Skocz do zawartości
  • 0

Boleń - na co, kiedy, gdzie?

etherni

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Zadzwoń do CW do Bydgoszczy może będą mieli jeszcze te Tapsy.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Jakiś czas temu były już tylko pojedyncze kleniówki. Jakiś tydzień po śmierci Michała kumpel brał dla mnie jedne z ostatnich jego jerkow od Łukasza.

• 0

Fakt panik jest ciezki, ale najmniejszy powinin dac rade. Eter nie jest tak ciężki, miałem na niego bolki w Wiśle i na Rożnowie. Mozesz jeszcze spróbowac z asproutem, widziałem jego akcje i tez powinien być dobry.

Edytowane przez wujek

• 0

Według mnie Ławica Pawła Nowaka idealnie nadaje się do płytkiego łowienia. Piekielnie lotna już od 6,5 cm., da się prowadzić 10-20 cm. pod powierzchnią. Praca świetna zarówno przy prowadzeniu na leniucha, jak i przy zabawie szczytówką. Bolenie ją lubią.

• Like 2

• 0

Szukaj głębokich klatek w których dobrze kręci, jeśli któraś będzie zimowiskiem białorybu to jesteś w domu. Masa przynęty jest uzależniona od głębokości i siły z jaką woda się przemieszcza więc dobierasz ją indywidualnie do łowiska. Przynęty to gumy RH oraz inne drobno pracujące pozycje jakich wiele na rynku. Osobiście używam lunker city fin S-Fish ale z doświadczenia wiem, że wiele osób ma problemy z opanowaniem tej przynęty dla odmiany ja nie ogarniam gumy RH. Ustawienie łódki nie jest kwestią uniwersalną stąd nie da się udzielić na to pytanie, dobrej odpowiedzi.

• Like 2

• 0

Czyli układowe lub fartowe klatki trzeba obławiać po kolei aż znajdzie się ryby....... czyli nie ma złotego środka......oczywiście na echu musi być żarcie dla nich.

Sam na RH nigdy nic nie złowiłem, ale może trzeba popróbować znowu.....

Ustawienie łodzi pewnie jest mega istotne czy ustawić się w połowie i rzucać pod zapływ i prowadzić po kancie do dołka, czy zaraz za głowką i pod nurt wzdłuż warkocza....

• 0

Ustawienie jest raczej istotne z punktu technicznego gdyż bolenie nieustannie krążą w klatce, wolniej lub szybciej i kierunek prowadzenia przynęty nie będzie tak istotny jak w przypadku ryb migrujących za pokarmem wzdłuż koryta. Jak napisał Janek, ryby nie żerują całą dobę, ja dodam, że żerują bardzo krótko, teraz próbuj od 18 do 22giej.

• Like 1

• 0

Wznawiam temat.

Będę w następny weekend w Radzewicach nad Wartą. Czy ktoś może mi podpowiedzieć, jakie są szanse na bolenia na tym odcinku Warty?

Edytowane przez Alexspin
  • Like 1

• 0

Wznawiam temat.

Będę w następny weekend w Radzewicach nad Wartą. Czy ktoś może mi podpowiedzieć, jakie są szanse na bolenia na tym odcinku Warty?

Szanse zawsze są ;)  Spróbuj na "Święconce" i w jej okolicy, coś tam bolka jeszcze pływa i da się coś nawet złowić ;) Jedynie co to jak w weekend, to może być sporo ludzi

• Like 1

• 0

Koledzy na co łowicie bolenie na przełomie dnia i nocy. Zauważyłem, że gdy robi się już bardzo bardzo ciemno na żer wychodzi więcej boleni ścigających drobnicę na wypłyceniach i na rozmyciu warkocza.

Jak jest ciemno to nie mam przekonania do klasycznych woblerów boleniowych, które prowadzi się w szybkim tempie – czy warto nimi łowić, kiedy jest już prawie ciemno?

Być może mylnie sobie tłumaczę, że w takiej ciemności boleń może już nie widzieć takiego „wodnego przecinaka”.

Próbowałem na whoper ploppera, woblera typu "walk the dog" i klasyki jak siek siga i Hermes. Za dnia dwa bolenie ale jak już było prawie ciemno a na wodzie działo się najwięcej (bardzo dużo ataków w zasięgu rzutu z wyskakującymi do góry uklejami) to zero brań.

Są jakieś woblery, które w takich warunkach sprawdzą się lepiej?