Skocz do zawartości

Daiwa Infinity Q 3000 - naprawa, tuning

Bobex

Rekomendowane odpowiedzi

mirek tylko nie rozbieraj jak na filmiku w drobny mak bo nie ma takiej potrzeby a nietrafienie trybami jak tam pisales  mozna smialo miedzy bajki o krasnalach wlozyc korba jest wkrecana ja to skracam rozbieranie  o polowe jak swoje  daiwy smaruje

Spoko, ja wszystkie kołowrotki rozbieram do najmniejszej śróbki aż za często, ale latami chodzą jak nowe, nie ma problemu. Tę Daiwę też rozbierałem już nie raz, ma dwa lata i chodzi jak masełko tylko musiałem zawsze korbkę zdejmować razem z lewym panelem a z nim schodziła od razu przekładnia. 

Maicke82, dzięki za radę

• 2 miesiące temu...
  • 1 rok później...

Witam Kolegów po kiju.

Posiadam takową zabawkę, maszyna pracuje super ale lekko szumi łożysko w rolce. Aplikacja oliwki owszem przyniosła efekt ale tylko na chwilę. Wizualnie młynek jak granatowa daiwa certate rok 2004. Może ktoś z Kolegów zna wymiar przedmiotowego łożyska?

Pozdrawiam bogdan

Witam Kolegów po kiju.

Posiadam takową zabawkę, maszyna pracuje super ale lekko szumi łożysko w rolce. Aplikacja oliwki owszem przyniosła efekt ale tylko na chwilę. Wizualnie młynek jak granatowa daiwa certate rok 2004. Może ktoś z Kolegów zna wymiar przedmiotowego łożyska?

Pozdrawiam bogdan

Panie Bogdanie to łożysko ma wymiar 6x3x2,5, jak we wszystkich nowszych Daiwach.

Pozdrawiam Szczecin i piękne dziewczyny.

• 1 rok później...

Witam

Mam problem z rolką prowadzącą ,strasznie  trzeszczy :huh: szumi.Najpierw myślałem że łożysko padło

wymieniłem i kicha.  Schemat w rękę i szukam , okazało że przy którymś czyszczeniu rolki zgubiłem podkładkę. Daję podkładkę cienką  nic , grubą nic ,dwie nie pomaga , trzy także .

doszedłem do tego że chyba :unsure:  rolka obciera o element kabłąka w który częściowo wchodzi , ale pewien nie jestem. Rolka obraca się bezproblemowo tylko wydaje odgłosy  przy szybszym obracaniu że zęby bolą.

Pomysły , podpowiedzi?

Zgubiona część nr.27 na schemacie.

daiwa_infinity_q_3000_scheme_bearing.png

jakbyś zgubił podkładkę, to chyba w ogóle rolka przestałaby się kręcić, lub robiłaby to z wielkim oporem. Mi tak trzeszczało (a w zasadzie bardzo głośno szumiało) w daiwie capricorn, to dałem odrobinę oliwki na rolkę i podkładki, tak aby nie wpłynęła do łożyska. Pomogło.

Ale jeżeli rzeczywiście zgubiłeś, to najpierw napisz do serwisu daiwa, oni Ci podeślą kod produktu i na tej podstawie zamówisz część w każdym sklepie współpracującym z Daiwą. No chyba, że te podkładki z których korzystasz są ok :) ta sama procedura w przypadku wymiany elementu kabłąka. 

Edytowane przez MarcinW

• 10 miesięcy temu...