Gnat Opublikowano 23 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2020 @ yffeaCo planujecie nowego na 2021 ? Możesz coś zdradzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yffea Opublikowano 23 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2020 @ yffeaCo planujecie nowego na 2021 ? Możesz coś zdradzić.Z przynęt? Plecionek? Wędęk? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hasior Opublikowano 23 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2020 Miałem dwa travele Tulala fajne kija. to ja zapytam czy cos nowego z traveli bedzie? gdzie można ogladnąć kija w PL ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karpiu95 Opublikowano 23 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2020 Nowa Bellezza RV Bellezza-RV.jpg http://www.olympic-co-ltd.jp/fishing/products/bellezza-rv/ Czemu nowa?? to stary model przecież Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gnat Opublikowano 23 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2020 (edytowane) @yffeajakie nowe wędki ? Edytowane 23 Października 2020 przez Gnat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shavt Opublikowano 30 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2020 (edytowane) https://xzoga.org/product-category/xzoga-rods/airvolution/ Na świecie nie nowość. Ja dzisiaj dostałem do ręki i moim zdaniem jest super. Wklejka, ścianki blanku solidne. Ja czekałem na taki kijek. Wykonanie na najwyższym poziomie. Edytowane 30 Października 2020 przez shavt 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 31 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2020 Nie miałem w rękach ale gdybym miał opierać się na załączonym filmie to dolnik jest zdecydowanie zbyt mocny/sztywny w stosunku do szczytówki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shavt Opublikowano 31 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2020 Jest sztywny to fakt. Mam wersję 5lb ale to takie raczej 8lb bym powiedział po naszemu.Cały rok łowiłem na wędki do 30-50g to też ciężko określić.Szczytówka ma mniej niż 0.8mm.Tym kijkiem można z pewnością zatrzymać około wymiarowego sandacza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 31 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2020 Dysharmonia w blanku to, moim zdaniem, najczęściej występującą obecnie wada wędek. Brak zachowania proporcji mocy uniemożliwia uzyskanie, jakże często nadużywanej w opisach, progresji ugięcia. Tendencja jest już tak powszechna, że wiele osób, szczególnie nie łowiących na muchę, nie ma pojęcia o progresji...Oczywiście, powyższe odpowiada głównie za jakość holu. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_Olsztyn Opublikowano 31 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2020 Według naszej giełdy każdy kij jest EXTRA Fast i ma progresywne ugięcie. Każdy też szuka tej progresji, ale chyba 95% nie zna jej znaczenia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 31 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2020 Pojecia się trochę kłucą, bo w każdym EXF, gdzieś ta progresja się kończy, ale dla mnie wzór "progresywnego" blanku EXF to castingowy STC 68mxf (u mnie zbrojony był i w cast i w spinn, został spin). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 31 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2020 Znaczenie pewnie każdy zna natomiast mało kto miał okazję poczuć jak progresja wędki działa w praktyce gdyż, jak wspomniałem, znakomita większość blanków jest jej pozbawiona w skutek braku reaktywności dolnika. Znaczenie progresji blanku można przełożyć na efekt ekspandera, odpowiednio dobrana moc sprężyny powoduje, że da się rozciągnąć tylko raz i przy kolejnej próbie nie ma się już siły... Hantlami można szarpać jak pies łańcuchem co odpowiada walce ryby na zbyt mocnym blanku lub blanku bez progresji... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 31 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2020 Szybkość blanku nie jest ograniczeniem dla efektu progresji ugięcia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 31 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2020 Oczywiście, przykładem są Yamaga Blanks. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 31 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2020 Możliwe są również różne metody uzyskania progresji, do najczęściej stosowanych należą; korelacja małej zbieżność i grubej ścianki, mieszane materiały w składach lub kompozyty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 31 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2020 Trzeba też brać pod uwagę do jakich przynęt, a zwłaszcza sposobu prowadzenia wędkę chcemy użyć, dla mnie np. wędki mocno progresywne średnio się nadają do technik animacyjnych, zwłaszcza na większej odległości. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 31 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2020 Osobiście nie widzę związku 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 1 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2020 (edytowane) bo go juz od wielu lat nie ma Edytowane 1 Listopada 2020 przez Rheinangler 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 1 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2020 Na szczęście jeszcze można kupić blanki z progresją. W świecie "dolnikow z zapasem mocy' takie blanki są oczywiście w mniejszości, ale to chyba normalne, że to co dobre nie jest powszechne i umyka modzie 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Night_Walker Opublikowano 1 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2020 Panowie, co rozumiecie jako progresję - po prostu pracujący przy większym obciążeniu dolnik? Czy jest to określenie na jakąś konkretną charakterystykę zachowania dolnika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 1 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2020 (edytowane) Progresja, zgodnie ze znaczeniem terminu, oznacza narastające pod wpływem obciążenia, ugięcie blanku. Ugięcie pogłębia się proporcjonalnie do obciążenia. Dobry blank ugina się zatem progresywne, równo i adekwatnie do siły przeciwstawnej. Niestety większość blanków ugina się na kształt podlodówki z kiwokiem co powoduje, że słabo męczy przeciwnika. Naruralnie, kolejne sekcje blanku wymagają do ugięcie przyrostu siły ale trzymając wędkę w ręku czuć płynna pracę całego blanku bez poczucia stopu co uniemożliwia rybie zerwanie lub nagle zluzowanie linki. Edytowane 1 Listopada 2020 przez guciolucky 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shavt Opublikowano 2 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2020 (edytowane) I to wszystko prawda tylko żeby w pełni wykorzystać możliwości dolnika trzeba najczęściej łowić linka grubszą niż ta która daje nam wygodę animacji i prowadzenia lekkiego zestawu na dużej głębokości.. Szczupaki i sandacze łowione tradycyjnie na ciężko to prosty temat ale jak trzeba rzeźbić małymi gumkami na 12m to już grubsza linka znacznie nam życie utrudnia.Nie usprawiedliwiam 'przesztywnionego' dolnika w konstrukcji ale często nie ma aż takiego znaczenia a jeśli chodzi o samą animację to też w moim odczuciu ułatwia sprawę. Edytowane 2 Listopada 2020 przez shavt 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Night_Walker Opublikowano 2 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2020 Dzięki za wyczerpujące wyjaśnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo208 Opublikowano 4 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2020 Progres ,Pawle to jest to czego my nie mamy w kwestii połowu ryb u nas tego brak 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zMazur Opublikowano 4 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2020 czy w takim razie wędki opisane jako moderate nożna uznać za bardziej progresywne od innych - np ostatni beastmaster (fx)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi