Skocz do zawartości

Spinningowe Nowości

bazyloss

Rekomendowane odpowiedzi

Lubię Daiwy i cenię ale te air rotory są paskudne i psują desing korpusu z resztą w S10 wszystko jest spójnie i ładne bo rotor jest podobny do tego w E05. Potem było już coraz gorzej. Gdyby nowy luvias miał rotor od S10 czy e05 to zrywał by papę z dachu a tak to...

Co kto lubi.

Zauważyłem na tym obrazku jeszcze jedna rzecz na plus dla nowego luviasa a mianowicie buda która jest wielkościwo wieksza jest cofnieta na stopce i wróży teoretycznie lepszemu balansowi w dodatku z odchudzonym rotorem.

Znane już mi są przypadki że lżejszy kołowrotek z takim właśnie przesunietym do tyłu balansem lepiej wywaza ten sam kijek mimo niższej masy

• Like 1

To zdjęcie dla mnie nic nie wnosi.

Porownalem cześć stopki z budą i jej kształt i wygiecie do poprzedniego luviasa.

Wynika dla mnie ze nowa konstrukcja ma ta część gdzie skupiona masa jest bardziej z tyłu i to lepiej może wywazyc ten sam kijek nawet w porównaniu z nieco cięższym starszym mlynkiem

• Like 1

Nie mam pojęcia o jaki balans chodzi? korbka jest tam gdzie zawsze a dobrze zrobionej wędki nie wywarza się kołowrotkiem bo i tak nic jej to nie pomoże...gniot to gniot a źle wyważony blank to zwyczajnie g... warty blank. Chociaż wiem, że często na siłę próbuje się ulepszać blanki za pomocą opowieści dziwnej treści :)

• Like 5

To chyba nie jest miejsce na takie dywagacje.

Proszę ewentualnie moderatora o przesunięcie do odpowiedniego watku

Może gdybyś napisał że zmienia się komfort łowienia a nie wyważenie :-) bo Tobie o to chodzi.

Jeśli tak to masz rację z tym przesuwaniem środka ciężkości i balansem.

Zaraz po tym jak ktoś wrzucił fotkę chciałem o tym napisać tylko odpowiednich słów mi brakuje.

A poprzednie modele i jeszcze poprzednie? :-)

Weź np Forsiaka. Ciężki jest w h..u hu a podczepisz go do kija powiedzmy 10lb jak i 40 lb a dalej łowisz wygodnie nie czując jego wagi :-)

Ps. Z tym ciężarem to żart ale waży więcej niż nowe młynki.

Edytowane przez przemo_w
  • Like 3

A poprzednie modele i jeszcze poprzednie? :-)

Weź np Forsiaka. Ciężki jest w h..u hu a podczepisz go do kija powiedzmy 10lb jak i 40 lb a dalej łowisz wygodnie nie czując jego wagi :-)

Ps. Z tym ciężarem to żart ale waży więcej niż nowe młynki.

A myślałem, że tylko ja jestem na tyle walnięty, aby przy 10lb kiju przykręcić Force'a i nie narzekać :D

• Like 2

Oczywiście, co kto lubi, zdjęcie porównawcze, na dole Air rotor na górze rotor korpusów 05.

IMG_20200108_195608.jpg

Dobre ujęcie.

Jasno widać, o co chodzi.

O ile przypadków hec z przekładniami bądź oporowkami w generacji exist / certate z lat 05/06 znam sporo, o tyle problemów z rotorem,czy mechanizmem kabłąka, nie miewałem.

Nie mówiąc już o dźwiękowej stronie tych zaionowych, dla mnie gorszej jeszcze od tego wyglądu.

Być może mędrcy w Daiwa by nam tu jasno wyłożyli dlaczego te nowsze rotory są lepsze od tych starszych.

Ale chyba ostatnio rzadko śledzą nasze szacowne Forum :(

Zapewne nie bez znaczenia jest materiał. Lekki i "duży" w objętości Superplastik zastąpił alu bądź stopy magnezu...

Koszt też zapewne jakimś czynnikiem był.

Dla Was Daiwiarzy, jest jak jest. Jak zaczną robić superplastikowe rotory w Stelli to będę się musiał przyzwyczaić :o

Edytowane przez Guzu

Stella z lekkim rotorem od Vanquisha w perspektywie pstrągowania i innych zastosowań UL i L gdzie cenię sobie lekki start. Jestem na tak ????

Kiedyś już myślałem nad profanacją Stelli ale ponoć rotor od V nie podejdzie....

Ale to już istnieje. Prawie :)

Exsence c3000hg lub c3000xg na bazie stelli 14 i rotora od V16.

post-45573-0-04707300-1578555992_thumb.jpg

Edytowane przez Guzu
  • Like 1

Tak czytam i czytam i dochodzę do wniosku, ze te pigułki, które bierze Guzu i mnie pomagają ;) Mam 2 Stelki (C3000FJ i 2500FI) i nie interesują mnie już jakoś inne kołowrotki. Skończył się u mnie pęd w poszukiwaniu kolejnego lepszego kołowrotka. Przerobiłem ich trochę i doszedłem do wniosku, ze te 2 mi w zupełności wystarczą i w pełni odpowiadają ;)

• Like 3

Na mnie te wspomniane powyżej pigułki nie zadziałały i era Stellozy przeminęła na rzecz Daiwa LT w topowym wydaniu :)

Została mi dla przyzwoitości jedna 14-tka po tunningu i poki co wystarczy.

Shimano zostawiłem dla innych, bo obecnie w ich ofercie nie widze nic co by mogło mnie zainteresować ;)

• Like 2

Na mnie te wspomniane powyżej pigułki nie zadziałały i era Stellozy przeminęła na rzecz Daiwa LT w topowym wydaniu :)

Została mi dla przyzwoitości jedna 14-tka po tunningu i poki co wystarczy.

Shimano zostawiłem dla innych, bo obecnie w ich ofercie nie widze nic co by mogło mnie zainteresować ;)

I o to chodzi.

By każdy znalazł coś pasującego dla siebie i skupił się na szukaniu ryb.

A nie na szukaniu sprzętu :)

• Like 5