Skocz do zawartości

Spinningowe Nowości

bazyloss

Rekomendowane odpowiedzi

A czy ten Pan wie kiedy będą dostepne ?

Dwa sklepy widziałem jak pisały na FB że mają info od przedstawicieli handlowych Shimano że będą dostępne w Marcu , wiec pewnie na rybomani w Poznaniu je pokażą u nas .A 17 stycznia powinni je pokazać w Japonii.

PG też ma być tylko w jakiej wersji to nie wiem .

Wysłane z mojego ONEPLUS A6003 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez phelela
  • Like 1

Z tego co wiem Pg tylko 6000. Ale jeśli będzie tak jak w 13sw , gdzie body 6000 i 4000(większe od słodkiej 4000) to te same body, to będzie można prawdopodobnie podmienić przekładnię z 6000 do 4000 ja tak mam w modelu 13. Ale czas pokaże jak kupię młynek, zazwyczaj do kupienia 2 miechy po targach w Japoni.

• Like 1

Z tego co wiem Pg tylko 6000. Ale jeśli będzie tak jak w 13sw , gdzie body 6000 i 4000(większe od słodkiej 4000) to te same body, to będzie można prawdopodobnie podmienić przekładnię z 6000 do 4000 ja tak mam w modelu 13. Ale czas pokaże jak kupię młynek, zazwyczaj do kupienia 2 miechy po targach w Japoni.

Czy to też oznacza, że jeśli bebechy są takie same, że kołowrotek w rozmiarze 5000 , ze szpula opisana 54/19 będzie pracował ze szpula od c5000, opisana 52/19 ?

Miałeś okazję sprawdzić może ?

Albo ktoś inny ?

Dzięki

A ja pod koniec roku kupiłem 13 SW4000XG, żeby zdążyć nabyć przed wysprzedaniem to modelu, w obliczu zapowiedzi, ze nowe 19 SW będą tylko od wielkości 8000. Widać, że pierwsze przecieki się nie sprawdziły.

Na pocieszenie: 19 jest w zasadzie bliźniacza w stosunku do 13, niewiele się tu zmienia. Wizualnie chyba tylko inne nacięcia szpuli rzucają się w oczy. Bebechy raczej będą identyczne. Coś ala mikromoduł już zastosowano w 13. Jeżeli już są warte zauważenia zmiany, to nie wszystkie na plus. Rozwiązanie ze stanowiącym dodatkowy moduł jest moim zdaniem gorsze, słabsze i "ekonomiczne". Oporówka w 13, schowana w korpusie, dużych rozmiarów, budziła większe zaufania. Zwłaszcza przy braku w małej Stelli SW innego, dodatkowego systemu blokady wstecznych obrotów, np. zapadkowego.

Zauważony już tu został powrót do nachylenia osi kołowrotka do osi kija. Nie to koniecznie jest to "odetchnięcie z ulgą". Allan Hawk to chyba dobrze ujął: powrót jest odpowiedzią na wątpliwości wędkarzy, którym wydawało się to dziwne i powodujące zwiększone opory spadającej linki przy rzucie i dziwny kąt nawijania linki. Jednak praktyka tego nie potwierdzała, a wprost przeciwnie: sam Allan stwierdził, że rzuty były dalsze, a układanie bezproblemowe. Takie rozwiązanie (z osią równoległą do kija) od lat jest w big pitach i kołowrotkach rzutowych i nikt go nie zmienia. Może i na logikę brak nachylenia osi stoi w sprzeczności z dotychczasowymi przyjętymi zasadami standardami, ale chyba działa, skoro nikt się nie skarżył.

Trochę nęci jednak to przełożenie HG (czyli 5,0 - 5,2 przypuszczam), choć XG mi się dobrze sprawdza na Drwęcy.

Edytowane przez smokwelski