Skocz do zawartości

Blanki Composite Developments

Friko

Rekomendowane odpowiedzi

To prawda, ze na gieldzie pojawiaja sie wedki wszystkich producentow ale wiekszosc to modele po jakims tam czasie od kupna, jeno feniksy nowki, nawet ostatnio byl travel 16 lbs, od 16 sie przelotki tytanowe zaczynaly, jestem swiecie przekonany, ze po horyzont rzucal, ten najdalszy horyzont. Za chwile i tak uslysze jak to jankesi na takie wedki lowia wielkie lososie :) :) :)

Pozdrawiam,

Bitrut

A może po prostu nie każdy wymysł zamawiającego wędkę,- często podsycany przez rodbuildera chęcią sprzedaży i większego zarobku na jeleniu bez pojęcia, nakarmionego marketingowym bełkotem jest właściwy i nie wytrzymuje próby konfronatacji z nadwodną rzeczywistością?

Potem wychodzą takie kwiatki  :rolleyes: Sprzedający przecież nie napisze "nie kupujcie, łowi sie tym źle" ,- czy się mylę?

A kto się przyzna, że zwalił wędkę przez głupi i niepraktyczny pomysł?... Przecież "my" wszystko wiemy najlepiej,- ba nawet wiemy co dalej będzie B)  

Edytowane przez Rheinangler
  • Like 1

Arku- dlatego uwazam, ze dorosly meszczyzna powinien byc odpowiedzialny za swoje slowa chyba ze ewidentnie troluje jak ja czasami. 

Jeden z forumowiczow nie tak dawno ustrzelil na muche zaglice 2.5 metra, taka wedka w klasie 13-15 to jak by sie przyjrzec to ma z 15-20 lbs, ale gdzie ona moze spierdzielic w srodku oceanu? :) 

Ja zajmuje sie od tej pory mucha, jeszcze jeden travel do odebrania u Irka i to wszystko, do dalekich rzutow zrobiony, od 30 startowej, ukrzyzuja mnie feniksowcy z Gdanska normalnie za obraze majestatu i oblicza rod-buildingowego made in jerkbait.pl :) :) :) 

Bujo tfu tfu,tfe,  Bitrut,co drugi niki zmienia to ja tez, pasuje lepiej :) 

Arku- dlatego uwazam, ze dorosly meszczyzna powinien byc odpowiedzialny za swoje slowa chyba ze ewidentnie troluje jak ja czasami. 

Jeden z forumowiczow nie tak dawno ustrzelil na muche zaglice 2.5 metra, taka wedka w klasie 13-15 to jak by sie przyjrzec to ma z 15-20 lbs, ale gdzie ona moze spierdzielic w srodku oceanu? :)

Ja zajmuje sie od tej pory mucha, jeszcze jeden travel do odebrania u Irka i to wszystko, do dalekich rzutow zrobiony, od 30 startowej, ukrzyzuja mnie feniksowcy z Gdanska normalnie za obraze majestatu i oblicza rod-buildingowego made in jerkbait.pl :) :) :)

Bujo tfu tfu,tfe,  Bitrut,co drugi niki zmienia to ja tez, pasuje lepiej :)

Jak  dorosły facet zaczyna drugiemu wyjeżdżać, z jego dorosłością,to albo go chce obrazić ,albo ma duży problem emocjonalny.

Średnio rozwinięta małpa ,która przeczytała wątek ,wie ,że mowa o blanku 8-10lb maks.

O blanku do połowu raczej kleni ,jazi czy okoni, z możliwymi przyłowami.

Miłego trolowania.

Jak  dorosły facet zaczyna drugiemu wyjeżdżać, z jego dorosłością,to albo go chce obrazić ,albo ma duży problem emocjonalny.

Średnio rozwinięta małpa ,która przeczytała wątek ,wie ,że mowa o blanku 8-10lb maks.

O blanku do połowu raczej kleni ,jazi czy okoni, z możliwymi przyłowami.

Miłego trolowania.

Kto tutaj troluje? Kto pisze za nada sie na kazdego bolenia?

:)

A kto sobie dopowiedział,że każdego w każdych warunkach.

Taka niby gra słów,ale zamiar i intencje oczywiste :)

Trolujesz w wielu wątkach dotyczących Phenixa,ale już nie wiem czy nie lubisz tylko ich ,czy mnie również :D Choć nimi nie łowiłeś,a mnie nie znasz.

Lowilem feniksem jednym, o drugiego sie kolege co mu wierze pytalem i wyszlo tak sobie, mialem w planach zakupic travela ale mial byc na pstragi a nie sandacze z opadu. Nie chce mi sie walczyc ze wszelkimi teoriami, niech Was ocenia klienci.

