Skocz do zawartości
  • 0

Jak zabezpieczyć kil łodzi z laminatu

Delux

Pytanie

Troche poszukałm ale nie znalazłem info jak zabezpieczyć kil łódki przed ocieraniem się o kamienie żwir i inne przedmioty podczas cumowania do brzegu.

Można kupić dedykowany ochraniacz tego typu http://i.ebayimg.com/images/i/190429193765-0-1/s-l1000.jpg ale niestety nie jest to mały wydatek - około 150 dolarów.

Czy ktoś może pochwalić się sprawdzonym rozwiązaniem?

Praktyczne porady mile widziane.

18 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Myślę, że zostaje tylko rzeźba :) wybrać materiał, czy to stal, czy aluminium, ewentualnie tworzywo sztuczne  i wykonać samemu. Albo zlecić komuś kto poradzi sobie z obróbką i kształtowaniem wybranego materiału. I gotowy produkt nakleić na odpowiedni klej dwuskładnikowy. Też kiedyś o tym myślałem, ale uznałem, że jak za bardzo będę się o łódkę troszczył to nigdy nie przyjdzie czas na nową, lepszą :D

Edytowane przez thug

• 0

Troche poszukałm ale nie znalazłem info jak zabezpieczyć kil łódki przed ocieraniem się o kamienie żwir i inne przedmioty podczas cumowania do brzegu.

Można kupić dedykowany ochraniacz tego typu http://i.ebayimg.com/images/i/190429193765-0-1/s-l1000.jpg ale niestety nie jest to mały wydatek - około 150 dolarów.

Czy ktoś może pochwalić się sprawdzonym rozwiązaniem?

Praktyczne porady mile widziane.

Producent nie daje gwarancji, że to wytrzyma kontakt z rolkami kilowymi. Tylko płozy. Kształtowniki aluminiowy lub ze stali nierdzewnej przykręcony do kila wkrętami nierdzwnymi to jedyne słuszne rozwiązanie w przypadku rolek. Albo przesiadka na łódkę alu.

Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka

• 0

Witam W starej łódce sam robiłem ochronę z kleju jakim klei się szyby do samochodu.Dobrze oczyścić i dać podkład pod klej i położyć warstwę dość grubo.Trzyma bardzo mocno.Jedna tubka kleju około 25zł ....Ranty by było prosto zwykła taśma papierowa .Po  klejeniu odlepisz od razu taśmę i czekasz aż klej zastygnie jakieś 4-7 godzin .Spytaj ludzi co kleją szyby o podkład pod klej bo co wiem nie można go kupić w sklepie.

• 0

Tak taśma wzgłuż kila jest ok, natomiast mi zależy na tym by ochrona była też około 10 cm po każdej stronie od kila przynajmniej w części dziobowej która jest narażona na największy kontakt z niezidentyfikowanymi przedmiotami.

Gdzieś czytałem o raozwiązaniu polegającm na naklejeniu pasa z materiału z którego tworzone sa pontony. Łatwo go dopasować do kształtu kila i powinien zapewnić wystarczającą ochronę przed rysowaniem.

Ktoś widział/słyszał coś o takim rozwiazaniu ?

BTW - alu być może kiedyś ale to pieśń przyszłości.

• 0

siemka nie doczytałeś albo nie zrozumiałeś co pisałem o kleju do szyb samochodowych .Taśma jest tylko po to żeby równo wyszło.Klej możesz położyć jak szeroko i grubo potrzebujesz..U mnie trzymał bardzo długo choć położyłem go dość grubo.

• Like 1

• 0

Witam

mam podobny problem z kilem a przyokazji napraw powloki i moze nawet malowania chcialem zabezpieczyc dziada znalazlem w idealnym rozmiarze aluminiowe anodyzowane i nie  profile plaskie i  "U shape" i nie mam pojecia czym go przykleic uzyje paru krotkich wkretow i chcialem go utopic w ... no wlasnie czym  go zalac prosze pomozcie koledzy!!!

• 0

Trochę odkopię temat. Rozmawiałem z producentem łodzi (firma z długoletnim stażem na rynku) o zamontowaniu listwy stalowej na kilu (okucie kila)

W skrócie : Nie montuje , bo na początku jest fajnie , ale po czasie kil niszczeje w miejscach wkrętów. Od zmian temperatur , naprężeń w czasie transportu i pływania oraz ewentualnych uderzeń kila w dno powstają mikropęknięcia ( stal pracuje inaczej niż laminat) , wkręty się luzują i kil zaczyna brać wodę przez dziury od wkrętów.

Jakie są Wasze spostrzeżenia w tej kwestii? Niektórzy producenci montują bez mrugnięcia okiem. Więc jak to jest? Montują bo klient chce i koniec czy robią to tak , że nic się nie rozszczelnia? Osobiście powiem, że pan który odmówił wykonania takiego montażu w jakimś stopniu przekonał mnie do swojej racji. Ma to jakiś sens.

Edytowane przez binio1111
  • Like 1

• 0

Można wkleić gumową listwę, taką szeroką. Można też i nic nie mieć lub mieć stalowa i co rok lub dwa zimą zostawiać łódź nu szkutnika. Jak się boisz kup aluminium choć przecież laminaty wytrzymują po 20 lat i więcej, tyle że trzeba czasem je poprawić

• 0

Ja kiedyś przykleilem na całym kilu gumę do pontonu. Szerokość pewnie ok 15-20cm.

Za pierwszym razem wyszło super. Niestety po chwili klej puścił.

Łódkę dno trzymał super, ale gumę puścił.

Za drugim razem wyszlo brzydko.... klej wystaje spod gumy, która w dodatku nie jest idealnie naciągnięta. Ale trzyma dobrze. Widać jakies ślady na gumie więc opłacało się kleić :)

Gumę zamawialem poprzez olx, ale to od kolegi Maveric.

• 0

Na jednej łodzi wklejona tak jak z amazona na 3M było idealnie. Obecnie na ribie wklejałem taką od pontonu na sike wyszło "niezle" trzyma drugi sezon . Wazne jak się do tego zabrać - przykładasz gume i odrysowujesz ołówkiem kontury , nastepnie na zewnatrz po sladzie ołowka oklejasz tasmą malarską i zostaje tylko miejsce przesnaczone do klejenia i montażu. . Matowanie , odtłuszczanie  może być jakiś primer i klej. samo klejenie i porzadnie docisnąć raz przy razie.

Edytowane przez -YAN-

• 0

Taka przylepiona guma jak lata po rolkach to się nie odkleja ??? , widzę jak rolki kilowe pracują jak łódkę wciągam na przyczepę i potem w miejscu rolek będzie wygniecione od ciężaru łódki . Mam wysoki kil i w moim przypadku słabo to widzę

• 0

U mnie na kilu widać większe wgniecenia w miejscach gdzie łódka leży na rolkach kilowych.

To takie zagłębienia tylko.

Nie zauważyłem aby coś się odklejało.

Jednocześnie nie wyobrażam sobie aby nie było śladów żadnych w tych miejscach.

Pasami łódka jest dociskana do przyczepy więc siły działające na kil i rolki są duże.