Skocz do zawartości

Blanki Composite Developments

Friko

Rekomendowane odpowiedzi

Na bolenie ze stojącej wody kij 12lb i kołowrotek 2500 w zupełności załatwiają temat, można grubiej ale uzasadnienia nie ma to najmniejszego chyba, że ktoś faktycznie lubi ćwiczyć podczas łowienia  :lol:

Dlatego napisałem, że będę myślał o kijku do boleniowania na lekko.

Póki co od X lat jest to mój podstawowy bolnieowy zestaw, a że większość łowie na rzekach toi na stojące go zabieram.

Dyskomfort mam tylko wtedy jak UL po boleniowaniu do reki biore ;)

Mam ten kijek na tym blanku. Dla mnie to uniwersał i w dodatku jest dość szybki co jeszcze bardziej mi pasuje. Kijek kupiony z myślą o sandaczach, a w rzeczywistości poławiam na niego oksy ale takie 30 w górę (tych mniejszych też nie gubi). Używam go do połowu kleni na wobki 3-5cm + smużaki oraz gdy zaczyna fajnie ganiać bolek zakładam bezstera zazwyczaj był to krąpik Tomka Janeczka nie wiem ile waży dokładnie,zgaduje coś koło 15g i śmigam nim za bolkiem. Kij pięknie pracuje, ładne ugięcie. Nie jestem żadnym szpecem od bolków od niedawna je łowię bardziej świadomie. Takie bolki 60-70 idą pokornie :) Plus myślę że spoko opcja na fajnego kropka, również nie miałem na nim żadnego powyżej 40 cm,ale takie od 30-38cm i nie spadały. Fajnie mi się tym kijkiem twichinguje przy kropasach. Ma też tą moc że w silniejszym nurcie można poprowadzić jakiegoś sdrka czy większego wobka. Oczywiście "sandacze" też nim łowię głównie są to główki od 4-17g plus wąska guma typu kajtek w rozmiarze 4 cale. Największy sandacz 70cm wyjechał równie szybko co bolki. Szczupaczki też można na niego śmiało łowić nic nie spada. Szczerze polecam.

Bartek mówisz o tym CD NANO EXN 792ML?

To z tego blanku wyszedł aż taki uniwersalny kozak/Jak masz go zbrojonego, tzn. jaki rodzaj przelotek i typ zbrojenia?

Mam go od kolegi z forum jbk uzbrojony w torzity, super kijek. Dokładnie ten model o którego Pan spytał

Dzięki za info.

Jeżeli mi się sprawdzi ten CD w szerokim zakresie przynęt to 12 lb qualia może się spodziewać transferu jak Piątek z Milanu do Herty :) .

No to czas na poważne rozmowy z twórcą kija :)  :)  :) .

Dzięki za info.

Jeżeli mi się sprawdzi ten CD w szerokim zakresie przynęt to 12 lb qualia może się spodziewać transferu jak Piątek z Milanu do Herty :) .

No to czas na poważne rozmowy z twórcą kija :)  :)  :) .

Rób rób, przetrzyj szlaki :)

Czy to jest TEN twórca?

• Like 1

• 4 miesiące temu...

Pytanko za 100 pkt, ile realnie uciągnie blue rapid 2,52 do 35g? 

Mam 2,30 do 28g i jestem z niego bardzo zadowolony ale potrzebuje mocniejszego kija pod gumy do 45-50g 

To nie są blanki do przeciążania, gdyż są prawidłowo opisane.

30 g ołowiu + gumiak 4" więcej bym na niego nie założył.

• Like 2

Po części się zgadzam bo kilka rapidów mam ale spotkałem się z opinią że konkretnie ten o którego pytam to "mocny zawodnik".

Swoim do 28g rzucałem 32/33g, zdarzało mi się i 35g ale to juz było na styk jego możliwości.

No nic, chyba będę musiał w innej stajni poszukać blanku który spełni moje oczekiwania.

• 6 miesięcy temu...

jeżeli oba blanki są z ego samego okresu produkcji, to praktycznie to samo ... takie wrażenie odnoszę ...

Tak sobie też myślę, ale wolę się upewnić.

A nie kojarzy ktoś nazwy blanku z serii Blue Rapid oczko lub dwa lżejszego?

Ja coś jakby przez mgłę kojarzę, że był takowy ale nie mogę namierzyć nazwy.

post-47757-0-90822200-1527871329_thumb.jpg CDBR 2-12gr 2,52m / 3-14 gr 2,52m
post-47757-0-32952700-1518252569_thumb.jpg CDBR 4-18gr 2,52m
post-47757-0-00936700-1415986682_thumb.jpg CDBR 3-14gr 2,75m

w CD BLUE RAPIDR ten do 14gr jest najlżejszy ; w CD EXTRA SENSE  były 1,5-7gr i 2-12 gr  i  XLS był 2-10gr

była kiedyś krótka seria CD BR opisana jako 12gr , ale oznaczenie było takie samo jak tego 14gr  czyli CDBRB 299L

Edytowane przez miramar69
  • Like 1

... już nie pamiętam , ale te blanki były chyba robione tylko na rynek wschodni "DMITRY" w czasach ich współpracy ....

... zresztą nie tylko te, bo wiele innych fajnych blanków nie dotarło nigdy do nas, a były dostępne tylko na "wschodzie"  :(

• Like 2