etherni Opublikowano 1 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2016 Paweł, a zdradzisz technikę połowu i przynęty? Mój był raczej przypadkowy, ale jestem pewien że da się je łowić świadomie i celowo nocami, i to te większe sztuki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Krisu23 Opublikowano 1 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2016 Kiedys sie zaparlem ze bede lowil na zaporowce po ciemku. Efekty raczej marne kilka przypadkowych ryb i nigdy w srodku nocy jedynie po zachodzie slonca jak juz bylo prawie ale nie calkiem ciemno. Najwieksza porazka miala miejsce na slowackim jeziorze koledzy smacznie chrapali a ja siedzialem na zewnatrz kabinowej lajby. Bolki bily jak oszalale. Probowalem na wiele sposobow i poleglem bez brania. A jakis kluczyk do nich na pewno byl.... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 etherni Opublikowano 1 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2016 Ten mój ostatni to ok 2 w nocy, i nic w okolicy już nie waliło po powierzchni (w sensie bolków).Pierwszy tegoroczny godzinę przed wschodem słońca. Ataki powierzchniowe sporadyczne.Tylko najmniejszego złowiem w słoneczny dzień. Przy zupełnym braku aktywności na powierzchni - klenie coś zbierały, i puściłem malutką gumkę w dryfie w nadzieji na kluska.3 ryby, dwie rzeki. Dwa bolki solidne bo 70+, jeden 60.Wszystkie bolki wzięły w toni, dwa na gumę, dwa po ciemku. Trochę za mała próba żeby wyciągać wnioski, ale skoro tak biorą to tak będę próbował łowić. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Krisu23 Opublikowano 1 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2016 No proba zdecydowanie za mala. Duzo zlowionych- duzo przemyslen- lepsze efekty. Tak to dziala. Jak mi kiedys kolo spec od nocnych bolkow powiedzial jak lowi to pasowalo do tego lowienia w toni. Dobrze ze nieznal uklei RH bo beretowal ile bylo. A lowil sztuki oj lowil. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 etherni Opublikowano 1 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2016 To jakiś zboczeniec kulinarny Ukleja RH niekoniecznie by zadziałała w takim łowieniu w toni. Znam jednego dobrego speca od bolków, i też łowi głównie w pół wody ale na wobki. Uklejkę RH uważa za kiepską. Ja nie znam, nie mam, nie próbowałem więc trudno mi się wypowiadać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Krisu23 Opublikowano 1 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2016 No trudno sie wypowiadac o czym czego nie masz i nie probowales. Ja takich wypowiedzi unikam... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Ciawa411 Opublikowano 2 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2016 Paweł, a zdradzisz technikę połowu i przynęty? Mój był raczej przypadkowy, ale jestem pewien że da się je łowić świadomie i celowo nocami, i to te większe sztuki.Ja łowie Bolki w nocy na Fanatic'a i na Gumy (Berkley Flex Grass Pig oststnio koszą) Nie na szybko... Spokojnie w pół wody... A jak sie nic nie dzieje to zakladam Rapke Original 12cm Bolki tez ją lubią. A ostatnio zasmakowała Wąsatym (wątek: Sumy) ;P 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 etherni Opublikowano 2 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2016 Flex grass pig, ripper o wąskiej pracy, delikatnie chodzący. Tak jak kajtek easy shiner. Powoli wyłania się pewna idea do sprawdzenia.Natomiast rapalka 12 cm - no, grubo jak na bolka, ale ja się nie znam. Kolega z forum miał bola poniżej 70 na Soft4play 13cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Ciawa411 Opublikowano 2 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2016 Na Rapalke 12cm łowiłem klenie po 40cm w nocy.... Wiec Bolkowi zadnego problemu to nie robi. Nawet ledwo miarowemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 grunwald1980 Opublikowano 2 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2016 Zerujacy w nocy bolen wali we wszystko co pływa w obszarze polowania. Zamiast na przynecie, skupilbym się na miejscu, jeśli są to każda przynęta może okazać się kilerem, jeśli ich nie ma to nawet złota rybka nie pomoże. Tam gdzie w nocy żerują klenie i jazie, tam będą bolenie, niekoniecznie dadzą o sobie znać. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pezet Opublikowano 2 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2016 W nocy przy powierzchni tez polują sandacze.dawniej, jak było sporo uklei to sandacze waliły w stada drobny przy samym brzegu. Spotkałem nad Wisłą takiego spec, który kątowa sandacze na trupa uklei puszczanego wzdłuż opaski. Ale boleniowy spinig w nocy to ciekawa sprawa ???? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 maicke82 Opublikowano 2 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2016 Zerujacy w nocy bolen wali we wszystko co pływa w obszarze polowania. Zamiast na przynecie, skupilbym się na miejscu, jeśli są to każda przynęta może okazać się kilerem, jeśli ich nie ma to nawet złota rybka nie pomoże. Tam gdzie w nocy żerują klenie i jazie, tam będą bolenie, niekoniecznie dadzą o sobie znać.Boleń w nocy jest często trudniejszy do złowienia niż w dzień. Jakoś tych łatwych i głupich nocnych boleni w wieściach znad wody za dużo nie ma. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Krisu23 Opublikowano 3 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2016 Cholera mieliscie racje biora po ciemku. Jest przed trzecia a juz dwa wyjechaly. I nie prawda ze na byle co musi byc dobra przyneta. Probowalem zrobic zdjecie ale wyszlo tragicznie. Brania w nocy to cos nowego. I love this game 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MckenziQQ Opublikowano 3 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2016 A jaka przynęta jest dobra ?? Jak prowadzisz woblera ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 etherni Opublikowano 4 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2016 I nawet jak Krisu23 odpowie to na wiele się nie zda. Bo jakoś nie ma jednej, uniwersalnej metody na bolki, pstrągi,klenie. Na jednej rzece bedzie kosić guma, na drugiej albo innym odcinku wobler agresywny, a jeszcze gdzie indziej ledwo pracujący. Zakladam że w nocy to bolek poluje głównie przy pomocy linii bocznej. Kwestia znalezienia takiej fali hydroakustycznej która go sprowokuje. Osobiscie pokładam wiarę i będę testował Sparky Shada Salmo, jakkolwiek z uwzględnieniem że grzechotka może przyciagnąć pana z wąsem więc raczej gruby sprzęt. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 PGr1 Opublikowano 6 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2016 @etherni, weź w nocy popatrz na ciemnego wobka od dołu (wyciągnięta reka) na tle nieba, później porównaj to z dniem; wiele wniosków można z tego wysnuć... A tak trochę mieszając w temacie jest taki Pan, co w nocy jego podstawowa przynęta na bolki (w dzień też mu się sprawdza) to wobler trociowy o kształcie znanego HRT. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 smasher Opublikowano 7 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2016 Mi na nocne bolki dobrze sie sprawdzał Gloog Nike 11 cm i Kenart Fighter 8 cm prowadzony wachlarzem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 marcepanek Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2016 (edytowane) Na bolenia na Wisle nie ma ZADNEJ reguły.Jak jest zdesperowany to wezmie i na gnoma.Albo na gówniana obrotowke gdy na brzegu jest tabun spacerowiczow, ktorzy robia rumor. Edytowane 9 Sierpnia 2016 przez riversider 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Grego Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Mam kwestię dość szczegółową do wszystkich fachowców od połowu boleni, która wprawdzie nie wiąże się z połowem w nocy, ale odpowiada tytułowi wątku, więc nie będę otwierał nowego. Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi, sugestie i krytykę. Taka sytuacja:Nabrałem już pewnej wprawy w umieszczaniu przynęty pod samym kadłubem, jednakże zanim "wystartuje" znajduje się już poza strefą najczęstszego żerowania. Próbowałem również w poprzek nurtu, ale problem jest ten sam. Używałem różnych wabików - poczynając od standardowych woblerów ze sterem (tu zdecydowanie najlepiej spisywał się nieprodukowany już, niestety, wyrób Tomy'ego), poprzez chlapaki, panic'a, aż do uklei RH, a nawet różnych wabików "nieboleniowych", z obrotówką włącznie. Prowadzenie z podszarpywaniem, opadem, szybko, wolno i jak tam tylko kto chce. Efekty dalece niesatysfakcjonujące. Co mógłbym Waszym zdaniem poprawić?Pozdrawiam,Grego. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kefaspirit Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Zmień kierunek prądu i coś się wymyśli ;-)A tak na poważnie to mi się widzi, że o ile nie da się zmienić stanowiska na powyżej miejsca żerowania to będzie ciężko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pezet Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Bolenie patrolują szeroki obszar wody, więc powinny żerować też w innych miejscach, niż tylko przy barce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 etherni Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2016 @"Hektor", jak w dzień to sprawa oczywista, a w nocy... zależy jaka noc. Bezchmurna pełnia czy nów i chmury? Czemu poza tym zakładasz, że ryba zawsze będzie poniżej przynęty? Boleń w nocy leży na dnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 PGr1 Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2016 @"Hektor", jak w dzień to sprawa oczywista, a w nocy... zależy jaka noc. Bezchmurna pełnia czy nów i chmury? Czemu poza tym zakładasz, że ryba zawsze będzie poniżej przynęty? Boleń w nocy leży na dnie?W słoneczny dzień to co nad nim, będzie miało zamazane kontury, w nocy (mało kiedy zdarza się całkiem ciemna) kształt wyraźniej widać.W nocy jeśli na otwartej przestrzeni będziesz podchodził do przelewu na bezczelnego, zobaczysz tylko wir uciekającej ryby, wystarczy że za sobą będziesz miał drzewa/zarośla które maskują cię na tle nieba możesz bez zbędnego skradania zająć dogodne miejsce... Nie zawsze poniżej przynęty. Ostatnio w słoneczny dzień obserwowałem rybę ~70, co z impetem robiła zamieszanie przy dnie wzbijając muł i wybierała jakieś rybki z kamieni, typowe żerowanie przy dnie. Ukleje "konsumpcyjne" pływające pod wierzchem, tak jak by wiedziały że nie są w kręgu zainteresowania i specjalnie się nie płoszyły. Kolega tego samego dnia dwie główki dalej zaobserwował podobną sytuację w wykonaniu innych boleni. Tylko wątpię że w nocy żerowały by w taki sposób przy dnie. Co do reszty pytania zacząłem się rozpisywać, tylko że to forum publiczne, lepiej dla ryb się czasem ugryź ... "." 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 marcepanek Opublikowano 13 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2016 (edytowane) Dzisiaj od 8 rano do 19 spedzilem czas nad Narwia i napatrzylem sie co wyrabialy bolki.To co sie dzialo to przeszlo moją wyobraznie...Nspierniczaly wszedzie przy brzegu atakujac lawice uklei wielkoscci malego palca. Zero reakcji na jakiekolwiek przynety. Nic, zero, null.Nawet w powazaniu mialy ludzi na brzegu i rypaly jak dzikie co 3-5 min.I tak caaly dzien.Oceniam po "wybuchach" ze sztukasy mialy po kilka kilo myske ze nawet 5, 6. Byl tam tez nasz forumowy Kolega Elmo i rowniez Jego morale nieco opadlo.Zrobilem kilka dlugich ujec jak bolasy harcują i jak w glebokim powazaniu mialywedkarzy.Total. Edytowane 13 Sierpnia 2016 przez riversider 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pezet Opublikowano 13 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2016 Wrzuć filmy na YT 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 maicke82 Opublikowano 13 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2016 Bolki to chyba jedyne ryby z IQ przewyższającym inteligencję łowiącego,wiec dlatego jeszcze pływają w naszych wodach. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
etherni
Paweł, a zdradzisz technikę połowu i przynęty? Mój był raczej przypadkowy, ale jestem pewien że da się je łowić świadomie i celowo nocami, i to te większe sztuki.
Top użytkownicy dla tego pytania
29
25
12
9
Popularne dni
24 Paź
12
26 Sie
12
31 Sie
9
25 Paź
9
Top użytkownicy dla tego pytania
pezet 29 odpowiedzi
guciolucky 25 odpowiedzi
jacob1993 12 odpowiedzi
etherni 9 odpowiedzi
Popularne dni
24 Paź 2018
12 odpowiedzi
26 Sie 2020
12 odpowiedzi
31 Sie 2016
9 odpowiedzi
25 Paź 2018
9 odpowiedzi
Popularne posty
Klonek
Mój sposób na bolenia. Boleń-ryba jeszcze nie tak dawno mało mi znana. Zmieniło się to kilka sezonów temu, kiedy widząc chlapiące się ryby zacząłem kombinować z przynętami. Pierwszego bolenia złapałem
jaceen
Nie jestem boleniarzem. Niejako przypadek sprawił, że polubiłem łowić te ryby. Rzadko się na nie nastawiam, ale teraz to mi sprawia przyjemność. Według mnie wielu wędkarzy popełnia jeden zasadniczy bł
guciolucky
Można unieść łebek do góry, co zajęło Piotrkowi raptem jedno przedpołudnie. Wystarczy zwyczajnie odwrócić schemat "kołami do góry" Niemniej okazuje się, że pozycja oscylująca zbyt blisko pi
Opublikowane grafiki
281 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi