Skocz do zawartości

Blanki Composite Developments

Friko

Rekomendowane odpowiedzi

...pomacałem - nowe blanki Composite Developments z serii Blue Rapid i Sunrise. Serie jakby stare ale blanki jakby nowe. Cóz moge powiedzieć. Od pierwszego dotyku ma się wrażenie obcowania z high-tech.

Blanki są bardzo lekkie i szybkie. ohmy.png ładnie pracują całą długością. Jest z czego wybrac w długosciach 2,5-3 metry, kilka blankow krótszych (UL) tez widziałem. Nie jest to oczywiscie oferta popularna ale czasem wrto potrzymać dobry blank w rece...żeby mieć pojęcie jak być może

Zachęcam!

Jednoczesciowych krotkich niestety nie widzialem, ale były ciekawe blanki w dlugosciach 2.3 oraz 2.55

Dłuższe mocniejsze blanki też są, np taki do rzecznej gumy 2.75 7-28 grama

Oczywiscie blankow jeszcze dluzszych, takich od 2.90 w gore tradycyjnie jest tez duzy wybor, w tym naprawde potezny :huh: blank łososiowy - to trzeba wziąc do ręki niestety zeby zrozumieć, więc jak możesz to wpadnij do pracowni :mellow:

Pozdrawiam

• 2 lata później...

Witam. Chciałbym Was prosić o opinie nt. kijków zbudowanych na blankach CD- Blue Rapid i Sunrise w kontekście łowienia wielkorzecznych boleni (spinnig 2,75- 3,0, przynęty 10- 21 gram, żyłka o,23 mm). Czy macie jakieś uwagi na ich temat, jakieś plusy i minusy tych kijków?

Witam. Chciałbym Was prosić o opinie nt. kijków zbudowanych na blankach CD- Blue Rapid i Sunrise w kontekście łowienia wielkorzecznych boleni (spinnig 2,75- 3,0, przynęty 10- 21 gram, żyłka o,23 mm). Czy macie jakieś uwagi na ich temat, jakieś plusy i minusy tych kijków?

Witaj! Jakiś czas byłem w posiadaniu takiego kija:

COMPOSITE DEVELOPMENTS N.Z LTD ROD CLASSIC II

3,05 m 10-28 g moc 17 lb

przelotki Fuji Hardloy, szczytowa Fuji SiC, uchwyt Fuji DPS

Po krótkim użytkowaniu (na początku sezonu boleniowego) postanowiłem się z nim rozstać - powód - był jak dla mnie za szybki (sztywny) przez co zbyt dużo ryb traciłem lub miałem problem z zacięciem - zresztą opisałem to w wątku Bolenie 2008 prawie na początku

Kij ten bardziej nadałby się na sandacze i szczupaki - mocy miał sporo, że nawet przynętami >30g dało się spokojnie rzucać - może opis blanku był błędny??

@Herman

najlepiej bedzie jak wybierzesz się do pracowni Fishing Center i sam pomacasz blanki - zdaje sie ze na przelomie sierpnia / wrzesnia ma być nowa dostawa z CD.

Blank opisany przez @piranie faktycznie bardziej w kierunku sandacza niż bolenia. Ja bym sie rozgladal za modelami 9'0 opisanymi do 21 lub 25 gram - nie pamietam konkretnych nazw bo sa dlugasnie i skomplikowane, ale zdaje sie ze we wszystkich seriach CD (GIII, GIV, GV) sa takie modele - wiec na pewno cos znajdziesz.

Pozdrawiam

Tu masz troszkę: http://fishingcenter.com.pl/forum/viewtopic.php?t=238&si d=cbe54313fc693809806ae6827e8b8fad

Witam,

@Herman, jeżeli potrzebujesz wędkę pod bolenia, tak jak mówił Friko wpadnij do pracowni. Aktualnie z CD są dostepne Blue Rapid 2,75m 5-21g oraz XLS 2,75m 6-25g. Weź pod uwagę również G.Loomisa ST1084-2 IMX oraz ST1143-2 GL3

Pozdrawiam,

Ireneusz Matuszewski

• 1 miesiąc temu...

