Skocz do zawartości

Blanki Composite Developments

Friko

Rekomendowane odpowiedzi

Czyli wychodzi na to, że trafiłem perełkę ;)

One się robią perełkowate po zmianie przelotek. Zakładam, że większość z nich dostępnych na rynku pochodzi od p. I. Matuszewskiego. A - wedle ówczesnych trendów - zbrojone były w jakieś V czy coś. Przezbrojone trochę delikatniej bardzo zyskują.

• 4 tygodnie później...

Witam

Jakiś czas temu stałem się posiadaczem blanku CD Blue Rapid 3,00 7-28 zakupionego w Fishing Center na wyprzedaży. Okazał się on strzałem w dziesiątkę pod moje wymagania odnośnie "boleniowej wędki". Wędka zrobiona na tym blanku doskonale spełnia to co preferuję w tego typu wędce - pokaźne odległości wyrzutu przynęty, czułość, szczytowa akcja i lekkość całego zestawu. "Zakochany" w Blue Rapidzie postanowiłem "wystrugać" kolejną wędkę ale o delikatniejszych parametrach ... czyli długość 2,90 3,00 (tylko taka długość), wyrzut do 15 - 18 gram, akcja wędki szczyt (tylko takie preferuję). Niestety Blue Rapid nie ma w swoim arsenale tego typu blanków. "Najsłabszy" jaki udało mi się znaleźć to 3,00 cw do 25 gram i jak się nie mylę moc 15lb. Zasięgnąłem języka i dowiedziałem się że seria Composite Developments Blue Rapid jest już w trzecie odsłonie i możliwe że wcześniejsze wersje oferowały takie parametry blanku. 

Moje pierwsze pytanie ... czy jest (był) Blue Rapid o parametrach jakie szukam ?

Drugie pytanie ... jeśli nie znajdę takowego blanku czy jest inny (innej firmy), który spełniałby moje wymagania (byłby bardzo bardzo podobny do CD Blue Rapid) ?

Znalazłem kilka typów, które  ... wydaje mi się ... spełniają moje kryteria :

Blaas XF SLXF9610-2 lub SLXF10010-2

- Phenix Karabela PST 943-2

- CTS Elite LR SD960-2

lub inny o właściwościach jak wspomniany szukany blank. Cenowo chciałbym się zamknąć w 700 zł za blank. 

Z góry dzięki za podpowiedzi, rady ewentualnie namiary na to gdzie, jak i za ile można by takie cudo zdobyć.

W załączniku tabela CD dostępnych kilka lat temu. Chyba ze stronki XRods. Jak już wspomniano, było kilka odsłon a nie każda pracownia dysponowała wszystkimi modelami. Te (wszystkie) dostępne były chyba wyłącznie w FC.

PS.

Miałem kiedyś z wyprzedaży model jak na fotce 2,85m 4-14g. Pan I.Matuszewski utrzymywał, że to również była seria BR 

2390100_571.JPG

BLUE RAPID Spinning Blanks.doc

Edytowane przez popper

były takie blue rapidy  blank miał symbol BLSLH2114L     5-17gr  2,90m  super kijek, używałem go ze 4 lata.

W załączniku tabela CD dostępnych kilka lat temu. Chyba ze stronki XRods. Jak już wspomniano, było kilka odsłon a nie każda pracownia dysponowała wszystkimi modelami. Te (wszystkie) dostępne były chyba wyłącznie w FC.

PS.

Sam miałem kiedyś z wyprzedaży model jak na fotce. Pan I.Matuszewski twierdził, że to również była seria BR 

2390100_571.JPG

Były jeszcze CD BLU RAPIDY  3 gen : 

CDRBR2108ML  2,75m 5-21gr

CDRBR2118M    3m 8-15gr

ten o którym mówi Tomek  BLSLH2114L     5-17gr  2,90m -  to jeśli się nie mylę 1 lub 2 gen.

A obecnie mamy już  4 generację BLU RAPIDA

1 gen

Dzięki Panowie za szybkie podpowiedzi. Pytanko ... te 3 metrowe blanki (i ten 2,90) jakiej były mocy ? 

Edytowane przez darek3523

Cześć nie chce zakładać osobnego tematu wiec podepnę się do tego. W rodbuildingu jestem całkiem zielony ale znalazłem taki blank 

UMBX-S700MH i pytanie czy ten blank nada się do opadu przynętami 3-4" 10-25g główki. Jeśli nie to czy mogliby bardziej doświadczeni koledzy doradzić jakiś blank i najlepiej w długości 213 cm. Chciałbym na taką szpadę sandaczową przeznaczyć max 900-1000 zł. Sprawdzałem też blanki MHX ale nie wiem czy są też dobre. Chyba że blanki są do siebie podobne a tylko cenowo się różnią bo czasem płaci się tylko za firmę :)

Żeby była jasność ,mówisz tym blanku: 

Blank firmy Phenix Ultra MBX Spining UMBX-S700MH - jednoczęściowy

Długość: 213cm

Moc: 8-14Lb

Wyrzut: 4-18gr

Średnica Tip/Butt: 2mm/ 11,4mm

Akcja : Extra Fast

Waga: 49gr

Według mnie, to tak na górnej granicy podanych przez ciebie przynęt i gramatur. Wiadomo natomiast że kijki krótkie a w dodatku jednoczęściowe raczej mogą więcej. Nie łowiłem taką wędką a tylko bawiłem się blankiem. Niech wypowiedzą się bardziej obyci z tym blankiem.

Cześć nie chce zakładać osobnego tematu wiec podepnę się do tego. W rodbuildingu jestem całkiem zielony ale znalazłem taki blank

UMBX-S700MH i pytanie czy ten blank nada się do opadu przynętami 3-4" 10-25g główki. Jeśli nie to czy mogliby bardziej doświadczeni koledzy doradzić jakiś blank i najlepiej w długości 213 cm. Chciałbym na taką szpadę sandaczową przeznaczyć max 900-1000 zł. Sprawdzałem też blanki MHX ale nie wiem czy są też dobre. Chyba że blanki są do siebie podobne a tylko cenowo się różnią bo czasem płaci się tylko za firmę :)

Myślę że lepszym rozwiązaniem jest budowa wędki na blanku MX72Mh 17lb. Pociągnie trochę więcej niż UMBX ponieważ M1 są znane z tego że można znacznie je przeciazyc .Mam oczko wyższego 25 lb i z głowami 35+nnie ma problemu .Najlepiej będzie jak zadzwonisz do Rodmasu i pogadasz z Łukaszem, on doradzi ci na 100% Edytowane przez mrWhite7

Wracając do tematu to równie szybkim blankiem 2.90 do 16gr jest nowy Phenix M1 SP962UL którego własnie stałem sie szczęśliwym nabywcą. W cenie jaka Ciebie interesuje.

Dzięki za podpowiedź, znalazłem ten blank na stronie wedki.pl jak również podobny  Phenix M1 SP962XUL. Teraz trza się zastanowić który wybrać, który będzie odpowiedni dla mnie. 

A może zwyczajnie brać oba  ;)  :D 

SP962XUL obsłuży jak wieści z poligonu niosą 1.5g groszki .W łapie i na sazczycie czuć i widać pracę tych najdelikatniej drobiących.W  górnym  c/w 10g+gumka 5cm bardzo komfortowo,tak jak boleniówki do 10-12g.Moc jest w pracującym dolniku do wytargania gażdego bolka.

Ten mocniejszy UL ma więcej lb w dolniku ,w dolnym c/w spokojnie od 2g do 14-16g boleniowy,kij który na łowisku zastąpi badyle z dwóch przedziałów.

• Like 2

SP962XUL obsłuży jak wieści z poligonu niosą 1.5g groszki .W łapie i na sazczycie czuć i widać pracę tych najdelikatniej drobiących.W  górnym  c/w 10g+gumka 5cm bardzo komfortowo,tak jak boleniówki do 10-12g.Moc jest w pracującym dolniku do wytargania gażdego bolka.

