Skocz do zawartości

Spinningowe Nowości

bazyloss

Rekomendowane odpowiedzi

Co do TP to ma Ciemny grafitowy kolor trochę w stylu nowego Vańka, szpula czarno-złota, dupka chyba identyczna jak w vańku(chromowana).Szpula od razu skojarzyła mi się ze stellą SW 13, posiada podobne nacięcia, korba czarna budowa podobna do tej ze stelli 18. Szpula wysoka jak w nowym stradicu (czyli taka wysokosc jak w stelli) Wersja 2500 waży 210g czyli 10 mniej niż np. Stradic FL. Schematu nie analizowałem jakoś dogłębnie ale na pierwszy rzut oka wszystko bliźniacze do Vańka. Nie zwróciłem uwagi czy ma micromodul. Wersja 4000 będzie w 3 prędkościach. Najwolniejsza 4,7:1 a resztę nie wiem.

Nie sprawdziłem z czego zrobiony jest rotor. Zapomniał bym jeszcze o najważniejszym na stopce Japan :D

Edytowane przez 19john92

No to robi się ciekawie...

Szkoda, że nie ma PG, może później się pojawi. Choć tem pół-PG (takie przełożenie miał 08 TP 4000), może być bardzo fajnym kompromisem.

Rotor plastik pewnie.

Z mokromodułami to dziwna sprawa. Jak zauważyłem jest grubo ząbkowany, jak stradic 15, 15, tp15 i drobno (vaniek, stella). Na oko w plastkowym mm Stradica 19 nie widać różnicy w stosunku do porzednika, ale nawet to że jest nazywany mmII nie dziwi tyle, jak to że poprzedni podobno nie był wcale mikromodułem. To rozwiązanie pojawiło się jako pierwsze w Stelli SW 13, a nie zwykłej 14, jak się to powtarza.

Na moje w TP będzie taki, jak w Stradicu 19 tylko metalowy.

Szpula ze złotym rantem? Kabłąk złoty, srebrny czy czarny?

Edytowane przez smokwelski

Nie chciałbym żeby zabrzmiało to jak powątpiewanie w słowa kolegi, który miał zaszczyt pomacać się z nowym TP, ale rzeczywiście dziwnym jest, że japońce żadnych przecieków nie popuszczają (a tam naród na nowinki aż nogami przebiera) a tu sklepik w regionie trzeciego swiata (dla nich) sobie ma i daje klienteli w łapki przed piemierą. Światową. Bo że w katalogu Isuzu Shimano na Polskę nie ma, to raczej nie dziwi.

Też ciekawy jestem. Oby buda full metal jacket. Rotor z pewnością jak w Stradiku. Długa szpula. I takie tam. Nie mogę jakoś wyobrazić sobie TP w kolorze innym, niż srebrny/szary. Ale kiedyś niebiały Stradic też był nie do pomyślenia. To czekamy. Może kolega puści jeszcze trochę farby? Jak się powiedziało A...

Stelle Fj pierwsi Niemcy pokazali ponad 2 miesiące przed premierą.

O tym jaki jest nowy TP to już ze 2-3 miesiące wiadomo kwestia tylko kto pierwszy się wychyli :-)

Wiedziałem, że shimano pokaże coś nowego po nowym roku i miałem nadzieję, że po stradicu przyjdzie kolej na tp. Napaliłem się na nową certate lt i już ją miałem zamawiać ale czekam na odzew shimano.

Bedac na Twoim miejscu to bym nie czekał tylko realizował pierwotny plan :)

• Like 2

Chyba chodzi o to że TP 2020 musiałby być lepszy od obecnej stelli żeby był porównywalny do Certate LT[emoji39]

No kij w mrowisko. Gówno burza za 3.2.1...[emoji3]

Wysłane z mojego Nokia 5.1 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez RedJin
  • Like 1

Wracając do wątku - czy ktoś słyszał żeby Shimano planowało coś specjalnego na 100-lecie firmy, które przypada na początku 2021 bodajże?

Ponadto, w 2020 przypada 50-lecie uruchomienia przez Shimano działalności w sektorze wędkarskim ;)

Są tu na forum ludzie z Shimano, ale nie sadzę, żeby mogli cokolwiek napisać. Ot tajemnica służbowa ;)

Żywię jedynie nadzieje, ze coś się kroi. Ba! Liczę na jakiś wypust z kategorii Millennium. Takie tam pobożne życzenia :)

Zdziwił bym się gdyby Shimano nie wypuściło czegoś w stylu handryt aniwersary ;) Chociaż nie wiem czy od samego początku Shimano zajmowało się sprzętem wędkarskim?

Nie, dopiero w 1970 (po 49ciu latach działalności w branży rowerowej) uruchomili drugi 'filar' działalności - w branży wędkarskiej:

https://www.shimano.com/en/company/history.html