Hi!

Mam pytanie do forumowiczów, czy jest ktoś może użytkownikiem spiningu zbudowanego na blanku BLRXLS2120MH (3,05 m; 8-32 gr; 8-20 lb; X/Fast) lub może coś na temat tego blanku powiedzieć. Chciałbym sobie sprawić coś nowego pod sandacza na rzekę, głównie guma i główki max. 25 - 30 gr., oraz woblery 7 - 14 cm. Okazyjnie połów boleni (uklejka RH-12). Będę wdzięczny za wszystkie opinie i sugestie.

Ja mam starszego brata (blue rapida do 35g, 3m), kilka blanków z tej serii miałem w swoich rękach, ale tego niestety nie. Z opisu powinnien jak najbardziej nadawać się do Twoich celów, alenie ma jak samemu machnąć .Myślę że najlepiej jak odwiedzisz pracownie i sam zobaczysz.

Hm, ja mieszkam na takim zadupiu :unsure: , gdzie mieszka 4,5 mln ludzi i nawet metropolię chcą tu zrobić :lol: ale do najbliższej pracowni, gdzie mógłbym teoretycznie pomacać ten blank (nie wiem czy go mają na stanie) mam 70 km , co prawda autostradą :D ale za to płatną i w dodatku w remoncie :(. Więc jak czytam wspomnienia remka to mnie h.j strzela i zastanawiam się za jakie grzechy się tak męczę :wacko:

• 3 miesiące temu...

Witam

może ktoś z szanownych forumowiczów używa kija zbrojonego na takim blanku XLS BLRXLS2120MH G V/66mln.2 3,05 8-32gr 8-20lb X/Fast Med/H

szukam kija na noc do relatywnie dużych woblerów 12 14 cm o małej masie własnej i problemami z lataniem jak Rapala Huski Jerk i podobne. Główna zdobycz sandacz czasami uwiesi się niewielki sumek może jakiś boleń czy taki kij spełni moje nadzieje innym wyborem jest blank tej samej firmy z serii

BLUE RAPID BLSJH2118MH G IV 2 3,00 10-35gr 10-20lb X/Fast M/Heavy

blank będzie pracował pod linką 20 lb

z góry dzięki za wszelakie wskazówki

Ja łowię tym BR już 3 lata, i sobie bardzo chwalę. Do Twojego wyboru będzie jak najbardziej OK, chyba że chcesz go używać z DT na Parsęcie, wtedy się podda. Co do XLSa, niestety nie miałem nawet blanku w ręku, ale sądzę po innych produktach z tej serii powinien się nadać.

No wlasnie ogladalem tego xls o ktorym mowa. 305cm ale cw chyba do 25gr ale moge sie mylic. Super wędzisko, bardzo lekkie, bardzo szybkie dokladnie takiego kija szukalem na rzeke dla siebie. No niestety cena... z tego co pan mowil ok 1,4-1,5 narazie jest dla mnie nieosiagalna. Hehe no ale juz wiem do czego dążyc kiedys tam kiedys. Aha nie wspominalem o wykonczeniu... perfekcyjne!!

• Like 1

• 10 miesięcy temu...

Witam,

Jest to dobra propozycja. Sugerowal bym uzbrojenie w dwustopkowe przelotki ( moj ma Alconity)- wedka troche sie zmiekczy i pozwoli na rzuty cala gama przynet trociowych.

Plecionka- zdecydowanie NIE! Jest to szybki kij i efekty po zacieciu ryby byly by takie sobie :(

Jak masz chwile podjedz do Fishing Center- obejrzysz na zywca :D

Bujo

• 2 miesiące temu...

Witam

Czy ktoś z Kolegów używa wymienionego CD BLR 299ML ?

proszę o kilka słów komentarza .Przymierzam się do lżejszego

kijka który obsłuży głowki od 3 gram do 14 g plus guma max do

7/8 cm ale i mniejsze.Szczupak ale i okonie plus ew. sandacz

na lekko 10-14 g główka.Jak wypada porównanie z IST 993

Batsona ?? Z góry dziękuję za pomoc

maciej