Skocz do zawartości

Kołowrotek Ryobi Applause CR Nowość 2016

luciu79

Rekomendowane odpowiedzi

Niedawno kupiłem wielkość Applause CR 1000 i niestety czuć bardzo mocno pracę przekładni, dodatkowo w losowych momentach niepokojące stuki i chrobotanie. Dodam, że miałem starą wersję Applausa i chodził bezszelestnie. Smarowanie CRa oraz zabawa z podkładkami nic nie daje. Smar po krótkim czasie kręcenia "w fotelu" staje się czarny. Kupiłem go ze względu na wagę i bezproblemowe działanie poprzedniej wersji. Co do Daiwy Ninja, którą posiadam w wielkości 2000, do główek 5g jest ok, natomiast boczny trok 5g to już stukanie, chyba trafi na spławik albo na części.

Udało mi się poprawić pracę kołowrotka, na początku usunąłem ze środka mechanizm posuwu szpuli, zostawiłem tylko pinion i koło napędowe. Podczas pracy tych elementów nie było niepokojących odgłosów. Następnie pod lupą przyjrzałem się pozostałym elementom i zauważyłem na zębatce mimośrodu pozostałości po odlewie. Usunąłem nierówności, następnie papierem o gradacji 2000 wypolerowałem spodnią część koła zębatego. Również wypolerowałem dolną część metalowego element do którego przykręcona jest oś i który porusza się po zębatce mimośrodu. Na koniec jeszcze wyrównałem nierówności w kanaliku powyższego elementu. Ponownie nałożyłem smar i stukanie oraz chrobotanie nie występuje. Praca jest równa i miękka. Niedługo przetestuję nad wodą.

• 3 miesiące temu...

Witam

U mnie Applause CR 1000 nawija plećkę w stożek  (mikado octa .08)  próbowałem podkładkami od zaubera (w zestawie brak) ale nie wiele to pomogło, efekt taki że straciłem 2/3 plećki, i nawet nie o to chodzi, bo i tak miałem wymieniać, ale co się k..wami narzucałem przy każdej brodzie to moje, a rozplątywanie plećki .08 - nie polecam.  Problem stożka częściowo rozwiązałem poprzez odwrotne nawinięcie podkładu, ułożyła się wtedy mniej więcej równo, ale brody i tak się robiły.   I tu pytanie, jakie wasze doświadczenia w temacie regulacji szpuli podkładkami? 

Dobrze kombinuje że jeżeli stożek zwęża się ku górze to podkładki trzeba usuwać - dobrze??   usunąłem z 0,8 do 0,5 i plećka po nawinięciu - wklęsła na środku    :(    Dodam że ogólnie z młynka jestem zadowolony, używam pod okonia, wklejanka 2.1  1-7  , praca jak dla mnie maślana, żadnych niepokojących odgłosów jak tu koledzy piszą, ale przez to nawijanie i brody gotów jestem pchnąć go do ludzi.

Chętnie bym dołożył i kupił drugiego Zaubera w najmniejszym rozmiarze, ale niestety mierzyłem do kijka i zdecydowanie za ciężki.

Może macie jakieś inne propozycje w podobnej cenie (do 250PLN)

dzięki za odp

pozdrower