Ciebie nie lubie? E, przez telefon wydawales sie spoko koles, nie dopowiadaj sobie tego co chcesz uslyszec :) 

• 3 miesiące temu...

Mam pytanie do bardziej obeznanych w temacie. Czy nowe modele Blue Rapid, sprzedawane chociażby w FC, mocno zmieniły sie w stosunku do starszych konstrukcji tego modelu? Zastanawia mnie, ze identyczne parametrowo blanki 230cm 7-28g w starszych generacjach (np te, które sprzedawał niedawno Tomek TJ) były opisywane jako 8-17lb, a w nowych modelach (w FC) są opisane 10-20lb.

Czy to jedynie sam opis czy faktycznie ich moc wzrosła? Teraz mocowo porównywalnym modelem do mojego 230cm 7-28g 8-17lb jest oferowany przez FC model 230cm 5-21g 8-17lb (który wcześniej był opisany jako bodajże 5-12lb)

Edytowane przez Żbiku

CD w swoich topowych seriach ogólnie "wróciło" do budowy wędzisk/blanków jak to było w ich starszych generacjach, oczywiście mają nowinki z pod znaku NANO  ;) .

Blu Rapidy - @patu już powiedział najnowsze konstrukcje są z niższego modułu o jedno oczko ,ale za to mięskiem przypominają bardziej stare modele.

Wydaje mi się, że powinno wyjść im i nam to na dobrze.

Tyle, ze wychodzi na to, ze w obecnych BR najlżejszym kijem będzie 15lb model 2,52cm 4-18g.

Poszukiwany przeze mnie 230cm 5-21g jest, wg opisu FC, 17lb kijem, a w starej wersji był 12lb blankiem.

A liczyłem, ze znajdę wsród BR model o oczko słabszy od mojego 17lb CDRBR290M... :(

Edytowane przez Żbiku

Ja cały czas czekam na 

CDBLBR2252-0418 części 2 / długość 2,52m / wyrzutu 4-18gr / moc linki 6-15lb  / akcja Fast Medium

Myślę, że jak ich poprosisz, bez problemu dopiszą tyle funciaków, ile sobie zażyczysz.

I mam wrażenie, że tam, w firmie, racja jest "mojsza" tego, który wcześniej chwyci za redisówkę.

Dlaczego?

Otóż mam dwa kijki na blankach 2,52 m, o cw. 4-18g. Jeden budowany na blanku 12lb. Drugi, fabryczny, na blanku 14lb.

Co zauważalne.

Przy uginaniu itp. testach laika to to, że kijek fabryczny (14lb) jest nieznacznie bardziej subtelny(?) od składaka, spod ręki Daniela XRods. Może to jednak być zarówno jakąś różnicą w konstrukcji blanku, jak też różnicą w uzbrojeniu. Fabryczny ma 1 przelotkę mniej.

Jak to się ma do opisu? Cholera wie. Ja nie :)

Edytowane przez popper

Dobra firma z dobrymi wyrobami , ale miewa ostatnio jakieś zachwiania i zakrętasy z produkcją. Według mnie za szybko zmieniają asortyment i technologię. Nie nadążamy za nimi i chyba dzięki temu tracą  w głupi sposób swoich klientów. Może gdy sytuacja z produkcja się ustabilizuje wrócą do czołówki i łask wędkarzy.

Myślę, że jak ich poprosisz, bez problemu dopiszą tyle funciaków, ile sobie zażyczysz.

I mam wrażenie, że tam, w firmie, racja jest "mojsza" tego, który wcześniej chwyci za redisówkę.

Dlaczego?

Otóż mam dwa kijki na blankach 2,52 m, o cw. 4-18g. Jeden budowany na blanku 12lb. Drugi, fabryczny, na blanku 14lb.

Co zauważalne.

Przy uginaniu itp. testach laika to to, że kijek fabryczny (14lb) jest nieznacznie bardziej subtelny(?) od składaka, spod ręki Daniela XRods. Może to jednak być zarówno jakąś różnicą w konstrukcji blanku, jak też różnicą w uzbrojeniu. Fabryczny ma 1 przelotkę mniej.

Jak to się ma do opisu? Cholera wie. Ja nie :)

I dlatego właśnie gdy dochodzi do dyskusji odnośnie blanków CD , są takie nieścisłości. Ktoś ma niby tak samo opisany symbolem blank/wędkę, a w praniu wychodzą zauważalne różnice. Tak to jakoś u Nich z tymi opisami i budową bywa różnie. ;)  :)

Edytowane przez miramar69

I dlatego właśnie gdy dochodzi do dyskusji odnośnie blanków CD , są takie nieścisłości. Ktoś ma niby tak samo opisany symbolem blank/wędkę, a w praniu wychodzą zauważalne różnice. Tak to jakoś u Nich z tymi opisami i budową bywa różnie. ;)  :)

Dołożę swoją cegiełkę, niestety nie odnośnie blanków CD tylko Phenixa:

Mam starą Karabelkę 793-2 - wędka jest szybka i niesamowicie czuła. Brat niedawno kupił dokładnie taki blank będąc pod wrażeniem mojej wędki. Co się okazało?

Nie dość że wędka jest zdecydowanie mniej czuła (elektryczna) i ma inne ugięcie - to po sprawdzeniu okazało się, że średnice blanku są inne... Słowem zmienili wędkę zachowując te same oznaczenia - rdzeń produkcyjny na 100% został zmieniony.

Nie ma jak powtarzalność produkcji... a mogli przecież nieznacznie zmienić oznaczenie blanku i nikt by nie miał pretensji... eh

Odnośnie Phenixa to podobno znana sprawa. Pierwsze wypusty robione dla Łukasza Masiaka były często "koncepcyjnymi" produktami, które Łukasz testował, zdawał relację co można polepszyć, poprawić itp. Stąd blanki sprzed kilku lat nie muszą być takie same jak obecne. Tak więc możesz mieć kij właśnie na takim "przedprodukcyjnym" blanku, który się nie przyjął, został poprawiony i dopiero wprowadzony na rynek do produkcji seryjnej.

Odnośnie CD, to w ciężko teraz wybrać blank o parametrach 230cm i mocy 12, max 14lb. Nie maja nic takiego w ofercie. Przyjdzie mi chyba szukać czegoś w innych modelach, co uzupełni lukę pomiędzy customowym Dragonem HM69 Sensilite (210cm, 2-10g, a CDRBR290M (230cm, 7-28g, 8-17lb)...

Jak ma być szybko i szpadziscie,to ukręć xtremkę ST.C 7'6 12lb

P.S. A tak wogóle Żbiku,masz czas żeby o łowić te wszystkie kije czy budujesz grafitowy rod-płot :). Patrząc po wątkach to rozpiętość przeogromna. Szczęśliwy z Ciebie człek ze masz tyle czasu ;)

Edytowane przez patu
  • Like 6

To tak offtopowo na chwilę...

A zapytam podstepnie, ile masz wędek Patryk? Tak naprawdę, tych, którymi łowisz i tych, które leżakują za szafą?

Bo ja mam dokładnie 6 ;). Dożywocie mają zapewne minimum 3 lub 4, reszta jest fajna ale nie do końca mi pasująca albo zbyt mało używana.

Na ryby jeżdżę na chwilę obecną raz w tygodniu, w weekend, na parę godzin. Cały ten sezon poświęciłem boleniowi i tylko w jego kierunku sie nastawiałem, łowiąc z brzegu. Przerobiłem kilka wędek w tym kierunku i ostatecznie wybrałem Batsona XST1144F. Ani Talon Explorer, ani Fenwick HMXS, ani Batson z FC mi nie podpasowały tak, jak XST1144F robiony dla mnie przez Skałka. I ten kij ma na pewno dożywocie, a reszta po 1-2 łowieniach poszła dalej do ludzi. Ze stratą lub na zero, na pewno nie z zyskiem.

Mam 2 TXy jednoczęściowe, którymi łowię na Zalewie Wiślanym i Martwej Wiśle sandacze i okonie, raczej jedynie na wczesną wiosnę na ZW czy późną jesień na MW.

Mam customowego Dragona HM69 Sensilite, który zabieram jako zapas na łódkę do TXów.

Mam UL FX761-2, którego ukręcił mi kolega z pracy (BB Custom Rods), którym nawet jeszcze nie łowiłem, bo nie było okazji przez polowania na bolenie.

To razem 5szt.

I obecny najświeższy CDRBR290M, który ma być kijem boleniowym z pontonu, bo od przyszłego roku zaczynamy z kolegą polowanie na ten gatunek na naszym jeziorze z pływadła. Dodatkowo, będzie to taki uniwersał na łowisko specjalne, jezioro i wakacje ;)

Tak więc, jak widzisz, nie mam "grafitowego płotu", a jedynie parę sztachet, z których nawet furtki nie zrobisz ;)

• Like 1