Skocz do zawartości

Spinningowe Nowości

bazyloss

Rekomendowane odpowiedzi

To oczywiście żadna nowość dla wielu ale...

Napędzany ciekawością kupiłem w końcu kilka haków muchowych i wolframowych koralików. Poskładałem i? Ciekawie to wygląda. A jak ze skutecznością?

Ktoś ma z tym jakieś doświadczenia?

https://photos.app.goo.gl/6gAhqUXVcnSuh3tt9

Będziesz musiał Waldku zrobić kolejną przymiarkę do prawdziwego UL.

W Fishing Art obrodziło ostatnio blankami o grubości szczytu poniżej 1 mm, także jest szansa, że wybierzesz coś dla siebie  ;)

Przyzwoite blanki, mocne, nie pałowate. Cena bardzo przyzwoita. Przelotki no name, ale przy niskiej cenie cudów nie ma. 2,90m 8-30g, to całkiem fajna, lekka trociówka, albo dalekosiężny kij boleniowi-trociowomorski. 2,40 6-20g, to bardzo przyjemny kijek klasy ML. Te lżejsze, 2-8g też całkiem fajne - lekkie pstrągów-kleniowe.

Reasumując:

- przyzwoicie zrobione, nieźle wyważone, na dość solidnych blankach, za śmieszne pieniądze

- rękojeści dzielone i minimalistyczne - mnie się nie podobają, ale mają zwolenników

- można potraktować, jako dawców tanich blanków

- kosztują w większości poniżej 200zł

Może zna ktoś wagę tego kija 2.90 i c.w. do 30 g.?

Dodam, że niezależnie od wagi, trochę leci na mordę, ale czego się spodziewać w przypadku długasa, który ma rękojeść z gatunku "nic". :unsure:

Uchwyt kołowrotka, trzy kuśpytki pianki i tyle ... trochę mało :rolleyes:

Żeby miały rękojeść pełną ... aaa! To byłoby co innego, ale zawsze można przezbroić. Mam pewne pomysły w tej materii :rolleyes:  B)

• Like 1

Będziesz musiał Waldku zrobić kolejną przymiarkę do prawdziwego UL.

W Fishing Art obrodziło ostatnio blankami o grubości szczytu poniżej 1 mm, także jest szansa, że wybierzesz coś dla siebie ;)

Krzsiu. Moje UL skończyło sie tutaj https://photos.app.goo.gl/Zgt9W3irXxVgZ3qZ9

Delikatniejszych nie ogarniam. Brak cierpliwości????

• Like 1

Łowiąc robalami, używam wędki 10lb. Zaczynałem od 6lb ale okazało się, że przynęty są chętnie zjadane przez większe ryby a jednocześnie nie wymagają animacji. Mało tego, animacja zmniejsza skuteczność łowienia stąd według mnie, nie warto używać zbyt delikatnego wędziska.

• Like 3

Łowiąc robalami, używam wędki 10lb. Zaczynałem od 6lb ale okazało się, że przynęty są chętnie zjadane przez większe ryby a jednocześnie nie wymagają animacji. Mało tego, animacja zmniejsza skuteczność łowienia stąd według mnie, nie warto używać zbyt delikatnego wędziska.

Czegoś tu nie rozumiem. Czemu lżejszy kij miałby lepiej animować?

Edytowane przez Andżej

Mateusz, poleca używanie możliwie najdelikatniejszych wędek do obsługi swoich przynęt. Myślę, że ma to związek z TA, którym to, w pierwotnym a może głównym zamyśle, dedykuje produkt. Ostatecznie, okazało się to co się okazało i na tym chciałbym zakończyć wywód, żeby nie zapędzić za daleko.

• 1 miesiąc temu...

To jest prognostyk w którą stronę pójdzie Shimano i jak może wyglądać następna Stella:

https://www.facebook.com/robert.nowaczyk.3/videos/976747223228813?idorvanity=1748449135191456

hahahah...żartowniś :)

======

STRADAJK 2023 FM jest na horyzoncie......szacunkowe dostawy od września tego roku....full rozmiarówka będzie :)

Ciekawe, wersja do finezyjnego łowienia. Zmniejszają body, redukują uszczelnienie, przy założeniu że to będzie tylko do słodkiej wody powiedzmy że zrozumiałe, najbardziej zaskakuje mnie skrócenie wysokości szpuli, być może chodzi o sama redukcję wagi, bo wątpię że o właściwości rzutowe.

135g kołowrotka :)

Dokładnie tak, wydaje się że Daiwa poza redukcja rozmiaru nie ma pomysłu jak zbliżyć się wagowo do Shimano. Cała generacja LT to zmniejszenie rozmiaru dzięki czemu można było wpisać w tabeli mniejsza wagę i konkurować nią z Shimano.

Tak, natomiast seria LT w większości przypadków była większa niż odpowiednik Shimano w tym samym rozmiarze. Przynajmniej ja miałem takie wrażenie będąc w posiadaniu różnych młynków tych firm.

Rozmiar tego Exista i zmniejszanie szpuli to jakieś nieporozumienie. Chyba, że ktoś chce kołowrotek na lód za 3-4 klocki :D

Nie obchodzi mnie czy to idzie w dobrym czy złym kierunku. Skoro idzie to jest zapotrzebowanie, a jak nie to zostanie wykreowane :)

Daiwa era R4 miała rozmiarówkę większą wizualnie niż Shimano, generacja LT to zmieniła.

LT są mniejsze rozmiar D do rozmiaru S.

Tu masz foto rozmiarów Certate 4000 LT vs Stella 4000. W erze R4 4000 Daiwy było wizualnie sporo większe niż 4000 Shimano.

post-51544-0-38040800-1680796551_thumb.jpg

• Like 1