Skocz do zawartości
  • 0

Moderacja wątków - wydzielone z Sandacze 2016

analityk

Pytanie

Czas przywrócić wątek na pierwszą stronę  :) . Taki środowy , ciężko wypracowany . Mocne stukanie po płytkim i twardym  :D .

w ubiegłym roku wątek sandaczowy miał o tej porze roku 20 stron - w tym ma pięć. Podobna relacja w wątku boleniowym

- czy to obrazuje stan wód czy zniechecenie do wklejania fotek (pewno powiązane - gdyby ryb było pod dostatkiem to i wklejanie fotek nie stanowiło by problemu)

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

A może w "Galerii" wydzielić wątki tematyczne i tam z automatu przenosić TYLKO zdjęcia, a w wątkach w "Wiadomościach" zostawiać całą (w miarę sensowną ) gadaninę ( z tym że w "Wiadomościach" obowiązek wstawienia oprócz zdjęcia krótkiego opisu). :huh:

• 0

Pozwoliłem sobie nieco uporządkować temat Sandacze 2016.

Zapowiedziałem zmianę i oto ona, wbrew sugestiom Krzyśka i Roberta. Nie jestem bezdusznym robotem. 

Tłumaczę, proszę i nie bardzo rozumiem Wasz opór. Chcecie wygadać się na temat szczegółów połowu sandaczy? Mogę za chwilę utworzyć kolejny wątek w Ogólnym, np "Sandacze na co i czym?" Dlaczego tak zawzinacie się, by zagadać każdy z możliwych wątków? Na prawdę interesuje Was prywatna rozmówka Kolegów X i Y, którzy razem byli przy złowieniu prezentowanej ryby i muszą publicznie podzielić się wrażeniami? Czy 3-4 dni wiszenia gratek i ochów to nie dość? 

Zapraszam do wymiany zdań, swobodnej.

• Like 1

• 0

Gratki-sratki wycinać. Może i miłe, ale faktycznie zaśmiecają wątki. Dochodzenia, pyskówki, wywody z kosmosu też wycinać.

Ale jak ktoś dopyta o coś ściśle związanego z tematem, złowioną rybą itp, a ktoś inny rzeczowo odpowie to dlaczego nie zostawić? Wcale nie bądzie tego tak dużo. Mnie się wydawało, że to równie ważna część wątków poświęconych konkretnym gatunkom. Bez tego wątki - galerie wiele tracą. Oczywiście, że można dla każdego pytanka zakładać nowy wątek np. w dziale ogólnym. Pytanie tylko po co. I czy wtedy dopiero nie narobi się masa niepotrzebnego, nieczytelneg, nieprzydatnego nikomu chaosu?

• Like 2

• 0

Ale jak ktoś dopyta o coś ściśle związanego z tematem, złowioną rybą itp, a ktoś inny rzeczowo odpowie to dlaczego nie zostawić? Wcale nie bądzie tego tak dużo. 

Tego raczej nie wycinaja, tylko takich pytan i odpowiedzi jest maaaalo  ;)  I w tym problem  B)

• Like 1

• 0

Chciałbym zwrócić uwagę, że cała ta dyskusja nie na temat, czyli nie o Sandaczach 2016, jest wynikiem dobrej zmiany moderatorów. Kompletnie nie rozumiem aluzji, że to "nasza" - forumowiczów wina, o zabieranie głosu na temat cięć wpisów właśnie tutaj. Nie rozumiem też tych, którzy piszą, że trzeba się przekopywać przez te wątki by dotrzeć do ryb. Mam od tego rolkę na myszy ;) Jadę od zdjęcia do zdjęcia, lajkuję je chociażby po to, by po dłuższej przerwie w danym wątku wiedzieć gdzie już byłem :) To czy czytam wszystko, czy przeglądam po łebkach zależy ode mnie i gdzie jest problem się pytam? 

Kogo to naprawdę obchodzi jakimi motywacjami kieruje się ten, który wstawia zdjęcie ryby, albo dlaczego nie chce umieszczać dodatkowego opisu pod zdjęciem? Jasne, świetnie gdy to robi, wzbogaca materiał wątku i uaktywnia... no właśnie, dobrą dyskusję, a nie "zbędne gadanie", takie jak teraz tu sobie utworzyliśmy, przy czym zawdzięczamy tą dysputę administracji...

Uważam, że ta wymiana opinii jest tak samo ważna, jak otworzenie w domu okna, by wpadło nieco świeżego powietrza.

