Skocz do zawartości

Spinningowe Nowości

bazyloss

Rekomendowane odpowiedzi

https://xzoga.org/product-category/xzoga-rods/airvolution/

Na świecie nie nowość. Ja dzisiaj dostałem do ręki i moim zdaniem jest super.

Wklejka, ścianki blanku solidne. Ja czekałem na taki kijek. Wykonanie na najwyższym poziomie.

Edytowane przez shavt
  • Like 3

Jest sztywny to fakt. Mam wersję 5lb ale to takie raczej 8lb bym powiedział po naszemu.

Cały rok łowiłem na wędki do 30-50g to też ciężko określić.

Szczytówka ma mniej niż 0.8mm.

Tym kijkiem można z pewnością zatrzymać około wymiarowego sandacza.

Dysharmonia w blanku to, moim zdaniem, najczęściej występującą obecnie wada wędek. Brak zachowania proporcji mocy uniemożliwia uzyskanie, jakże często nadużywanej w opisach, progresji ugięcia. Tendencja jest już tak powszechna, że wiele osób, szczególnie nie łowiących na muchę, nie ma pojęcia o progresji...Oczywiście, powyższe odpowiada głównie za jakość holu.

• Like 2

Znaczenie pewnie każdy zna natomiast mało kto miał okazję poczuć jak progresja wędki działa w praktyce gdyż, jak wspomniałem, znakomita większość blanków jest jej pozbawiona w skutek braku reaktywności dolnika.

Znaczenie progresji blanku można przełożyć na efekt ekspandera, odpowiednio dobrana moc sprężyny powoduje, że da się rozciągnąć tylko raz i przy kolejnej próbie nie ma się już siły... Hantlami można szarpać jak pies łańcuchem co odpowiada walce ryby na zbyt mocnym blanku lub blanku bez progresji...

• Like 2

Progresja, zgodnie ze znaczeniem terminu, oznacza narastające pod wpływem obciążenia, ugięcie blanku. Ugięcie pogłębia się proporcjonalnie do obciążenia. Dobry blank ugina się zatem progresywne, równo i adekwatnie do siły przeciwstawnej. Niestety większość blanków ugina się na kształt podlodówki z kiwokiem co powoduje, że słabo męczy przeciwnika.

Naruralnie, kolejne sekcje blanku wymagają do ugięcie przyrostu siły ale trzymając wędkę w ręku czuć płynna pracę całego blanku bez poczucia stopu co uniemożliwia rybie zerwanie lub nagle zluzowanie linki.

Edytowane przez guciolucky
  • Like 6

I to wszystko prawda tylko żeby w pełni wykorzystać możliwości dolnika trzeba najczęściej łowić linka grubszą niż ta która daje nam wygodę animacji i prowadzenia lekkiego zestawu na dużej głębokości..

Szczupaki i sandacze łowione tradycyjnie na ciężko to prosty temat ale jak trzeba rzeźbić małymi gumkami na 12m to już grubsza linka znacznie nam życie utrudnia.

Nie usprawiedliwiam 'przesztywnionego' dolnika w konstrukcji ale często nie ma aż takiego znaczenia a jeśli chodzi o samą animację to też w moim odczuciu ułatwia sprawę.

Edytowane przez shavt
  • Like 2