Ten mocniejszy UL ma więcej lb w dolniku ,w dolnym c/w spokojnie od 2g do 14-16g boleniowy,kij który na łowisku zastąpi badyle z dwóch przedziałów.

O tak zgadzam się w 100%. Widziałem macałem i chwilę łowiłem.Blank jest nieprzeciętny :) .Mowa o UL.

Moc jest w pracującym dolniku do wytargania gażdego bolka.

Rozumiem, za na owe wedki zostala zlowiona cala masa boleni powyzej 90 cm we wszelkich mozliwych warunkach rzecznych? Moglbym zobaczyc zdjecia tych ryb czy to tylko pisanie dla pisania i za chwile kolejny cod rod-bildingu spod znaku Phenixa wyladuje na gieldzie bo ludzie lowic i rzucac nie umieja badz co gorsza nie znaja sie na dobrych wedkach? 

Burak

Rozumiem, za na owe wedki zostala zlowiona cala masa boleni powyzej 90 cm we wszelkich mozliwych warunkach rzecznych? Moglbym zobaczyc zdjecia tych ryb czy to tylko pisanie dla pisania i za chwile kolejny cod rod-bildingu spod znaku Phenixa wyladuje na gieldzie bo ludzie lowic i rzucac nie umieja badz co gorsza nie znaja sie na dobrych wedkach? 

Burak

:D Z tym każdym bolkiem, to oczywiście nadinterpretacja.Padły dwie 60-ki ,nie robiąc kompletnie wrażenia na wędce. :)

Ale 70-80 są do wyjęcia bez łaski.

Nie umiejący rzucac bedą zachwyceni ,a nie umiejący łowic niech szukają dalej, najlepiej w sieci :)

• Like 2

Burak

Drogi Buraku

Cała masa boleni 90cm nie jest łowiona żadną (w sensie jedynego blanku) wędką.

Bywanie na giełdzie jest bardziej oznaką popularności niż jakości.

Gdyby się sugerować Twoją diagnozą oznaczało by to, że wszystkie produkowane blanki są co najmniej kiepskie bo raczej blanki wszystkich producentów bywają na giełdzie  ;)

Nie mogę się pochwalić mnogością boleni 90cm złowionych w każdych warunkach tą wędką ale jak Ci nie przeszkadza ubytek 0,5cm to w wątku boleniowym 2015 możesz mnie zobaczyć z takim boleniem złowionym tą właśnie wędką.

Za to mnogością boleni 80+ mogę się pochwalić ale również niestety nie w każdych warunkach, tylko w warunkach zimowych także tą wędka....

Pierwsze tegoroczne brzany w przedziale 70-80cm (ok 10szt) także były nią już złowione i jakoś nic nie popierdziało :) mimo iż wędka jest uzbrojona w tytany :lol:  :lol:  :lol:  :lol:

PS

Co do tytanów w wersji UL mogę się także stanowczo wypowiedzieć,- nie są na 100% potrzebne i przy cięższych przelotkach np Fuji czy Esseks ten kij tylko zyskuje na uniwersalności ;)

• Like 1

Witam,

Ja opuszczam juz nasz rod-buildingowo-jerkbaitowy cyrk, jak ktos pisze ze na kazda rybe to na kazda, nie na 60, nie na zimowe 90 tylko na wszystkie bolenie wszelkich rozmiarow jakie plywaja, nie tylko na Wisle, Odrze, Renie ale takze na Bugu pelnym zawad, wysp i innych przeciwnosci losu. Rozumiem , ze dolnik ma zapas mocy by te najwieksze zatrzymac przed czyms tam i niech tak zostanie. 

To prawda, ze na gieldzie pojawiaja sie wedki wszystkich producentow ale wiekszosc to modele po jakims tam czasie od kupna, jeno feniksy nowki, nawet ostatnio byl travel 16 lbs, od 16 sie przelotki tytanowe zaczynaly, jestem swiecie przekonany, ze po horyzont rzucal, ten najdalszy horyzont. Za chwile i tak uslysze jak to jankesi na takie wedki lowia wielkie lososie :) :) :) 

Pozdrawiam,

Bitrut