• Like 3

• 0

Koledzy

wszystkie te moderacyjne starania jak regulamin publikacji zdjęć z podwyższonym wymiarem ryb, czyszczenie wątków rybnych z szumu moderacyjnego czy ogólnie dosyć widoczna i odczuwalna moderacja na jerkbaicie biorą się z jednej przyczyny. Otóż jak tworzyliśmy jedenaście lat temu ten portal to chcieliśmy żeby wyróżniał się jakością. Jakością wypowiedzi, informacji, zdjęć - żeby na tle szumu informacyjnego i hejtu zalewającego internet wyróżniał się pozytywnie. Nadal nie porzuciliśmy tego założenia :)

Oczywiście, czym portal staje się większy, czym większa jest liczba wpisów i użytkowników, tym trudniej będzie to założenie realizować. Wiemy o tym. Wiemy też o tym, że nie zawsze wszyscy będą zadowoleni z naszych decyzji  - jest to raczej niemożliwe w tak dużej grupie osób.

Zawsze jednak staramy się znaleźć rozwiązanie kompromisowe i - tak, uważnie słuchamy głosów naszych Forumowiczów na bieżąco dostosowując i korygując nasze polityki jeśli trzeba. 

Jeżeli chodzi o obecne założenia polityki moderacyjnej "Wieści znad wody" to są one takie:

• preferujemy zdjęcia zgodne z regulaminem publikacji zdjęć (ryby wypuszczone, estetycznie ujęte na fotografii, powyżej przeciętnego rozmiaru).
  • Zachęcamy do umieszczania dodatkowych informacji o okolicznościach połowu - jak najbardziej zachęcamy do wymiany doświadczeń na temat technik połowu, użytego sprzętu, typu miejscówki tzw. okoliczności połowu - wszystkie te dodatkowe informacje towarzyszące zdjęciu są bardzo mile widziane.
  • Preferujemy wyrażania aprobaty dla łowców poprzez przycisk "Like" - ale rozumiemy potrzebę rozmowy na forum dlatego przysłowiowe "gratki" czyścimy z kilkudniowym opóźnieniem jak już emocje związane z daną rybą opadną - taki kompromis. W szczególnych przypadkach zakładamy oddzielny wątek.
  • Pozostałe wpisy w wątkach "rybnych" mające w tych wątkach charakter off-topic ale niosące ze sobą jakąś zawartość merytoryczną czy informacyjną również nie powinny być usuwane tylko wydzielane do odrębnych wątków i przenoszone do odpowiednich działów forum - Bartek otrzymał techniczne uprawnienia w tym względzie i będzie z nich korzystał.

Taki żeśmy określili kompromis pomiędzy jakością a nazwijmy to "żywiołowością" forum. Czy się sprawdzi - zobaczymy. Być może będziemy musieli gdzieś jeszcze dokonać korekty z czasem - obserwujemy i uczymy się na bieżąco.

Od siebie mogę powiedzieć że tegoroczne Wieści znad wody podobają mi się bardziej od tych z lat poprzednich - przede wszystkim widać ryby !!  Fajnie byłoby jeszcze zobaczyć więcej opisów okoliczności złowienia ryb ale może wymyślimy tu jakiś pozytywny motywator dla Forumowiczów żeby zachęcić do umieszczania większej ilości takich opisów.

Pozdrawiam

• Like 4

• 0

Witam, rozumiem wszystkie za...i przeciw...Ale jak tak sobie przypomnę choćby sandacze 2014 to mam takie porównanie do 2016...Cofam się do czasów technikum :)  2014 to cała, pełna książka...nie okrojona z jakiś w sumie nie ważnych, ale jednak po coś umieszczonych tam wątków...2016 to już streszczenie, same konkrety.

Wtedy wolałem streszczenia :D  Teraz jednak żałuje że nie ma już lektury :P  Trochę głupie porównanie, ale pewnie wielu rozumie o co mi chodzi :lol:

• 0

Friko, 

dodaj do tej listy proszę jeszcze: 

moderatorzy będą usuwać wpisy bez osobistych, emocjonalnych komentarzy, pod adresem autorów i bez ocen. Wystarczy za komentarz odpowiedni punkt regulaminu i ww. wytyczne.

wszelkie uwagi - nazwijmy to dochodzenia jak mówi regulamin - ale dotyczące moderatorów, nie będę przez nich usuwane tylko kierowane do osobnych wątków.

To uwaga w szczególności do Ciebie, bo w wątku boleń na rekord Polski zamknąłeś wątek bardzo arbitralnie z - moim zdaniem - daleko przekraczającym ramy forum komentarzem, a w wątku boleń na zaporówce usunąłeś całą część niewygodną dla kolegi Woblery z Bielska.  

Porządek musi być, ale na równi z przejrzystością. 

• Like 2

• 0

No cóż arbitralnych rozstrzygnięć nie da się uniknąć. Wszelkie pytania, uwagi, pretensje dotyczące konkretnych rozstrzygnięć moderacyjnych i konkretnych moderatorów - wyjaśniamy na priv. Taką zasadę przyjęliśmy i to się nie zmieni.

