Skocz do zawartości

Blanki Composite Developments

Friko

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć koledzy nabyłem ostatnio kijek jak w opisie czyli blue rapida nz 275 cm do 35 gr w stanie sklepowym. Mam pytanie ponieważ do wodowania jeszcze troszkę czasu upłynie . Jak ten kijek się spisuje jakie znosi obciążenia i z jakimi przynętami najlepiej pracuje i ogólne spostrzeżenia użytkowników. Z góry dzięki.

post-60139-0-94099300-1611281141_thumb.jpg

post-60139-0-58111700-1611281152_thumb.jpg

post-60139-0-23000700-1611281165_thumb.jpg

post-60139-0-94870600-1611281176_thumb.jpg

Edytowane przez esox81
  • Like 1

Kij na duże ryby. Normalnym bolkom, które mi się trafiają w Odrze odbiera chęć do jakiejkolwiek walki już samym zacięciem......

:)

Niemniej, to bardzo fajny kij. Na jesienne łowienie, z szansą na większą rybę jest zawsze pierwszym wyborem. Jeśli nie potrzebuję czegoś krótszego.

tomaszek11

Chciałem do niego dać ultegrę 4000 ale jest za ciężka. Wiec chyba pójdzie na giełdę

Hmmmm. Łowię w Bałtyku Daiwą 3000HC. Podobno 290g w czystej postaci. W zestawie Taiaha, kolejne +/- 250g. Rzuty częste, rzuty na maksa. Ręka wciąż na swoim miejscu. Nad rzekę też ten zestaw zabieram.

• Like 4

Hmmmm. Łowię w Bałtyku Daiwą 3000HC. Podobno 290g w czystej postaci. W zestawie Taiaha, kolejne +/- 250g. Rzuty częste, rzuty na maksa. Ręka wciąż na swoim miejscu. Nad rzekę też ten zestaw zabieram.

Waldek bo TY ze starej daty, mocny w garściach jesteś, obecna młodzież jakaś bardziej lelawa jest, więc o każdy gram walczy :lol:  :lol: :lol: . 

• Like 2

To nie tak Józek. O ile warto zawalczyć o parę gramów, przy zestawach typu UL i L, to bez sensownym wydaje mi się taka walka, przy cięższych zestawach. Tu bardziej stawiam, na wyważenie zestawu i jego dopasowanie do predyspozycji wędkarza i warunķów łowiska.

Zresztą odchudzanie kijaszka z lakieru, gdy później wiatr napiera, ze znaczną siłą... Już kiedyś o tym pisałem ????

• Like 3

• 1 miesiąc temu...

dzień dobry,

czy może miał ktoś do czynienia z blankiem:

CDBR-832ML 2 2,52 5-21 6-15 Fast

Medium/L

czy byłby odpowiedni do złożenia wędki pstrągowej ?

pozdrawiam

Na grubego pstrągala i owszem w tych parametrach, pytanie tylko czy łowcy będzie odpowiadał.

dzień dobry,

czy może miał ktoś do czynienia z blankiem: CDBR-832ML 2 2,52 5-21 6-15 Fast

Medium/L

czy byłby odpowiedni do złożenia wędki pstrągowej ?

pozdrawiam

Zdecydowanie za mocny. Jeśli CD z obecnej ofert to seria nano

CDEXN-792L

CDEXN-792ML

• Like 1

Patryk mam tego CDEXN-792ML czym się różnia wspomniane przez Ciebie modele. Ten L ma delikatniejszy szczyt? Pozdrawiam

Oba blanki idealnie się uzupełniają. Model L jest delikatniejszy, ogarnie tak do 15g gdzie ML ogarnie powyżej 20g.

Nie miałem tych blanków w tym samym czasie żeby dokładnie porównać. Jednak model L według mnie ma również trochę delikatniejszy dolnik. Charakterystyka podobna

• Like 2

• 2 miesiące temu...

Przebrnalem przez caly watek, ktory zostal rozpoczety 15 lat temu. Tu i owdzie mozna sie natknac na kilka zdawkowych opisow dotyczacej wspolpracy blanku z plecionka i zylka i jakimis konkretnymi przynetami, ale na 42 stronach zadnego calosciowego opisu.

Prozno szukac pelnego opisu w tej chwili juz "legendarnych" Sunrisow czy BR-ow. O XLS-ach wiadomo,- ze sie lamaly...

W latach gdy pojawily sie na polskim rynku czyli u Irka kupilem jednego z pierszych trzy czesciowych niebieskich blankow bodajze do 18g opisywal go Irek. Fajny byl, ale ustepowal Loomisom GLX wiec sie rozstalismy. Potem mialem mozliwosc obserwowania BR u kolegi. Zacinal wszystko i wszedzie pod warunkiem ze z duzej odleglosci, na krotkim dystansie zaciecia byly w irytujacym procecie nieskuteczne. Potem, ale tez juz z 8-9 lat temu mialem w rekach kolejnego BR-a podczas bardzo milych odwiedzin u forumowego kolegi w Holanii,- takze i on po latach nie zrobil na mnie dobrego wrazenia... Tak wiec BR-y, ktore mogly by mnie teoretycznie  interesowac czyli od 9' do 9,6' sobie odpuscilem na amen, ale po rozmowach z Jozkiem interesowaly mnie Sunrise.

Teraz dzieki uprzejmosci Daniela nabylem Sunrisa i juz po pierwszym sandaczu ktory wzial 2m od szczytowki wiedzialem, ze sie polubimy...

Edytowane przez Rheinangler
  • Like 1