Skocz do zawartości

Blanki Composite Developments

Friko

Rekomendowane odpowiedzi

Czyli jesteśmy na podobny poziomie ilościowym w sprzęcie.

Ja faktycznie przerobiłem ostatnio wiele wędek, bo moja natura jest taka, że nie słucham rad bardziej doświadczonych kolegów i muszę przekonać się na własnej skórze co i jak. Stąd kilka nietrafionych zakupów czy uzbrojeń, przed którymi mnie przestrzegano ale ja i tak zrobiłem swoje. Oczywiście po chwili te kije wylądowały u innych właścicieli ;)

Nie mniej, miałem okazję porównać kilka fajnych modeli i sam przekonać się, który pasuje mi najbardziej. Stąd teraz mam kilka, idealnie wg mnie dobranych pod moje wymogi patyków i nie zamierzam ich szybko zmieniać ;)

• Like 2

Nie chodzi o kopiowanie, bo uważam, że jednemu przypasuje jeden kij, a drugiemu zupełnie inny. Niestety tak już mam, że jak mi się mówi: "będzie za mocny", "będzie za wolny", to ja muszę wziąć w łapę, pomachać i sam stwierdzić: "kurde, za mocny i za wolny..." ;) No ale człowiek uczy się na błędach i na doświadczeniu ;)

• 2 tygodnie później...

Mój nowy CDRBR290M przetestowany przez kilka dni. Zaliczył niestety tylko kilka krótkich szczupaczków, nic poza wymiar... Rzuca się nim bardzo fajnie i komfortowo prowadzi już od główki 8g + guma. Górnego zakresu w pełni nie sprawdzałem ale 25g + 4" to żaden problem.

Stąd tym bardziej szukam nadal wersji o oczko lżejszej 230cm 5-21g 6-12lb (CDRBR290). Jeśli ktoś chciałby sprzedać taki blank lub kij na nim zrobiony, to z chęcią kupię ;)

Edytowane przez Żbiku
  • Like 1

• 5 miesięcy temu...

Witam kolegów.

Moje pytanie brzmi : Czy ktoś z Was ma kija ukręconego na tym blanku ? Jak się sprawuję jaki jest realny cw tego kijka. Generalnie chodzi i opinie posiadaczy tegoż kija . Zasięgnąłem już rady tu i ówdzie i wydaję się , że bedzie dobry do nocnego sandaczowania,ale z chęcią poznam opinie innych użytkowników . Co do ich łamiliwości itp. 

Jestem o włos od finalizacji z przesympatycznym kolegą z forum , jednakże przed kupnem chciałem troszkę poczytać o tym blanku - w necie nie ma za wiele  informacji na jego temat :( 

Będe bardzo wdzięczny .

Pozdrawiam Paweł  i z góry bardzo dziękuję  .

• 2 tygodnie później...

No to w końcu jak ? Łamią się ,czy sie nie łamią ? :) Hlehle w blogu coś tam napisal,ale dla mnie nie jest to jednoznaczna opinia ,właściwie ,niczego się nie dowiedziałem :(

Może z biegiem czasu ,ktoś z kolegów cos doda od siebie ?

Pozdrawiam Paweł

XLS-y  w sumie miałem 4 szt. w tym trzy różne modele. Wszystkie już  produkowane w PRC z gęstością modułu  66 mln. psi - tj. do dziś najwyższą.

Jedną sztukę "udało" mi się złamać. Był to model w długości 270 cm. i cw. do 35 g. Połamana szczytówka, zwyczajnie przy siłowym wymachu - bodaj na 2 wyprawie . Domyślam się, że blank był felerny (akurat ten kupiony w "promocji" w FC).

Mam znajomego któremu też "udało" się połamać XLS-a nie pamiętam już nawet jaki model.

Wcześniej miałem info. z "internetu" że to dość urazowe blanki - oczywiście nie wierzyłem na słowo, że od tak można połamać kij. Aż do swojego pierwszego razu.

Szkoda, że cd. prowadzi taką dywersyjną produkcję, bo blanki - dla mnie absolutnie topowe.

Mimo to dziś nie kupiłbym nowego modelu nawet gdyby był za 50 zł.

• Like 1

XLS-y  w sumie miałem 4 szt. w tym trzy różne modele. Wszystkie już  produkowane w PRC z gęstością modułu  66 mln. psi - tj. ...............................................

Mimo to dziś nie kupiłbym nowego modelu nawet gdyby był za 50 zł.

Jednego miałem, właśnie od Piotra (pracownia FC). Drugiego mam, również z drugiej ręki (pracownia Matusiak).

Nie mogę powiedzieć złego słowa.

Mam br 2,75 21g i złego słowa o urazowość nie powiem. Zbrojony jeszcze przez Daniela z xrods...

Nie o BR tu mowa ,a o XLS-ach :)

Zakupiłem starszy model XLS-a - ponaginałem dosyć mocno , pomachałem też konkretnie , wydaję się bez wad - zobaczymy nad wodą . Dla mnie to ostatnia szansa dla firmy CD . Kiedyś własnie w pewnej pracowni kupiłem Nowość wersję nano - technologi kosmicznej oh ah eh. Po wyjęciu z foli strzelił ok 20 cm od szczytu, praktycznie bez obciążenia . Od tamtego momentu powiedzialem "nigdy wiecej " CD. Ale nie byl bym sobą gdybym nie sprawdzil raz jeszcze :) Co do Blue Rapidow . To są zupełnie inne konstrukcje . Tym się gwożdzie wbija i kij nie pęka - nawet na robocie :)

• Like 1

Ja niestety też widziałem dwa XLSy połamane - 3,05m do 32gr i jednego 2,7m 3-14gr. Wszystkie kijki poległy w bardzo podobnych okolicznościach tzn: późna jesień temperatura około "0" C, w trakcie wyrzutu przynęty. 

Dlatego pomimo , że bardzo ale to bardzo lubię CD nie podchodzę do XLSów. Moim zdaniem za "kruche są" w zimnych porach roku. ;)

Ja niestety też widziałem dwa XLSy połamane - 3,05m do 32gr i jednego 2,7m 3-14gr. Wszystkie kijki poległy w bardzo podobnych okolicznościach tzn: późna jesień temperatura około "0" C, w trakcie wyrzutu przynęty. 

Dlatego pomimo , że bardzo ale to bardzo lubię CD nie podchodzę do XLSów. Moim zdaniem za "kruche są" w zimnych porach roku. ;)

Dobrze wiedzieć :0 Muszę zakupić podręczny termometr 0 -1 nie wychodzę z domu :) W sumie tak myślę - i tak wtedy nie łowię :)

Może mój się nie połamie - ja z kolei słyszałem o kilku XLS-ach 15lb 275cm ,katowanych nie miłosiernie - w najtrudniejszych warunkach i jakos latają do dziś . Zasłyszalem tej opini od użytkowników tych kijków ...

Pzdr

Panów, którzy z obawy o urazowość swoich blanków XLS lub kijów na tych blankach, chcieli by się ich pozbyć zapraszam na priv - chętnie odkupię i pozbawię ich problemu i rozterek.

Pozdrawiam

Arek

Ja za to słyszałem, że bardzo pękają 3-składowe, 10lb, 2,7 i 3 metrowe Talony. Też chętnie przejmę ten kłopot na siebie ;).

Panów, którzy z obawy o urazowość swoich blanków XLS lub kijów na tych blankach, chcieli by się ich pozbyć zapraszam na priv - chętnie odkupię i pozbawię ich problemu i rozterek.

Pozdrawiam

Arek

http://allegro.pl/commposite-developments-xls-spinning-szczupak-cd-i6040306436.html

Pozdrawiam

Arek

Posiadam CD XLS i nie zauważyłem aby coś z moim kijem działo się niepokojącego a były momenty że przeginałem go dość znacznie i łowiłem w niskich temperaturach. Zresztą blank nabyty od Arka ;)

• 4 miesiące temu...

Odpowiednik CD BR 2,75 do 28gr

Od kilku lat mam ten kijek i jestem z niego bardzo zadowolony jednak chciałbym uzbroić sobie jego odpowiednik na zapas. Z tego co wyczytałem nowe Chińskie nieznacznie się różnią od starych Nowozelandzkich. Jaki obecnie produkowany blank jest najbardziej podobny do tego Blue Rapida ? Może jakiś Phenix albo Xzoga ?