Moderatorzy są dostępni na priv i nie uchylają się od odpowiedzi w konkretnych sprawach - ja również.

• 0

No cóż arbitralnych rozstrzygnięć nie da się uniknąć. Wszelkie pytania, uwagi, pretensje dotyczące konkretnych rozstrzygnięć moderacyjnych i konkretnych moderatorów - wyjaśniamy na priv. Taką zasadę przyjęliśmy i to się nie zmieni.

Moderatorzy są dostępni na priv i nie uchylają się od odpowiedzi w konkretnych sprawach - ja również.

buahahahaaaa, dostałem ostrzeżenie za wywalenie pomyłkowe postu do spamu z PW (sic!!!) , nadgorliwy woblerbielski mi je dał, ani on, ani Szanowny Wielki Pan FRIKO nie są łaskawi odpowiedzieć na moje PW w tej sprawie.

Więc te bajeczki to...

• 0

buahahahaaaa, dostałem ostrzeżenie za wywalenie pomyłkowe postu do spamu z PW (sic!!!) , nadgorliwy woblerbielski mi je dał, ani on, ani Szanowny Wielki Pan FRIKO nie są łaskawi odpowiedzieć na moje PW w tej sprawie.

Więc te bajeczki to...

Informację od @remka o kolejnej edycji SFP zgłosiłeś do moderatora. W zgłoszeniu opisałeś to jako SPAM.

Nie próbuj więc strugać naiwnego, że uczyniłeś to przez pomyłkę! Było to działanie w pełni świadome, skrajnie złośliwe i za tą premedytację zostałeś "nagrodzony". Przez pół roku przyznałem raptem 5 czy 6 punktów, nad każdym długo się zastanawiając. W tym jednym przypadku nie miałem żadnych wątpliwości.

Co do prywatnej wiadomości, którą otrzymałem, była tak obelżywa i prostacka, że zasługiwała na kolejny punkt, a może i na całkowity ban. Uznałem, że przemilczę, ponieważ poniżej pewnego poziomu dysputy nie potrafię się zniżyć. 

Gdy kolejny raz komentowałeś na forum decyzję moderatorów (kolejne złamanie regulaminu) - otrzymałeś na priv informację, zauważ, bez punktu. Zarówno ode mnie, jak i od @Friko otrzymałeś odpowiedzi na swoje pytania. Nadal, zarówno pytania jak i odpowiedzi posiadam w archiwum i jestem w stanie je upublicznić. Publicznie więc zarzucam ci kłamstwa w powyższym poście. 

Kłamałeś w sprawie "pomyłki", kłamałeś w sprawie braku odpowiedzi. 

I kto tu bajeczki...?

• 0

Nie kumam o co ta awantura, bo po prawdzie jest tyle ciekawych wątków, że wszystkich w całości nie ogarniesz i czytasz niektóre pobieżnie. Moim skromnym zdaniem:

po pierwsze primo: wpisy typu :gratki, fajny, spoko itp. są bez sensu (sam takie popełniłem);

po drugie primo: pytania i odpowiedzi dotyczące przynęt i warunków na łowisku i innych szczególnych okoliczności powinny pozostać, powiązane oczywiście z uwielbieniem dla łowcy, bo w przeciwnym wypadku, Ci Wspaniali Zdobywcy stracą motywację, aby dzielić się z nami swoim szczęściem. :)

• 0

Ktoś ten burdel musi sprzątać i niech tak zostanie. I choć o brak obiektywizmu każdy z nas (subiektywnie) moda posądzać może, to uszanujmy Ich pracę i decyzję.  Nawet (tak Janusz :) ) jeżeli się patrzy przez pryzmat znajomości i ilości wpisów na forum. Ja Im nie zazdroszczę funkcji, a wspierać będę.

• Like 2

• 0

Fajnie byłoby jeszcze zobaczyć więcej opisów okoliczności złowienia ryb ale może wymyślimy tu jakiś pozytywny motywator dla Forumowiczów żeby zachęcić do umieszczania większej ilości takich opisów.

Zgodnie z zapowiedzią:

http://jerkbait.pl/topic/77650-opis-miesi%C4%85ca/

• Like 2

• 0

No to ładnie się nałowiłeś, pozamiatane... :)

Pozamiatał to Homegeon tylko widzać moderacji to nie pasuje i nawet gratulacje ,które mu się należą usuwa a zostawia posty jak chociażby dwa powyżej. :angry: Szkoda ,że ja nie mogę pozamiatać ale jestem na urlopie i do miotły nie ciągnie ;)  :lol:

Edytowane przez maicke82
  • Like 1