Skocz do zawartości

PROGRAM POMOCY dla MŁODYCH RODBUILDERÓW

Friko

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 228
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

III warsztaty rodbuildingowe przeszły do historii :D czas na małe podsumowanie w formie reportażu.

Bardzo dziękuję wszystkim za przybycie, dziękuję również tym którzy przynieśli własne ostatnie produkcje - oj, było na czym oko zaczepić :mellow: moglismy również poznać nowego Kolegę który dołączył do składu - Michała.

A oto jak było:

Zaczęliśmy tłumnie i punktualnie:)

post-10-1348915782,1705_thumb.jpg

post-10-1348915785,0635_thumb.jpg

post-10-1348915785,2482_thumb.jpg

post-10-1348915785,3415_thumb.jpg

post-10-1348915785,5332_thumb.jpg

post-10-1348915785,71_thumb.jpg

post-10-1348915785,8009_thumb.jpg

post-10-1348915785,9037_thumb.jpg

post-10-1348915786,0862_thumb.jpg

post-10-1348915786,1731_thumb.jpg

post-10-1348915786,246_thumb.jpg

post-10-1348915786,3774_thumb.jpg

post-10-1348915786,5834_thumb.jpg

post-10-1348915786,6717_thumb.jpg

post-10-1348915786,835_thumb.jpg

post-10-1348915787,1399_thumb.jpg

post-10-1348915787,2993_thumb.jpg

Bardzo dziękuję za kolejną okazję do nauczenia się czegoś nowego o robieniu wędek. Tym razem (dla mnie) o lakierowaniu. Jak zwykle było miło i ciekawie. Poza tym ... chyba jednak pomysły na kolejne kije, które muszę mieć, tak szybko się nie wyczerpią

Pzdr,

Fatso

Jeszcze trochę reminiscencji z wczoraj:

Naprawdę kapitalną rzeczą jest to ze na spotkania chłopaki przynoszą swoje kijki które ukręcili, można prześledzić aktualne trendy w rodbuildingu :mellow:

Żałuję że nie zrobiłem wczoraj więcej fotek tego sprzętu, a były bardzo ciekawe i oryginalne patyki jak chociażby jednoczęściowa muchówka 6'6 w klasie #2 na Matrxie @Fatso czy przedłużany crankbait Batsona @krzyśka - takich konstrukcji nie spotyka się na codzień.

Mam nadzieję chłopaki że uzupełnicie to moje zaniedbanie w artykułach na konkurs rodbuildingowy

ZOSTAŁO JESZCZE TYLKO 11 DNI NA NADSYŁANIE ARTYKUŁÓW

post-10-1348915788,8429_thumb.jpg

post-10-1348915788,9246_thumb.jpg

I ja dziękuję za spotkanie,

zwłaszcza za pokaz nawijania i lakierowania omotek - i bezcenne wskazówki - Irek, Hubert, Krzysiek - BARDZO DZIĘKUJĘ!!!

Friko jak zwykle szybszy niż myśl z fotkami,

Fatso jaki brak pomysłów 80 pędzelków zobowiązuje.

Pietras napisz proszę jak wcierałeś żywicę w blank i jaka to żywica.

Pozdrawiam,

drzejko

O ile dobrze zrozumiałem Pietras wcierał FlexCoata. Ja ostatnio wcierałem zwykły epidian, też działa. Potem polerowanie bardzo drobną pastą polerską (taką do renowacji lakierów na karoseriach), żeby usunąć ewentualne powierzchniowe zanieczyszczenia. Na koniec mycie wodą z mydłem i odtłuszczenie - obojętnie czym, większość rozpuszczalników nie wchodzi w reakcję z tak przygotowana powierzchnią.

Taki mały tip: przy wcieraniu żywicy mniej znaczy lepiej.

Dokładnie - Krzysiek dobrze zapamiętał... wcierałem FlexCoat'a. Po zdjęciu lakieru z blanku, przeszlifowaniu bardzo drobnym papierem wodnym i odtłuszczeniu rozpuszczalnikiem wtarłem żywicę do lakierowania omotek. Posłużyłem się szmatką, która nie zostawia włosków - dostałem od żony taką do kieliszków :lol:... Nabierałem małą ilość na szmatkę i później bardzo szybkimi ruchami wcierałem w blank - aż robił się gorący. Krzysiek dobrze prawi, że im mniej żywicy tym lepiej...

Dzięki za super spotkanie. Irek, Hubert, Krzysiek - dowiedziałem się wielu istotnych rzeczy do których dochodziłbym pewnie długo...

Tak, efekt jest rewelacyjny.

Czy się wciera żywicę czy też pozostawia blank dobrze wypolerowany jak też robiłeś - wygląda to super... Kiedyś nawet na wyrost stwierdziłem, że inaczej przygotowanych blanków czyli z fabrycznym lakierem już nie chcę <_< . To oczywiście przesada, bo niektórych blanków nie odważyłbym się skrobać nożem :lol: , ale jeżeli ma się blank do poprawki w uzbrojeniu, lub z lakierem w kolorze, który po prostu człowiekowi nie leży to polecam taki zabieg...

Witam kolegów,

własnie wróciłem od Irka Matuszewskiego i powstał pomysł aby zrobić jesienne IV spotkanie rodbuildingowe. Tematem byłyby wyplatanki. Tak w podstawowym zakresie czyli jak sie wogóle do tego zabrac i ułożyć najprostszą. Wiec teraz od nas zalezy w ilu sie zbierzemy na spotkanie, które jeszcze nie ma terminu... :D

Jak dla mnie pomysł super. Na spotkaniu padła co prawda propozycja spotkania nad wodą - ale myślę że to możemy potraktować niezależenie.

Kontynuacja spotkań w pracowni jest dla mnie jak najbardziej dobrym pomysłem, zwłaszcza że spotkania dotychczasowe pokazały że pewne tematy ledwi dotknęliśmy a diabeł tkwi w szczegółach i jest masa niuansów o kórych możnaby mówić godzinami.

Temat dekorowania wędek jest zaś zupełnie nie ruszony.

• 2 tygodnie później...