Skocz do zawartości

Spinningowe Nowości

bazyloss

Rekomendowane odpowiedzi

Wcześniej taki  "pazur" służył do otwierania kabłąka kołowrotka w czasie zarzucania , teraz jest to element hamulca. 

Czy to się przyjmie ????.... u nas raczej nie , bo to zbyt skomplikowane "ustrojstwo" i nie wiadomo jak z jego trwałością.

... ale "gadżeciarze" ze wschodu lubują się w takich wynalazkach NIE !!! dla wszystkich....  :)

Do otwierania kabłąka był inny pazur, na mocowaniu kabłąka. Podobnie umiejscowiony do tego wyżej miał zdaje się na celu chwilowe zwiększenie siły hamowania w sytuacji konieczności siłowego zatrzymania ryby. Takie min. Michelle były o ile dobrze pamiętam..

Teraz wydaje mi się efekt ma być odwrotny: odpuścić kilka obrotów.. na filmie to słabo trochę widać a zrozumieć pana san'a ciężko... :)

Dźwignia do otwierania kabłąka znalazła kiedyś uznanie jedynie na rynku amerykańskim (Shimano, również niektóre ABU Cardinal z serii 700). Zwalnianie blokady wstecznych obrotów rotora chyba jako pierwsze zastosowała Ryobi na początku 80-tych lathttps://www.collectorsweekly.com/stories/17843-old-fishing-reel . Tyle, że zamiast dodatkowej dźwigni służyła do tego korbka. Zaletą było to, że takie rozwiązanie nie skręcało żyłki. Dodatkową dźwignię do regulowania siły hamowania (jak w tym Turku) chyba jako pierwszy wprowadził na przełomie 80/90 Mitchell w modelu Full Contact. Niestety nie pamiętam, czy kołowrotek oddawał linkę obrotami rotora, czy tylko szpulą.

• 2 tygodnie później...

TENRYU LUNAKIA 2018 

https://fishing.tenryu-magna.com/shore/lunakia.html

Wszyscy pchają TVS lub dziurawce SKSS, aż miło mi popatrzeć na klasycznie zabudowany uchwyt :)

Akurat TVS jest mega udanym uchwytem! jest bardzo wygodny mocno trzyma kołowrotek nie odkręca się jak to czasem jest w DPS (Zależy jak trzymasz kij)

"Zależy jak trzymasz kij"

Dla niektórych, trzymających inaczej, uchwyt nie do zaakceptowania .

Jeśli stopka kołowrotka jest pomiędzy małym a serdecznym paluchem,

to jest katorga . Ale mamy VSS i jego odmiany

Ja w ogóle jestem inny i często trzymam kij za foregrip a palec wskazujący na blanku niezależnie od kija lub stopkę pomiędzy fakenem a serdecznym.

Edytowane przez woblery L.E.

"Zależy jak trzymasz kij"

Dla niektórych, trzymających inaczej, uchwyt nie do zaakceptowania .

Jeśli stopka kołowrotka jest pomiędzy małym a serdecznym paluchem,

to jest katorga . Ale mamy VSS i jego odmiany

Siema, zainteresowało mnie to co piszesz, ja właśnie tak trzymam wędki, między małym a serdecznym, dotychczas wszystkie kije mam z uchwytem dps oprócz bestmastera bx.

Teraz czaiłem się na mikado chubstesr'a jako rezerwę na klenie właśnie z uchwytem TVS, niestety nie mam gdzie i kiedy podjechać na ta chwilę go pomacać ale z tego co piszesz wnioskuje że będzie mega niewygodnie przy takim sposobie trzymania kija? W czym jest problem? Wybacz głupie pytanie ale nie miałem do czynienia z tym uchwytem nigdy wcześniej.  

Edytowane przez Ostry

Trzymam kij tak,że stopkę kołowrotka mam między małym,a serdecznym palcem.

W mocniejszych kijach wygodnie mi się trzyma zwykłe dps-y,przy patyku okoniowym miałem tvs16 i był bardzo wygodny. Teraz zamierzam wypróbować atc g2 apex 16tka. Myślę, że też będzie wygodny jak tvs

• Like 1

• 1 miesiąc temu...

Raczej tak, jak nie 2019 to 2020 patrząc na chronologie wypada '19 trzeba poczekać na newsa.

Mnie bardziej zastanawia co z Luviasem, wychodził rocznikowo zgodnie z Exist a tu nie było, czy pojawi się w 2019? To jest jak dla mnie największa niewiadoma z nowości sprzętowych na które czekam.