Skocz do zawartości

Blanki Composite Developments

Friko

Rekomendowane odpowiedzi

Ja ze swojego doświadczenia ująłbym to tak:

miałem cztery CD-ki wykonane w Chinach - dwa z nich złamałem (BR i Orkę) podczas łowienia,

mam trzy CD-ki wykonane w NZ, nie złamałem ani jednego (a łatwo nie mają)...

Może przypadek, a może nie.

Co do produkcji NZ... Nie wiem ile jest prawdy w opiniach ,że sa to blanki nie do złamania . Przytoczę tylko jedną sytuację - będąc na rybach kilka dobre lat temu miałem w ręku stary jak świat model BR chyba 3m do 42 gram (mogę się mylić) przy zacięciu brania z opadu przypieprzyłem z taką siłą o grubą gałąz za mną ,iż byłem pewny że swoj kij zobaczę już nie w 2 a w 3 lub więcej kawałkach - co sie okazało kij ma się dobrze nawet nie jęknął . Żeby podsycić jeszczę temat starej produkcji CD w NZ. Pisane tu na forum były opinie ,że kijem tym strąca się lód z dachu , bije bobry po dupie i nic złego się z nim nie dzieję. Ciekawe z czego wynikają te  opowieści ... Miejsce produkcji ? Kontrola jakości ? Nie mniej jednak wnioski pozostawiam Wam drodzy koledzy .

Podsumowując jednym zdaniem - Kiedyś CD to była firma - nie to co teraz ...

Pozdrawiam 

• Like 1

Ja nie złamałem jeszcze kija na rybach za wyjątkiem Kongera(wklejka pod sandacza który to kij mi wymieniali ze 3 razy i Jaxona xt pro czy jakoś tak), wszystkie inne CD<Talony ,,Dragony, Mikado , St,Croix  Lamiglasy przeżyły i żaden sie nie złamał. Załatwiałem już kilka dolników lub szczytówek do CD bez względu na miejsce produkcji które były polamane w taki sposób, że chyba tylko styl od łopaty by przetrzymał  :lol:

Witam

z  tego  co  widać  poprzednie  wypusty BLR  mają  nieco  głębsze  ugięcie  , ja  osobiście  takie  preferuję    niestety  nie jest  tak  że  lepsze   bo  nowsze   miałem  xls i mam  ext  poprzednie  wypusty   nowe  EXT  I  BLR jakoś  do  mnie

nie  przemawiają  .  Ciekawi  mnie  czy  jeśli  te  moje  były  robione / składane   ca  2009/2010  to  były  już  chińskie  ...?

• Like 1

Ponieważ pojawiają się różne informacje o blankach CD, postanowiłem zabrać głos i napisać jak to wygląda od strony dystrybutora. Pierwsze blanki CD NZ to były serie Classic i Exclusive. Były praktycznie bezawaryjne, pancerne. Następne serie NZ Blue Rapid, Sunrise i Pike miały awaryjność na poziomie 2-3% czyli minimalną. Najbardziej awaryjna była seria XLS, awaryjność była na poziomie 7-8%. Aktualnie produkowane CD-ki zarówno BR, Orka i Nano mają awaryjność na poziomie 2-3% czyli praktycznie identyczną jak te z NZ. Mówię tu oczywiście o wadach materiałowych a nie o wędziskach uszkodzonych mechanicznie lub ze względu na niewłaściwe użytkowanie. Dziwi mnie to, że są osoby stwierdzające jakoby nadmierną łamliwość tych blanków. Wszystkich użytkowników którzy mają jakiekolwiek problemy z tymi blankami zapraszam do pracowni w celu weryfikacji.

• Like 5

Bardzo się cieszę. Myślę, że będą służyły przez wiele lat.

Jak widzę nieraz wędkarzy co wyrabiają z kijem, to się nie dziwię że pękają( nie mówię tu o jaxonach itp. chruście, który jest przewożony jak siano na wozie drabiniastym).Częste "wyszarpywanie" z zaczepów powoduje uszkodzenie kija, jak również łożyska oporowego w kołowrotku.

Później często gęsto płacz i biadolenie, bo kij słaby, łożysko w kołowrotku kiepskie.

Czasem trzeba się uderzyć w piersi......

Rozumiem, że uderzenia kijem mogą go zniszczyć ale agresywne gięcie powinien wytrzymać bez szwanku. Duże przeciążenia powstają także podczas rzutów, płacąc kupę forsy za klasowy blank oczekuję oprócz naklejki także wytrzymałości i przyznam, że nie zawiodłem się pod tym względem używając sprawdzonych konstrukcji z USA, NZ i PL.

• Like 1

Mam i NZ mam i made in China i do tej pory żadnego CD-ka nie złamałem.

"Przerobiłem" w ciągu ostatnich kilku lat około 10 patyków Composite Development z serii Blue Rapid jak i XLS oraz Tayaha... z różnych okresów ich produkcji.

Nigdy żaden nie poległ w warunkach łowiska oraz innych... chociaż przeszły ciężkie katorgi na rzece w tym przylowy sumków i to nie małych oraz wiele nocnych opaskowych eskapad.

Katapultowaly przynęty z morskiej plaży po horyzont a kto wie o co chodzi wie jakim przeciążeniom są poddawane.

Obecnie mam 3 patyki z CD - Blue Rapida,XLS-a i Tajkę i wiem że jeśli sam nie doprowadzę do ich uszkodzenia to w normalnych warunkach posłużą jeszcze bardzo długo....i oby nie kopło mnie coś w głowę by je sprzedać

• Like 1

witam!

który kij bedie lepszy na łowienie na rzece przeważnie z brzegu 85% czasu a na 15% na łodce, mam do wyboru CD bluerapida 252cm 10-35gram, CD orka 275CM CW 10-35 GRAM I CD extnano 260cm cw 8-35 gram ?

prznety to przeważnie gumy 2' 3' i 4' na główkach od 7 do 20 gram, a ryby to przeważnie szczupaki sandacze z przyłowem boleni okoni i 2-3 razy na rok sumka :)

pozdrawiam 

Edytowane przez Remek107

Poszukaj kijka do 1oz czyli 28gr, bo 35 to już "mocny zawodnik" , a  21 gr trochę może mu braknąć.

Nawiązując do wcześniejszego postu : za modele z początków produkcji NZ i CHRL dał bym sobie obciąć B... razem z H...  . Na teraźniejsze produkcje niestety nie postawiłbym swoich klejnotów na szali.

Nie są złe , ale TO nie jest TO  ;) .

Mówię TO  ze świadomością i pomimo , że jestem ich FANEM od lat.

Edytowane przez miramar69

• 4 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...