krzychun Opublikowano 6 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2015 Czyli wychodzi na to, że trafiłem perełkę One się robią perełkowate po zmianie przelotek. Zakładam, że większość z nich dostępnych na rynku pochodzi od p. I. Matuszewskiego. A - wedle ówczesnych trendów - zbrojone były w jakieś V czy coś. Przezbrojone trochę delikatniej bardzo zyskują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Z. Opublikowano 6 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2015 Mój zbrojony w SAKS, zapewne w Alconite, szczytowa wygląda na "flanged" z takim wywiniętym pierścieniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek3523 Opublikowano 5 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2015 WitamJakiś czas temu stałem się posiadaczem blanku CD Blue Rapid 3,00 7-28 zakupionego w Fishing Center na wyprzedaży. Okazał się on strzałem w dziesiątkę pod moje wymagania odnośnie "boleniowej wędki". Wędka zrobiona na tym blanku doskonale spełnia to co preferuję w tego typu wędce - pokaźne odległości wyrzutu przynęty, czułość, szczytowa akcja i lekkość całego zestawu. "Zakochany" w Blue Rapidzie postanowiłem "wystrugać" kolejną wędkę ale o delikatniejszych parametrach ... czyli długość 2,90 3,00 (tylko taka długość), wyrzut do 15 - 18 gram, akcja wędki szczyt (tylko takie preferuję). Niestety Blue Rapid nie ma w swoim arsenale tego typu blanków. "Najsłabszy" jaki udało mi się znaleźć to 3,00 cw do 25 gram i jak się nie mylę moc 15lb. Zasięgnąłem języka i dowiedziałem się że seria Composite Developments Blue Rapid jest już w trzecie odsłonie i możliwe że wcześniejsze wersje oferowały takie parametry blanku. Moje pierwsze pytanie ... czy jest (był) Blue Rapid o parametrach jakie szukam ?Drugie pytanie ... jeśli nie znajdę takowego blanku czy jest inny (innej firmy), który spełniałby moje wymagania (byłby bardzo bardzo podobny do CD Blue Rapid) ?Znalazłem kilka typów, które ... wydaje mi się ... spełniają moje kryteria :- Blaas XF SLXF9610-2 lub SLXF10010-2- Phenix Karabela PST 943-2- CTS Elite LR SD960-2lub inny o właściwościach jak wspomniany szukany blank. Cenowo chciałbym się zamknąć w 700 zł za blank. Z góry dzięki za podpowiedzi, rady ewentualnie namiary na to gdzie, jak i za ile można by takie cudo zdobyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek TJ Opublikowano 5 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2015 były takie blue rapidy blank miał symbol BLSLH2114L 5-17gr 2,90m super kijek, używałem go ze 4 lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 5 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2015 (edytowane) W załączniku tabela CD dostępnych kilka lat temu. Chyba ze stronki XRods. Jak już wspomniano, było kilka odsłon a nie każda pracownia dysponowała wszystkimi modelami. Te (wszystkie) dostępne były chyba wyłącznie w FC.PS.Miałem kiedyś z wyprzedaży model jak na fotce 2,85m 4-14g. Pan I.Matuszewski utrzymywał, że to również była seria BR BLUE RAPID Spinning Blanks.doc Edytowane 5 Maja 2015 przez popper Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 5 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2015 Były jeszcze CD BLU RAPIDY 3 gen : CDRBR2108ML 2,75m 5-21grCDRBR2118M 3m 8-15gr ten o którym mówi Tomek BLSLH2114L 5-17gr 2,90m - to jeśli się nie mylę 1 lub 2 gen. A obecnie mamy już 4 generację BLU RAPIDA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek TJ Opublikowano 5 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2015 1 gen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek3523 Opublikowano 5 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2015 (edytowane) były takie blue rapidy blank miał symbol BLSLH2114L 5-17gr 2,90m super kijek, używałem go ze 4 lata. W załączniku tabela CD dostępnych kilka lat temu. Chyba ze stronki XRods. Jak już wspomniano, było kilka odsłon a nie każda pracownia dysponowała wszystkimi modelami. Te (wszystkie) dostępne były chyba wyłącznie w FC.PS.Sam miałem kiedyś z wyprzedaży model jak na fotce. Pan I.Matuszewski twierdził, że to również była seria BR Były jeszcze CD BLU RAPIDY 3 gen : CDRBR2108ML 2,75m 5-21grCDRBR2118M 3m 8-15gr ten o którym mówi Tomek BLSLH2114L 5-17gr 2,90m - to jeśli się nie mylę 1 lub 2 gen. A obecnie mamy już 4 generację BLU RAPIDA 1 genDzięki Panowie za szybkie podpowiedzi. Pytanko ... te 3 metrowe blanki (i ten 2,90) jakiej były mocy ? Edytowane 5 Maja 2015 przez darek3523 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 5 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2015 (edytowane) http://perekat.com/?id=789 te są starsze, a tu najnowsze blanki CD http://www.cdrods.co.nz/products/category/287/rod-blanks Edytowane 5 Maja 2015 przez miramar69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek TJ Opublikowano 5 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2015 mój miał opis 5-17 10lb ale po mojemu to ciut wiecej 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arcybiskup Opublikowano 6 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2015 Cześć nie chce zakładać osobnego tematu wiec podepnę się do tego. W rodbuildingu jestem całkiem zielony ale znalazłem taki blank UMBX-S700MH i pytanie czy ten blank nada się do opadu przynętami 3-4" 10-25g główki. Jeśli nie to czy mogliby bardziej doświadczeni koledzy doradzić jakiś blank i najlepiej w długości 213 cm. Chciałbym na taką szpadę sandaczową przeznaczyć max 900-1000 zł. Sprawdzałem też blanki MHX ale nie wiem czy są też dobre. Chyba że blanki są do siebie podobne a tylko cenowo się różnią bo czasem płaci się tylko za firmę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 6 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2015 Żeby była jasność ,mówisz tym blanku: Blank firmy Phenix Ultra MBX Spining UMBX-S700MH - jednoczęściowyDługość: 213cmMoc: 8-14LbWyrzut: 4-18grŚrednica Tip/Butt: 2mm/ 11,4mmAkcja : Extra FastWaga: 49grWedług mnie, to tak na górnej granicy podanych przez ciebie przynęt i gramatur. Wiadomo natomiast że kijki krótkie a w dodatku jednoczęściowe raczej mogą więcej. Nie łowiłem taką wędką a tylko bawiłem się blankiem. Niech wypowiedzą się bardziej obyci z tym blankiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietrus Opublikowano 6 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2015 Wracając do tematu to równie szybkim blankiem 2.90 do 16gr jest nowy Phenix M1 SP962UL którego własnie stałem sie szczęśliwym nabywcą. W cenie jaka Ciebie interesuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 7 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2015 (edytowane) Cześć nie chce zakładać osobnego tematu wiec podepnę się do tego. W rodbuildingu jestem całkiem zielony ale znalazłem taki blank UMBX-S700MH i pytanie czy ten blank nada się do opadu przynętami 3-4" 10-25g główki. Jeśli nie to czy mogliby bardziej doświadczeni koledzy doradzić jakiś blank i najlepiej w długości 213 cm. Chciałbym na taką szpadę sandaczową przeznaczyć max 900-1000 zł. Sprawdzałem też blanki MHX ale nie wiem czy są też dobre. Chyba że blanki są do siebie podobne a tylko cenowo się różnią bo czasem płaci się tylko za firmę Myślę że lepszym rozwiązaniem jest budowa wędki na blanku MX72Mh 17lb. Pociągnie trochę więcej niż UMBX ponieważ M1 są znane z tego że można znacznie je przeciazyc .Mam oczko wyższego 25 lb i z głowami 35+nnie ma problemu .Najlepiej będzie jak zadzwonisz do Rodmasu i pogadasz z Łukaszem, on doradzi ci na 100% Edytowane 7 Maja 2015 przez mrWhite7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek3523 Opublikowano 7 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2015 Wracając do tematu to równie szybkim blankiem 2.90 do 16gr jest nowy Phenix M1 SP962UL którego własnie stałem sie szczęśliwym nabywcą. W cenie jaka Ciebie interesuje.Dzięki za podpowiedź, znalazłem ten blank na stronie wedki.pl jak również podobny Phenix M1 SP962XUL. Teraz trza się zastanowić który wybrać, który będzie odpowiedni dla mnie. A może zwyczajnie brać oba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietrus Opublikowano 8 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2015 Ten o którym piszesz to podobno blank do najlżejszych wabi kleniowych, ponoć bo w łapie nie miałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 9 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2015 SP962XUL obsłuży jak wieści z poligonu niosą 1.5g groszki .W łapie i na sazczycie czuć i widać pracę tych najdelikatniej drobiących.W górnym c/w 10g+gumka 5cm bardzo komfortowo,tak jak boleniówki do 10-12g.Moc jest w pracującym dolniku do wytargania gażdego bolka.Ten mocniejszy UL ma więcej lb w dolniku ,w dolnym c/w spokojnie od 2g do 14-16g boleniowy,kij który na łowisku zastąpi badyle z dwóch przedziałów. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skalek-77 Opublikowano 9 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2015 SP962XUL obsłuży jak wieści z poligonu niosą 1.5g groszki .W łapie i na sazczycie czuć i widać pracę tych najdelikatniej drobiących.W górnym c/w 10g+gumka 5cm bardzo komfortowo,tak jak boleniówki do 10-12g.Moc jest w pracującym dolniku do wytargania gażdego bolka.Ten mocniejszy UL ma więcej lb w dolniku ,w dolnym c/w spokojnie od 2g do 14-16g boleniowy,kij który na łowisku zastąpi badyle z dwóch przedziałów.O tak zgadzam się w 100%. Widziałem macałem i chwilę łowiłem.Blank jest nieprzeciętny .Mowa o UL. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apioo Opublikowano 9 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2015 Czy ten UL łapie się pod kategorię wędki brzanowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 9 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2015 Czy ten UL łapie się pod kategorię wędki brzanowej? Zdecydowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek3523 Opublikowano 13 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2015 Dziękuję wszystkim za podpowiedzi blank wybrany.Phenix SP 962 UL :-)Teraz trza dobrać przelotki ale o tym już jest mowa w innym poście. Można zamykać wątek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 13 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2015 Moc jest w pracującym dolniku do wytargania gażdego bolka. Rozumiem, za na owe wedki zostala zlowiona cala masa boleni powyzej 90 cm we wszelkich mozliwych warunkach rzecznych? Moglbym zobaczyc zdjecia tych ryb czy to tylko pisanie dla pisania i za chwile kolejny cod rod-bildingu spod znaku Phenixa wyladuje na gieldzie bo ludzie lowic i rzucac nie umieja badz co gorsza nie znaja sie na dobrych wedkach? Burak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 13 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2015 Rozumiem, za na owe wedki zostala zlowiona cala masa boleni powyzej 90 cm we wszelkich mozliwych warunkach rzecznych? Moglbym zobaczyc zdjecia tych ryb czy to tylko pisanie dla pisania i za chwile kolejny cod rod-bildingu spod znaku Phenixa wyladuje na gieldzie bo ludzie lowic i rzucac nie umieja badz co gorsza nie znaja sie na dobrych wedkach? Burak Z tym każdym bolkiem, to oczywiście nadinterpretacja.Padły dwie 60-ki ,nie robiąc kompletnie wrażenia na wędce. Ale 70-80 są do wyjęcia bez łaski.Nie umiejący rzucac bedą zachwyceni ,a nie umiejący łowic niech szukają dalej, najlepiej w sieci 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 15 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2015 Rozumiem, za na owe wedki zostala zlowiona cala masa boleni powyzej 90 cm we wszelkich mozliwych warunkach rzecznych? Moglbym zobaczyc zdjecia tych ryb czy to tylko pisanie dla pisania i za chwile kolejny cod rod-bildingu spod znaku Phenixa wyladuje na gieldzie bo ludzie lowic i rzucac nie umieja badz co gorsza nie znaja sie na dobrych wedkach? BurakDrogi Buraku Cała masa boleni 90cm nie jest łowiona żadną (w sensie jedynego blanku) wędką.Bywanie na giełdzie jest bardziej oznaką popularności niż jakości.Gdyby się sugerować Twoją diagnozą oznaczało by to, że wszystkie produkowane blanki są co najmniej kiepskie bo raczej blanki wszystkich producentów bywają na giełdzie Nie mogę się pochwalić mnogością boleni 90cm złowionych w każdych warunkach tą wędką ale jak Ci nie przeszkadza ubytek 0,5cm to w wątku boleniowym 2015 możesz mnie zobaczyć z takim boleniem złowionym tą właśnie wędką.Za to mnogością boleni 80+ mogę się pochwalić ale również niestety nie w każdych warunkach, tylko w warunkach zimowych także tą wędka....Pierwsze tegoroczne brzany w przedziale 70-80cm (ok 10szt) także były nią już złowione i jakoś nic nie popierdziało mimo iż wędka jest uzbrojona w tytany PSCo do tytanów w wersji UL mogę się także stanowczo wypowiedzieć,- nie są na 100% potrzebne i przy cięższych przelotkach np Fuji czy Esseks ten kij tylko zyskuje na uniwersalności 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 15 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2015 Witam, Ja opuszczam juz nasz rod-buildingowo-jerkbaitowy cyrk, jak ktos pisze ze na kazda rybe to na kazda, nie na 60, nie na zimowe 90 tylko na wszystkie bolenie wszelkich rozmiarow jakie plywaja, nie tylko na Wisle, Odrze, Renie ale takze na Bugu pelnym zawad, wysp i innych przeciwnosci losu. Rozumiem , ze dolnik ma zapas mocy by te najwieksze zatrzymac przed czyms tam i niech tak zostanie. To prawda, ze na gieldzie pojawiaja sie wedki wszystkich producentow ale wiekszosc to modele po jakims tam czasie od kupna, jeno feniksy nowki, nawet ostatnio byl travel 16 lbs, od 16 sie przelotki tytanowe zaczynaly, jestem swiecie przekonany, ze po horyzont rzucal, ten najdalszy horyzont. Za chwile i tak uslysze jak to jankesi na takie wedki lowia wielkie lososie :) Pozdrawiam, Bitrut Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi