Delux Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Troche poszukałm ale nie znalazłem info jak zabezpieczyć kil łódki przed ocieraniem się o kamienie żwir i inne przedmioty podczas cumowania do brzegu.Można kupić dedykowany ochraniacz tego typu http://i.ebayimg.com/images/i/190429193765-0-1/s-l1000.jpg ale niestety nie jest to mały wydatek - około 150 dolarów. Czy ktoś może pochwalić się sprawdzonym rozwiązaniem? Praktyczne porady mile widziane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 okonilowca Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Ja mam założoną listwę aluminiową, jednak zostało to zrobione przez producenta na moje życzenie - kosztowało mnie to 330zł. Czy można taką listwę założyć na gotową już łódź? Nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 thug Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2016 (edytowane) Myślę, że zostaje tylko rzeźba wybrać materiał, czy to stal, czy aluminium, ewentualnie tworzywo sztuczne i wykonać samemu. Albo zlecić komuś kto poradzi sobie z obróbką i kształtowaniem wybranego materiału. I gotowy produkt nakleić na odpowiedni klej dwuskładnikowy. Też kiedyś o tym myślałem, ale uznałem, że jak za bardzo będę się o łódkę troszczył to nigdy nie przyjdzie czas na nową, lepszą Edytowane 8 Sierpnia 2016 przez thug Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 trout master Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Tylko odpowiedniej grubości stalowa listwa po całej dlugosci kila. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Troche poszukałm ale nie znalazłem info jak zabezpieczyć kil łódki przed ocieraniem się o kamienie żwir i inne przedmioty podczas cumowania do brzegu.Można kupić dedykowany ochraniacz tego typu http://i.ebayimg.com/images/i/190429193765-0-1/s-l1000.jpg ale niestety nie jest to mały wydatek - około 150 dolarów. Czy ktoś może pochwalić się sprawdzonym rozwiązaniem? Praktyczne porady mile widziane.Producent nie daje gwarancji, że to wytrzyma kontakt z rolkami kilowymi. Tylko płozy. Kształtowniki aluminiowy lub ze stali nierdzewnej przykręcony do kila wkrętami nierdzwnymi to jedyne słuszne rozwiązanie w przypadku rolek. Albo przesiadka na łódkę alu. Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 woblerek48 Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Witam W starej łódce sam robiłem ochronę z kleju jakim klei się szyby do samochodu.Dobrze oczyścić i dać podkład pod klej i położyć warstwę dość grubo.Trzyma bardzo mocno.Jedna tubka kleju około 25zł ....Ranty by było prosto zwykła taśma papierowa .Po klejeniu odlepisz od razu taśmę i czekasz aż klej zastygnie jakieś 4-7 godzin .Spytaj ludzi co kleją szyby o podkład pod klej bo co wiem nie można go kupić w sklepie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Delux Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Tak taśma wzgłuż kila jest ok, natomiast mi zależy na tym by ochrona była też około 10 cm po każdej stronie od kila przynajmniej w części dziobowej która jest narażona na największy kontakt z niezidentyfikowanymi przedmiotami. Gdzieś czytałem o raozwiązaniu polegającm na naklejeniu pasa z materiału z którego tworzone sa pontony. Łatwo go dopasować do kształtu kila i powinien zapewnić wystarczającą ochronę przed rysowaniem. Ktoś widział/słyszał coś o takim rozwiazaniu ? BTW - alu być może kiedyś ale to pieśń przyszłości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 woblerek48 Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2016 siemka nie doczytałeś albo nie zrozumiałeś co pisałem o kleju do szyb samochodowych .Taśma jest tylko po to żeby równo wyszło.Klej możesz położyć jak szeroko i grubo potrzebujesz..U mnie trzymał bardzo długo choć położyłem go dość grubo. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Delux Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Pisząc o taśmie miałem na myśli metalową listwę. Ot takie przejęzyczenie Wysłane z mojego SM-T805 przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 abdulwielkikaptur Opublikowano 5 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2018 Witammam podobny problem z kilem a przyokazji napraw powloki i moze nawet malowania chcialem zabezpieczyc dziada znalazlem w idealnym rozmiarze aluminiowe anodyzowane i nie profile plaskie i "U shape" i nie mam pojecia czym go przykleic uzyje paru krotkich wkretow i chcialem go utopic w ... no wlasnie czym go zalac prosze pomozcie koledzy!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 binio1111 Opublikowano 22 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2020 (edytowane) Trochę odkopię temat. Rozmawiałem z producentem łodzi (firma z długoletnim stażem na rynku) o zamontowaniu listwy stalowej na kilu (okucie kila)W skrócie : Nie montuje , bo na początku jest fajnie , ale po czasie kil niszczeje w miejscach wkrętów. Od zmian temperatur , naprężeń w czasie transportu i pływania oraz ewentualnych uderzeń kila w dno powstają mikropęknięcia ( stal pracuje inaczej niż laminat) , wkręty się luzują i kil zaczyna brać wodę przez dziury od wkrętów. Jakie są Wasze spostrzeżenia w tej kwestii? Niektórzy producenci montują bez mrugnięcia okiem. Więc jak to jest? Montują bo klient chce i koniec czy robią to tak , że nic się nie rozszczelnia? Osobiście powiem, że pan który odmówił wykonania takiego montażu w jakimś stopniu przekonał mnie do swojej racji. Ma to jakiś sens. Edytowane 22 Sierpnia 2020 przez binio1111 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wuran Opublikowano 22 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2020 Można wkleić gumową listwę, taką szeroką. Można też i nic nie mieć lub mieć stalowa i co rok lub dwa zimą zostawiać łódź nu szkutnika. Jak się boisz kup aluminium choć przecież laminaty wytrzymują po 20 lat i więcej, tyle że trzeba czasem je poprawić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 perch22 Opublikowano 22 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2020 Witam,ja swoją łajbę ciągam na przyczepie , i po 10 latach jak ją sprzedawałem nic nie trzeba było poprawiać.Teraz mam romanę i też nic na kilu nie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gość Drac Opublikowano 23 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2020 Ja kiedyś przykleilem na całym kilu gumę do pontonu. Szerokość pewnie ok 15-20cm.Za pierwszym razem wyszło super. Niestety po chwili klej puścił. Łódkę dno trzymał super, ale gumę puścił.Za drugim razem wyszlo brzydko.... klej wystaje spod gumy, która w dodatku nie jest idealnie naciągnięta. Ale trzyma dobrze. Widać jakies ślady na gumie więc opłacało się kleić Gumę zamawialem poprzez olx, ale to od kolegi Maveric. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 karkoszek Opublikowano 23 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2020 https://www.amazon.com/Megaware-KeelGuard-Boat-Keel-Protector/dp/B00KHSN08Y Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Bartek1989 Opublikowano 23 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2020 Słyszałem że taka guma wklejona na klej do szyb daje radę. Ale osobiście nie testowałem.https://ireland.apollo.olxcdn.com/v1/files/z0dy8uibd5l2-PL/image;s=261x203 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 jans Opublikowano 23 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2020 (edytowane) Na jednej łodzi wklejona tak jak z amazona na 3M było idealnie. Obecnie na ribie wklejałem taką od pontonu na sike wyszło "niezle" trzyma drugi sezon . Wazne jak się do tego zabrać - przykładasz gume i odrysowujesz ołówkiem kontury , nastepnie na zewnatrz po sladzie ołowka oklejasz tasmą malarską i zostaje tylko miejsce przesnaczone do klejenia i montażu. . Matowanie , odtłuszczanie może być jakiś primer i klej. samo klejenie i porzadnie docisnąć raz przy razie. Edytowane 23 Sierpnia 2020 przez -YAN- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pawlo29 Opublikowano 24 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2020 Taka przylepiona guma jak lata po rolkach to się nie odkleja ??? , widzę jak rolki kilowe pracują jak łódkę wciągam na przyczepę i potem w miejscu rolek będzie wygniecione od ciężaru łódki . Mam wysoki kil i w moim przypadku słabo to widzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gość Drac Opublikowano 25 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2020 U mnie na kilu widać większe wgniecenia w miejscach gdzie łódka leży na rolkach kilowych.To takie zagłębienia tylko.Nie zauważyłem aby coś się odklejało. Jednocześnie nie wyobrażam sobie aby nie było śladów żadnych w tych miejscach.Pasami łódka jest dociskana do przyczepy więc siły działające na kil i rolki są duże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
Delux
Troche poszukałm ale nie znalazłem info jak zabezpieczyć kil łódki przed ocieraniem się o kamienie żwir i inne przedmioty podczas cumowania do brzegu.
Można kupić dedykowany ochraniacz tego typu http://i.ebayimg.com/images/i/190429193765-0-1/s-l1000.jpg ale niestety nie jest to mały wydatek - około 150 dolarów.
Czy ktoś może pochwalić się sprawdzonym rozwiązaniem?
Praktyczne porady mile widziane.
18 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi