Skocz do zawartości

Jak podłączyć grzejnik?

SPIDERLING84

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, nietypowy grzejnik w połączeniu z dość już wiekowym fachowcem (wujek) nie daje mi pewności co do właściwego podłączenia grzejnika łazienkowego http://mat-dom.pl/nam-50-120/

Czy mogę podłączyć zasilanie do prawej rury pionowej ale u góry a powrót na lewej od dołu? Wiem, że na pewno da się powrót i zasilanie na dole. Mój już wisi i czeka na sezon grzewczy. Zanim pójdą kafelki chcę być pewny, że jest dobrze. 

Oczywiście,że możesz- tylko będziesz miał problem z odpowietrzeniem grzejnika , podłączenie zasilanie dół, a powrót góra jest lepszym rozwiązaniem przy tej "kombinacji " . Najlepiej sprawdza się podłaczenie typowe dla grzejników łazienkowych czyli od dołu , lub  boczne( ale ten grzejnik nie ma opcji podłączenia bocznego)

Edytowane przez piernik
  • Like 1

Grzejnik bedzie działał  tylko  czy na pewno wykorzystasz jego sprawność raczej nie po prostu albo bedzie grzał czesciowo albo słabo i odpowietrzenie nic tu nie pomoże  , konstrukcja grzejnika po prostu wymusza prawidłowe podłączenie 

póki nie masz płytek zrób zgodnie z sztuką budowlaną bo potem będziesz może żałował .

Jeśli masz już rury położone zastosuj tzw przyłącze krzyżakowe i temat załatwiony

x1hjd1.jpg

Witaj Kolego . Normalnie zasilanie jest z lewej strony . Kolega musi dowiedziec sie czy na zasilaniu nie ma w srodku grzejnika rurki ktora prowadzi wode do samej gory . Jezeli nie ma tam rurki to nie bedzie problemow z funkcjnowaniem grzejnika . Pozdrawiam Zbigniew

Witaj Kolego . Normalnie zasilanie jest z lewej strony . Kolega musi dowiedziec sie czy na zasilaniu nie ma w srodku grzejnika rurki ktora prowadzi wode do samej gory . Jezeli nie ma tam rurki to nie bedzie problemow z funkcjnowaniem grzejnika . Pozdrawiam Zbigniew

Zailanie jest zawsze w fabrycznych z lewej strony bo na to jest norma i tyle :)

rozwiązanie proste jak drut podałem wyżej