karolkrause Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Według mnie możesz śmiało zbroić w PB Minimy a i pierwsza startowa przelotka nie musi być wcale tak duża jak 25.Pogadaj z Zbyszkiem @Yglo on ma opanowane do perfekcji zbrojenie w Minimy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filser Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Napisz ze sprzedasz za połowe ceny to odpowiedzi bedzie ful . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Hm kijek lekki więc warto byłoby go ubrać na lekko.Karol ma rację po co 25na start, wystarczy 20-ka-odstawić ją odpowiednio i będzie dobrze.Taki kijek to albo tytany albo minimy, ubrany powinien być lekko,Zależy ile chcesz wydać, osobiście dałbym tytany, jeżeli po taniości to minimy.Shimano 1000 to pod okonia a nie pstrąga, wypada przynajmniej uzbroić tak pod daiwę 2000. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DarekM Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Witam ja mam tego XLSa ubranego w systemie fuji KR i mam podpięty kręcioł daiwy 2500. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baars Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Moim skromnym zdaniem PB Minimy w zupełności wystarczą, od 20 i będzie dobrze, tylko bym kończył w ramce LV i jakiś sic na szczyt. Mam tak uzbrojonego Phenixa fx761 i przelotki i blank wytrzymały ostatnio przyłòw karpia około 6-7kilo Przelotki w ramce L będą minimalnie cięższe , a i linka będzie bliżej blanku co w pewnych warunkach może irytować i może wpłynąć na odległość rzutów. Najlepiej to z kimś mądrym ostatecznie skonsultować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblerwz Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Możesz wystartować z 25, wobek 1g to raczej nielot i za mocnop linki nie ciągnie. Obciążenie na początku blanku też z niego kluchy nie zrobi tym bardziej że to CD XLS a nie muchówka w klasie 2. LV (piątki) na końcu jak najbardziej będą odpowiednie, mniej mostkują przy okazji bo i stopka w nich krótsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Homesaver Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Jak już inni pisali, na szycie mniej, czyli nie 6-stki tylko 5-tki a może nawet 4,5? A jak by tak z KL-H zastosował i zaczął od 16-tki? Przy wybranym kołowrotku spokojnie 16-tka wystarczy (na starcie). Czy titany czy tez nie? to zależy od przeznaczonych pieniądzach i upodobań. W minimach może być tez ok, tylko nie wiem jak będzie jeżeli zechcesz użyć plecionki? Nie posiadam kija w minimach więc nie pomogę. SIC w ramkach tytanowych będzie bajka z startową KL-H 16 a na szczycie 4,5. Ale ta wersja nie jest tania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TadekPodjadek Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2013 (edytowane) Bardzo serdecznie dziękuję za odzew i wszystkie podpowiedzi.Dzięki wam kilka moich wątpliwości rozwiało się oraz powstało kilka nowych pytań. Piszecie o wielkościach kołowrotków. - nie orientuję się jakie wielkości u Shimano mają swoje odpowiedniki u Daiwy. Wiem, że kołowrotki tych marek nie pokrywają się wielkością.Jakiej wielkości Daiwa odpowiada Shimanowskiemu 2500? Co do zbrojenia - polecacie wyjść od Y 20/25 a Lki zastąpić LVkami czy całość zbroić w LV? Edit:(po przeczytaniu posta @Homesaver) Zbrojenie w KL-H nie jest wcale wykluczone ale tytany (KL-H czy jakiekolwiek inne) odpadają ze względów ekonomicznych. Nie planuję stosowania najtańszych Hardów Batsona ale w TYSG też nie Kwestia wielkości kołowrotka (1000) też wcale nie jest ostateczną, zwłaszcza po waszych sugestiach, że to raczej pod okonia a nie pstrąga. Edytowane 29 Sierpnia 2013 przez TadekPodjadek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacosław Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Jest jeszcze inna opcja. Alps S6 w ramce Perl Nickel. Są lżejsze od tradycyjnych przelotek Fuji, nieco cięższe od Minim PB. CD BLRXLS284L to bardzo szybki, dynamiczny blank. Po uzbrojeniu w KL-H czy Minimy zwolni niewiele. Uzbrojony w większe i cięższe przelotki np. Alconite, blank po uzbrojeniu będzie minimalnie wolniejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Powinieneś zapolować na jakiegoś luviasa 2506 albo u Mefiego TP 2500 i startową przelotkę wrzucić 25( po taniości -minimy) lub zacząć od KL-H-16.Generalnie będziesz łowił kropasy żyłką i prawdopodobnie okonie też.Nawet jak będzie plećka to wabiki okoniowe nie będą ciężkie więc przelotkom nic nie powinno się dziać złego.Szczytową wypadałoby dać z pierścionkiem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacosław Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Jeśli Minimy to faktycznie 25 ale przy KL-H ja zacząłbym od minimum 20 a i 25 jako startowa absolutnie nie zaszkodziłaby temu blankowi.Ten XLS to nie ultralajtowa witka okoniowa i większa przelotka na starcie krzywdy mu nie zrobi. Moim zdaniem bezpieczniej dać 20/25 niż 16 bo szesnastka ograniczy nas wielkością kołowrotka. KL-H 25 współpracować będzie od biedy i z 'tysiączkiem' i z 3000 a z Luviasem 2506 to już bajkowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2013 (edytowane) Ja taki kijaszek ubrałbym w PacBay Titanium/Zirconia TMZG 25,16, 8,4L,Tunel zrobiłbym z przelotek TAC SlimSicTi-LS 4 Titanium na szczyt szczyt założył Fuji SiC/Titanium TFST nr 5 lub Fuji SiC Micro TLGST 4.5 Titanium i kijaszek uzbrojony lekko i adekwatnieWszystko dostaniesz w http://www.tackle24.de/ i ceny są do zaakceptowania , no może szczytowa jest sporym kosztem ale jest jeszcze budżetowa alternatywa TAC SlimSicTi-Top Titanium 4 Ring Zajrzyj do tego sklepu policz koszty i budujPozdrawiam Edytowane 30 Sierpnia 2013 przez mrWhite7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TadekPodjadek Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Wychodzi 49 Euro za przelotki (TMZG 25,16, 8,4L, 4x SlimSicTi-LS 4 Titanium ) + 14Euro za Fuji TLGST. Łącznie 63Euro czyli jakieś 264zł.Cena akceptowalna, tyle, że po doliczeniu przesyłki wyjdzie już mniej fajnie.Dodatkowo, dzięki Tobie dowiedziałem się, że w Europie są wreszcie dostępne przelotki KL-H w srebrnej ramce, które bardzo mi się podobają.Cena za komplet (KLAG-25, 12, 5,5M, 1xKBAG4,5, 5xKTAG 4,5 + LGAT4,5) wychodzi 40Euro czyli 168zł. Ile kosztuje przesyłka z Dojczlandii do Polski? Orientuje się ktoś czy w Polsce są dostępne KL-H w srebrnej ramce? W BRC są tylko pod casta czyli od rozmiaru 10 w dół. @mrWhite7 bardzo Ci dziękuję za bardzo rzeczową i konkretną podpowiedź. Tad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2013 (edytowane) A ja, jako przeciwnik przerostu formy nad treścią dałbym Alco i tip-top SiC Y20, Y10, L7 lub L6, L6 lub L5,5, L5 do końca ... FST 5 Tanio i baaardzo funkcjonalnie. Edytowane 30 Sierpnia 2013 przez krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2013 (edytowane) A ja, jako przeciwnik przerostu formy nad treścią dałbym Alco i tip-top SiC Y20, Y10, L7 lub L6, L6 lub L5,5, L5 do końca ... FST 5 Tanio i baaardzo funkcjonalnie.Krzyś ale aconite zbadziewi tak szlachetny blank swoim ciężarem .Defacto masz trochę racji, lekko zostanie zmiękkczony w stosunku do tytanów, więc będzie lepszy na pstrągi i pasiaki Edytowane 30 Sierpnia 2013 przez Jozi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2013 A ja, jako przeciwnik przerostu formy nad treścią dałbym Alco i tip-top SiC Y20, Y10, L7 lub L6, L6 lub L5,5, L5 do końca ... FST 5 Tanio i baaardzo funkcjonalnie.Krzysiek raczej to nie jest przerost formy bo projekt jest budżetowy a z blanku da się wycisnąć jeszcze więcej bo to funkcjonuje .Założyłem podobny komplet w Lamiglasie i kij doskonale działa .Moim zamysłem było tylko zwrócenie uwagi na jeszcze jedną możliwość uzbrojenia, dość ekonomiczną i funkcjonującą . Wykonawca kija nie musi brać tego pod uwagę ale może komuś innemu to się przyda bo że jest żelazny STANDARD na Alco i Y,L to każdy wie więc po co o tym wogóle pisać ? Jakby każdy zbroił na Y,V,L byłoby bardzo nudno , nieprawdaż ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2013 (edytowane) Prawdaż.Jak widać Alco w takim układzie nie jest żelaznym standardem bo:a) kolega pyta w co ubrać i proponuje jako punkt wyjścia Y25 do L6/FST6 w co z powodzenim możnaby ubrac kij 20lb i więcej,b ) pojawiają się alternatywne koncepcje zbrojenia,c) nikt precyzyjnie takiegu układu nie podał. Nigdzie nie napisałem, co właściwie uważam za przerost formy nad treścią (tytan? PB? KL-H?). Zatem easy, tym bardziej, że to piątek. Ale jak już dyskutujemy, to podaj, proszę ile waży komplet tytanów - ja niestety nie posiadam takich przelotek, a ja zważę komplet alco. Edytowane 30 Sierpnia 2013 przez krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2013 (edytowane) Ok Nie jest moim zamiarem spieranie się z kimkolwiek ,tylko przedstawienie sensownej (moim zdaniem) propozycjiWaga średnice i wysokości przelotek PacBay podane są tu:http://www.rodbuilding.de//Onlineshop/tackle24/Datenblaetter/PacBay_M.htmNiestety nie dysponuję wagami tych drugich ale mogę zapewnić że są prawie identyczne jak oryginalnych tytanowych Fuji bo kolega ważył i porównywał oba sorty i jak go spytałem o wagę odpowiedział "fast gleich " więc porównywalne Inne parametry znajdziesz tu :http://www.rodbuilding.de//Onlineshop/tackle24/Datenblaetter/Tackle24_SlimSic-LS.htm Można jeszcze rozważyć możliwość zrobienia tunelu na TMZG4L wtedy będzie wszystko jasne a Choker TMZG6 czy TMZG5 ,otrzymamy łagodne przejście i małe siodełko ale to w żadnym wypadku nie powinno przeszkadzać Edytowane 30 Sierpnia 2013 przez mrWhite7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Artek a ja tam lubię LV- ładniej przy kiju wyglądają bo niższe są .Planuję uzbrojenie armaty na krakowskim blanku właśnie z nabytymi sicami LV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Ok Nie jest moim zamiarem spieranie się z kimkolwiek ,tylko przedstawienie sensownej (moim zdaniem) propozycji Moim też. Jak obiecałem - przelotki zważę. Mam je i używam ich. Blank też znam. Spokojnie udźwignie duuużo cięższy komplet. Jest bardzo szybki (co nie znaczy, że szczytowy). Schodzenie z masą przelotek w nieskończoność nie tylko rozmiarówką, ale i matriałem... cóż, co kto lubi. BTW bardziej ten blank rozmiękczy napakowanie w rękojeść taśmy, korkogumy, mileńca, burnta, kleju. Sporo się ostatnio bawię wagą, wrażeniami zapewne podzieli się z Wami Friko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2013 (edytowane) Bez szczytu mój komplet (zaczynając od 25 waży 6,25 g jednak jak zrobię stożek 20,12,7,4L 4x4 L waga będzie 4,225 g Blanku nie znam jeżeli udźwignie więcej nie tracąc szybkości i ciętości to nie ma sprawy . O rozmiękczaniu przez nadmierną wagę rękojeści też wiem dlatego lubię splity i walczę o każdy gram a jeżeli trzeba coś dołożyć aby kij zbalansować i wyważyć to robię to z głową i maks jest to 30 g Edytowane 30 Sierpnia 2013 przez mrWhite7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Artek a ja tam lubię LV- ładniej przy kiju wyglądają bo niższe są .Planuję uzbrojenie armaty na krakowskim blanku właśnie z nabytymi sicami LV.Też nie mam nic przeciwko LV bo są bardzo stabilne i jednak plećka jest bardziej oddalona od blanku niż w tych niziutkich L i plącze sie mniej .Najgorzej jak sznurek owinie się i pierścień w Lce bardzo to denerwuje 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Zamiast F-ki zważyłem LSGT4,5, akurat taką miałem. Pozostałe to Y20, Y10, L7, L5,5, L5 x 4. Łączna masa to 4,49 z czego 2,68 przypada na Y20, która jest najbliżej rękojeści i ma relatywnie mały wpływ na odczuwalną dynamikę kija. Pozostałe ważą 1,81. Razem niecałe 4,5 grama Pozdrawiam miłośników tytanu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Krzysiek to waga alconitów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Tak, to Alco, szczyt LSGT. Razem ważą +/- tyle, co jedna Y25 Wniosek z tego taki, że warto przemyśleć w co zbroić, po co i dlaczego akurat tak, a nie inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi