etherni Opublikowano 1 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2016 Paweł, a zdradzisz technikę połowu i przynęty? Mój był raczej przypadkowy, ale jestem pewien że da się je łowić świadomie i celowo nocami, i to te większe sztuki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pezet Opublikowano 21 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2016 (edytowane) Poniedziałek.Fajna wiślana rafa koło Annopola. Aż "śmierdzi" boleniem.W ruch poszły różniste woblery (przybyły mi jeszcze 3 fantomy). 1,5 godziny młócenia - i żadnego zainteresowania.Potem parę rzutów ripperem, ale bez przekonania. Założyłem wahadłówkę (tak, tę podpalaną ) - rzut - i jebnięcie, które mi wyrwało korbkę z ręki. Ryba niezapięta.Po ok. 10 minutach branie i ryba na brzegu.Parę minut później następna - po krótkiej walce zeszła. Okazało się - puściło kółko łącznikowe przy kotwicy. Czyżby znowu - przypadek? Środa (dziaiaj) - fajna główka z szeroką płanią.Zaczynam jak zwykle od woblerów. ZERO brań. Zakładam cynową "ołowiankę" i po kilku rzutach wyjmuję grubego bolenia ok. 70 cm.W krótkim czasie, nie ruszając się z miejsca wyjmuję jeszcze cztery.I pewnie byłyby następne, gdyby lokales z 10 wędkami nie wpierdolił się na sam szczyt główki... Teraz już nie wierzę w "przypadki". Być może na Odrze czy innych zaporówkach woblery mają większe "wzięcie", ale w moim przypadku wahadłówki są bezkonkurencyjne. Edytowane 21 Września 2016 przez pezet 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 huligan77 Opublikowano 22 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2016 U mnie na Warcie bolki również mają w d...nowoczesne wynalazki jak narazie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pezet Opublikowano 22 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2016 Jeszcze do przetestowania został mi knigt i ukleja RH - ale w sklepach ich nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 etherni Opublikowano 22 Września 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2016 @pezet, bedziesz zaskoczony... więcej nie powiem. W sprawie obu gum w/w pisz na pw. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 maxtip Opublikowano 22 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2016 ... ta ostatnia - rekordzistka w ilości brań - niestety nietrafionych/niezaciętych.Może dlatego, że nierozklepana i chodzi mocno na boki? A jest to Makrela Polsping Przypalona nad gazem.... czy przy większej prędkości "Makrela" wpada w ruch obrotowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pezet Opublikowano 22 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2016 ... czy przy większej prędkości "Makrela" wpada w ruch obrotowy? Nie. Trochę za bardzo ucieka na boki i zdarzają się nietrafione pobicia.Można ją trochę spłaszczyć, ale efekt jest nieprzewidywalny Moja pierwsza w życiu boleniowa wahadłówka zrobiona własnoręcznie z trzonka łyżki, w 10 minut dała 3 ryby (ale to było w innych czasach), po czym zerwała się podczas rzutu. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 ginel Opublikowano 23 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2016 Mam takich jeszcze kilkanaście-odsprzedać? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pezet Opublikowano 23 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2016 Nie odsprzedawaj, tylko używaj 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mifek Opublikowano 26 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2016 Nie. Trochę za bardzo ucieka na boki i zdarzają się nietrafione pobicia.Można ją trochę spłaszczyć, ale efekt jest nieprzewidywalny Moja pierwsza w życiu boleniowa wahadłówka zrobiona własnoręcznie z trzonka łyżki, w 10 minut dała 3 ryby (ale to było w innych czasach), po czym zerwała się podczas rzutu.rozbraja mnie zawsze to określenie."zerwała się przy rzucie" niegrzeczna blacha... beeee, jak ona mogła tak zrobić 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 norbertkrakow Opublikowano 26 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2016 A ja łowiłem nocą na taki pocisk z ołowiu wirujący i niestety też poszedłłłłłłłłłłłł przy żucieeee. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 coma Opublikowano 26 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2016 A ja łowiłem nocą na taki pocisk z ołowiu wirujący i niestety też poszedłłłłłłłłłłłł przy żucieeee. Przy czym poszedł?! 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pezet Opublikowano 26 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2016 W dawnych czasach nie łowiło się na plecionki "zero-pińdziesiont" i "zylion-lb", tylko na żyłki. Słabe żyłki.Taka żyłka 0,18 rwała się w palcach, tym bardziej nieświeża i poharatana. Dlatego co ileś rzutów, albo po wyholowaniu ryby, trzeba było zrobić nowy węzeł.A jak na pewno coma wiesz, podczas rzutu - szczególnie cięższą przynętą - na węzeł działa spora siła. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 gringo Opublikowano 26 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2016 Teraz też trzeba co jakiś czas przewiązać zestaw.Osobiście pod łowienie typowo boleniowe wybrałbym grubszą żyłkę niż 0,18;) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mifek Opublikowano 26 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2016 (edytowane) A ja łowiłem nocą na taki pocisk z ołowiu wirujący i niestety też poszedłłłłłłłłłłłł przy żucieeee.strasznie mocne zęby musisz mieć żeby Żuć ołowiane pociski Edytowane 26 Września 2016 przez mifek 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 maxtip Opublikowano 26 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2016 rozbraja mnie zawsze to określenie."zerwała się przy rzucie" niegrzeczna blacha... beeee, jak ona mogła tak zrobić ... no, niestety mają swoje humory - moje ostatnio nie chcą nic złowić... patrz jakie uparte... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Extended Opublikowano 26 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2016 Cześć, łowie na zabiorniku gdzie jest mnóstwo boleni. Podczas dobego żerowania w jednym momencie potrafi się spławic kilka sztuk w różnych rejonach zbiornika ( 50 Ha ). W lece zlowilem 9 sztuk od 52 cm do 65 cm na....Hermesa. Stawalem sobie niedaleko miejsca ich żeru, i tam gdzie atakowały rzucalem. Problem jest taki że teraz sie ochlodzilo, ale nadal widze wyskoki uklejel nad wode, uklejka tak pstryka wyskakuje, ale na hermesa nic nie chce wziąć oprócz szczupaczka. Mam jakoś inaczej go prowadzic? A może znacie jakie inne przynęty na bolenie w jeziorze ? I wczoraj siedziałem późnym wieczorem na sandacza, a miedzy godzina 19.30 a 21.00 na wodzie było słychac ciągłe pstrykanie uklejek, jakby uciekaly przed drapieznikiem ale powierzchnowych ataków nie bylo oprócz kilku mlasniec suma. Może spróbować po ciemku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pezet Opublikowano 27 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2016 Wczoraj urwał em wahadłowke. Przy rzucie. Na plecionce.jakimś cudem zahaczyla o korbke kołowrotka i... pstryk! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Lepton Opublikowano 27 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2016 Wczoraj urwał em wahadłowke. Przy rzucie. Na plecionce.jakimś cudem zahaczyla o korbke kołowrotka i... pstryk! A ja łowiłem nocą na taki pocisk z ołowiu wirujący i niestety też poszedłłłłłłłłłłłł przy żucieeee. Koledzy, bardzo ale to bardzo wam współczuję . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pezet Opublikowano 27 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2016 Dzięki! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 adrionn911 Opublikowano 29 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2016 Jak prowadzić gumy RH w rynnie stojąc na brzegu? Głębokość 2-2,5m z licznymi odbiciami nurtu przy brzegu. Wiem że bolki tam są ale pod powierzchnią już za bardzo jeść nie chcą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Sicu Opublikowano 29 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2016 Hej,Obejrzyj sobie filmiki:http://www.rhlures.com/ Ciekawie zrobione instruktarze tam były. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pezet Opublikowano 29 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2016 Etam... Filmy pokazujące faceta na brzegu, który "se rzuca" W miarę dobry opis jest tutaj:http://jerkbait.pl/page/index.php/index.html/_/artykuly/jak-okielznalem-ukleje-rh-r223 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Sicu Opublikowano 29 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2016 Etam... Filmy pokazujące faceta na brzegu, który "se rzuca" W miarę dobry opis jest tutaj:http://jerkbait.pl/page/index.php/index.html/_/artykuly/jak-okielznalem-ukleje-rh-r223W ogóle nie masz racji, nie jestem pewien czy to to bo na telefonie nie mam Flasha, ale: http://rhlures.com/rh/medalowerapy.html Animacje z torem przynęt w miejscówkach na rzece były pokazane gdzieś tam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pezet Opublikowano 29 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2016 Istotnie, masz rację, aczkolwiek ze strony www.rhlures.com trudno na nią trafić.. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sukingad Opublikowano 16 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2016 Mam namierzoną miejscówkę z aktywnymi boleniami żerującymi w dalszym ciągu aktywnie i po wirze chu. Problem w tym, że pływają w uklejowej zupie i są totalnie niezainteresowane przynętami- to raz, a dwa ciężko przeprowadzić wabik bez podczepienia uklei czy krąpika. Jeszcze 3 tygodnie temu złowiłem w tym miejscu 3 sztuki, z powierzchni i z toni, po pierwszym przymrozku rapy wycofały się wgłąb zbiornika. Łowisko to zakole/starorzecze ze stojącą wodą na rzece, jeden głębszy dołek przez całą długość zbiornika i płyciak po jednym boku a po drugim trzciny sąsiadujące bezpośrednio z dołkiem. Bolki ganiają po obu stronach. Ze zmajstrowaniem antyzaczepu na kotwice sobie poradzę, prośba do Was o sugestie dot. sprowokowania rapek do ataku (woblerem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
etherni
Paweł, a zdradzisz technikę połowu i przynęty? Mój był raczej przypadkowy, ale jestem pewien że da się je łowić świadomie i celowo nocami, i to te większe sztuki.
Top użytkownicy dla tego pytania
29
25
12
9
Popularne dni
24 Paź
12
26 Sie
12
31 Sie
9
25 Paź
9
Top użytkownicy dla tego pytania
pezet 29 odpowiedzi
guciolucky 25 odpowiedzi
jacob1993 12 odpowiedzi
etherni 9 odpowiedzi
Popularne dni
24 Paź 2018
12 odpowiedzi
26 Sie 2020
12 odpowiedzi
31 Sie 2016
9 odpowiedzi
25 Paź 2018
9 odpowiedzi
Popularne posty
Klonek
Mój sposób na bolenia. Boleń-ryba jeszcze nie tak dawno mało mi znana. Zmieniło się to kilka sezonów temu, kiedy widząc chlapiące się ryby zacząłem kombinować z przynętami. Pierwszego bolenia złapałem
jaceen
Nie jestem boleniarzem. Niejako przypadek sprawił, że polubiłem łowić te ryby. Rzadko się na nie nastawiam, ale teraz to mi sprawia przyjemność. Według mnie wielu wędkarzy popełnia jeden zasadniczy bł
guciolucky
Można unieść łebek do góry, co zajęło Piotrkowi raptem jedno przedpołudnie. Wystarczy zwyczajnie odwrócić schemat "kołami do góry" Niemniej okazuje się, że pozycja oscylująca zbyt blisko pi
Opublikowane grafiki
281 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi