Skocz do zawartości

Blanki Composite Developments

Friko

Rekomendowane odpowiedzi

To nie moja zbrodnia ;) I potwierdzam że w momencie podebrania ryby przeciążenia są ogromne. Zwłaszcza w sposób jaki widzimy na filmie.

Powtarzam poraz drugi że nie sugeruję że to złe blanki. W stanach "wrzucanie" ryby wędką na łódź to normalka (kije te mają przeważnie więcej niż 20lb) i nikt tych wędkarzy nie wyśmiewa. Ich sprzęt i łowią jak lubią. Ten fimik pokazuje dobitnie że to nie jest konstrucja do tego stworzona ;) I tylko zanaczam że te wędki są delikatne bez żadnych złośliwości.

Edytowane przez DP Fishing

w USA łowi się "mocno" i "siłowo" nie patyczkują się z rybami , ale i sprzęt dobierany jest odpowiednio pod takie łowienie ...

zauważ , że przeważnie robi się to z basami - ryba nie jest bardzo duża - a używają jak sam zauważyłeś mocarnego w porównaniu do jej rozmiarów sprzętu 20-30lb i dlatego moą sobie pozwolić na podbieranie tych rybek na tzw ."klatę" 

Mój wczorajszy wpis miał na celu pytanie (może źle sformułowne) czy blue rapid w najnowszym wydaniu ma grubsze ścianki i niższy moduł węgla od EXT Nano? Szukam mocnego blanku z grubymi sciankam w dwuskładzie ok 230cm. A takiego kija nie ma np. St croix. I powstała długa niepotrzebna polemika o łamaniu wędek. Ext Nano jest kijem finezyjnym o cienkich ściankach a takie nie wybaczają błędów koniec. Chyba nie jest tajemnicą że stary xls też był filgranowy i kilka forumowiczów było zaskoczonych jak zrobił trach... I postawię śmiało tezę że EXT Nano o mocy 30lb też nie jest blankiem do tachania ryb na klate.

TAK ... obecna generacja CD BLUE RAPID jest tak samo grubościenna co wcześniejsze generacje, a na plus dodatkowo zmniejszono w nich moduł węgla ... w porównaniu do EX NANO i dwóch wcześniejszych generacji BLUE RAPIDA 

Edytowane przez miramar69
  • Like 1

Szukam mocnego blanku z grubymi sciankam w dwuskładzie ok 230cm. A takiego kija nie ma np. St croix.

Co prawda nie napisałeś do czego konkretnie potrzebujesz, ale może xzoga Shitenno SR-G 76mh2 byłaby ciekawą opcją..

Właśnie miałem o tym pisać ale mnie ubiegleś.

Dlatego nie zainteresować się xzoga?

W tej serii raczej nic nie strzeli przy takich szczupaczkach jak na filmie.

72m2 76mh2

post-59113-0-85582400-1608410853_thumb.png

Edytowane przez dreadknight

Wół roboczy do wszystkiego. W założeniu to ma być taki wyjazdowy kijek, który będzie mieścił się w bagażniku. Na brzeg i na łódkę. Głównie szczupak i sandacz. Zwyłķy klasyczny fast nie "elektryczna kosa". Coś jak Avid tylko około 230 cm. Dłuższych wędek niż 230 łowiąc z łodzi nie trawię.

Wół roboczy do wszystkiego. W założeniu to ma być taki wyjazdowy kijek, który będzie mieścił się w bagażniku. Na brzeg i na łódkę. Głównie szczupak i sandacz. Zwyłķy klasyczny fast nie "elektryczna kosa". Coś jak Avid tylko około 230 cm. Dłuższych wędek niż 230 łowiąc z łodzi nie trawię.

U mnie za złotego Grala robi CD XLS 296MH, świetny Blank.Robi przy boleniach, szczupakach i sandaczach????

Xzoga Shitenno SR-G 76mh2 wpisuje się w te wymagania idealnie.

• Like 1

Mam tą xzogę Shitenno SR-G 76mh2 i mogę tylko potwierdzić że jest to mega uniwersalny kijek. Fakt faktem że miałem go może że 3 razy tylko na rybach w celu przetestowania, ale przynęty do 50gr latają z niego pięknie. Kij wydaje się szybki ale nie jest to typowa sandaczówka, pod szczupakiem 50+ już fajnie pracuje. Większych ryb na tej wędce nie miałem, leży w szafie odkąd dotknąłem castingu.

Mam tą xzogę Shitenno SR-G 76mh2 i mogę tylko potwierdzić że jest to mega uniwersalny kijek. Fakt faktem że miałem go może że 3 razy tylko na rybach w celu przetestowania, ale przynęty do 50gr latają z niego pięknie. Kij wydaje się szybki ale nie jest to typowa sandaczówka, pod szczupakiem 50+ już fajnie pracuje. Większych ryb na tej wędce nie miałem, leży w szafie odkąd dotknąłem castingu.

Potwierdzam, aczkolwiek w tym blanku trochę brakowało mi delikatności w szczycie,takiego hotshota, katapulty wyrzutowej.Ale tu już wchodzimy w indywidualne preferencje i do jakiego typu przynęt ma być przeznaczony. Po za tym Blank pancerny się wydawał,dużo mięsa i mocy...

p.s.

Fajne są również vecter borony z Krakowa ????

Edytowane przez Sławek77

Pany mam pytanie - co to jest za seria starych blankow cd opisywanych jako clasic ? To jakaś wersja bieda BR ?

Ten  clasic to chyba był podstawowy węgiel, coś jak IM 6 ale uczciwe.

To była niepowtarzalna praca blanków, piszę że była bo już produkowane z nowych węgli, żywic i mat, to już inna charakterystyka pracy.

Ten  clasic to chyba był podstawowy węgiel, coś jak IM 6 ale uczciwe.

To była niepowtarzalna praca blanków, piszę że była bo już produkowane z nowych węgli, żywic i mat, to już inna charakterystyka pracy.

Miałem CD Classic, model 3,00m (3,05?) chyba 17lb, do 28g wyrzutu. Węgiel G-III o ile pamięć nie zawiodła.. Kupiłem, po pewnej telewizyjnej prezentacji Irka Matuszewskiego.

Ot tak. Na telefon.

Pamiętam jedynie, że przed kamerą, podnosił tym kijkiem, jakiś spory ciężar. To zadecydowało. Uznałem, że będzie dobry, do moich odrzańskich łowów. 

Niestety, kij okazał się bardzo mocnym, ciężkawym trochę i mało poręcznym narzędziem. Niezbyt szybkim. Uzbrojonym stosunkowo ciężko, w Fuji Hardloy+ kołnierzowa SiC na szczycie, z przeciwwagą regulowaną na końcu dolnika.

Niezbyt długo nim się cieszyłem i odsprzedałem poprzez forum (Rybie Oko chyba).

Nijak, nie dałoby się go porównać, do uncjówki BR, w długości 2,75m (innego porównania nie znam). Finezja, lekkość, dynamika zdecydowanie na korzyść BR, moim zdaniem.

Edytowane przez popper

Waldek , gdy po raz pierwszy w życiu dostałem do ręki 3 metrowego 1 uncjowego BR z pierwszej generacji - NZ , też byłem przerażony potęgą tego blanku ...  ;)  :)

... ale gdy kupowałem kolejne wcielenia tego samego blanku , od razu było widać , że były coraz bardziej delikatniejsze na szczycie ... choć materiału nadal nie żałowali  :D

Gdybym miał teraz porównać pierwszy blank 1 uncjowy z I generacji do ostatniego jego wcielenia V, to powiedziałbym , że to "połowa" blanku i bez namysłu obstawiałbym , że to obecna 2 uncjówka ...  :rolleyes: .

Edytowane przez miramar69