybką akcją". Z racji, że miałem StC AVS86MHF2 i był dla mnie ciut za spolegliwy przy podbijaniu główek, stąd wspominany CD byłby chyba świetnym rozwiązaniem. Edytowane 11 Lipca 2014 przez Żbiku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 11 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2014 ..do typowego podbijania starsza wersja byłaby idealna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 11 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2014 Witam, porównując CD BLU RAPIDA 10-35gr do SC AVIDA 10-28gr wychodzi mi że to całkiem inne kije. Posiadam oba żeby nie było. CD to bardzo szybki, cięty i sztywny kijek do cięższych przynęt i stawiających znaczny oporek. SC AV to mocny dolnik i spolegliwa szczytówka o ciepłej pracy pod rybką, ale właśnie ze względu na miękki szczyt jest znacznie wolniejszy i przy połowie 30+guma w rzece już klęka i to znacznie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 11 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2014 (edytowane) Co do samego CD BLU I gen - jest znacznie wolniejszy od II gen ,ale za to ładniej się ładował i głębiej pracował zachowując zarazem szybkość. Te które niedługo będą w sprzedaży ( mam nadzieję ,patrząc na moduł z jakiego zostały wykonane ) możliwe że będą podobne do tych z I gen N.Z.Niedługo wszystko będzie jasne i wyjdzie w praniu. Edytowane 11 Lipca 2014 przez miramar69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 11 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2014 (edytowane) Witam, porównując CD BLU RAPIDA 10-35gr do SC AVIDA 10-28gr wychodzi mi że to całkiem inne kije. Posiadam oba żeby nie było. CD to bardzo szybki, cięty i sztywny kijek do cięższych przynęt i stawiających znaczny oporek. SC AV to mocny dolnik i spolegliwa szczytówka o ciepłej pracy pod rybką, ale właśnie ze względu na miękki szczyt jest znacznie wolniejszy i przy połowie 30+guma w rzece już klęka i to znacznie.Dzięki wielkie za ten wpis, właśnie czekałem na bezpośrednie porównanie StC i CD. Tak jak opisałeś, Avid klęka juz przy 30g w nurcie, stąd potrzebuje coś co komfortowo podbije 35g + guma + nurt. Czyli obecna generacja BLBR2252-1035 jest szybsza niż poprzednia BLRBR299MH? Edytowane 11 Lipca 2014 przez Żbiku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 11 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2014 Odwrotnie Masz I gen., II gen. i China gen. China gen. - ponieważ ma obniżoną w stosunku do II gen. modułowość - ma szanse być podobne do I gen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 11 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2014 Odwrotnie Masz I gen., II gen. i China gen. China gen. - ponieważ ma obniżoną w stosunku do II gen. modułowość - ma szanse być podobne do I gen. Czyli obecnie oferowany w sprzedaży FC model BLBR2252-1035 to, jak to nazwałeś, China gen? Reasumując:BLRBR299MH - I generacjaBLBR2252-1035 - China Generacja A jaki zatem model to II generacja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 11 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2014 BLRBR299MH to raczej druga. I gen. to dość zamierzchłe czasy, pamiętam, że w 2010 wyrwałem w FC I gen. z rabatem, bo wyprzedawali stany magazynowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 11 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2014 (edytowane) I gen CD BLU - to jeżeli dobrze pamiętam 43 lub 47 mln PSI produkcja N.Z.II gen CD BLU - 57 mln PSIIII gen CD BLU - 46 mln PSI to co teraz wejdzie do sprzedazyCzyli wychodzi ze wracają do STAREGO i WYPRBOWANEGO modelu Edytowane 11 Lipca 2014 przez miramar69 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 11 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2014 Tak to wygląda. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thor13 Opublikowano 11 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2014 Niektórzy wola jednak II generacje, zwłaszcza do podbijania gum w nurcie???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 11 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2014 Ja tam lubię OBA , a na trzecią czekam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 11 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2014 A coś z blanków innych stajni? Może coś z Lamiego?1. XSH1052MT 2. GSH 1022MT / GSH 1022MH Albo jakiś inny? Parametry i przeznaczenie znacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kyller Opublikowano 18 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2014 Wczoraj odebrałem z pracowni pana Zbyszka Kawalca kijek o wdzięcznej nazwie Grizzly Blue i muszę przyznać, że jestem zachwycony. Eleganckie wykończenie i moc ukryta w blanku. Uzbrojony w Minimy waży dokładnie 95 g. Cudo... już nie ma żalu po Composite. Swoją drogą, gdyby ktoś chciał ten blank to został on w całości odzyskany (no poza złamaniem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sinopapużasty Opublikowano 20 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2014 Witam, skorzystam z założonego już tematu gdyż interesuje mnie blank z tytułu tego wątku a mianowicie BR 2,52 m 12 lbs 4-18 g. Z tego co widzę to jest problem z dostępnością tego blanku na rynku. Czy znacie może blank o podobnych parametrach? Miałem okazję połowić tym BR i strasznie mi podszedł:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antilag Opublikowano 20 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2014 pheniex fx 794 235cm do 18g 12lb mocy , powinien sie nadac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ms80 Opublikowano 21 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2014 bardzo fajny blankto byl moj pierwszy phenix jakiego mialemnaprawde super kijek tylko przez moja nieuwagę zle skonczyl Sorry za offtop. Mógłbyś napisać co się z nim stało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 21 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2014 ..napisz jaka to pracownia to ominie ją łukiem cały kordon... P.S. mam fx794-2...łowie nim kleniojazie z pływadła a i pstrągi ogarnia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 21 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2014 ..a ja bym nie przełknął i nie zostawił tak tego..to nie chrust za 100PLN... a do tego dożywotnia gwarancja... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 21 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2014 ..ja na swoim zrobiłem już test..40min ciągał mnie po rzece sum..znaczy sie ponton z dwiema osobami... pod prąd...giął się nawet reargrip ..po którymś ziewnięciu sternika, przeanalizowaniu sytuacji że wąs nawet dobrze nie piernął zrobiłem test tych 12lb na zrywanie...linka strzeliła..P.S. a tak fajnie w tym miejscu bujały jazie...P.S.2 ..mój tez w alko.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baars Opublikowano 21 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2014 I co nie szumi 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 21 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2014 I co nie szumi I wogóle @majatony powinien zaprzestać wędkowania bo same niefarty ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 21 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2014 ..od 20tki do hmmm?? 5tki??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ms80 Opublikowano 22 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2014 po prostu sobie powiesilem gumeczke 7,5 cm z 8 gr glowkai w momencie rzutu trachi dolniczek centralnie na samym laczeniu strzelił a szczytoweczka z kawalkiem dolnika poleciala sobie do wody nie sadze zeby to byla do konca moja wina ale raczej zle spasowanie przez rodbuldiera elementowszczytowki i dolnika Współczuje. Rzuciłem oko na mój kijek - w tym miejscu ścianka blanku jest stosunkowo gruba (na oko pow. 1mm). Tak czy inaczej, jeśli masz jeszcze ten połamany kijek (i całą szczytówke), to może opłacało by się zgłosić do dystrybutora Phenix i reanimować kijek. Choć przyznaje, że jest trochę pie...nia z przekładaniem komponentów na dolniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi