guciolucky Opublikowano 8 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2020 Lubię Daiwy i cenię ale te air rotory są paskudne i psują desing korpusu z resztą w S10 wszystko jest spójnie i ładne bo rotor jest podobny do tego w E05. Potem było już coraz gorzej. Gdyby nowy luvias miał rotor od S10 czy e05 to zrywał by papę z dachu a tak to... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 8 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2020 (edytowane) Nowości, nowości, nowości..A ja na przekorę adoptuję do 9 stopowego talona stare poczciwe Stary poczciwy Super X 4000 z hamulcem walki. Edytowane 8 Stycznia 2020 przez Jozi 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saitt Opublikowano 8 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2020 Co kto lubi.Zauważyłem na tym obrazku jeszcze jedna rzecz na plus dla nowego luviasa a mianowicie buda która jest wielkościwo wieksza jest cofnieta na stopce i wróży teoretycznie lepszemu balansowi w dodatku z odchudzonym rotorem.Znane już mi są przypadki że lżejszy kołowrotek z takim właśnie przesunietym do tyłu balansem lepiej wywaza ten sam kijek mimo niższej masy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 8 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2020 Oczywiście, co kto lubi, zdjęcie porównawcze, na dole Air rotor na górze rotor korpusów 05. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 8 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2020 Oczywiście, co kto lubi, zdjęcie porównawcze, na dole Air rotor na górze rotor korpusów 05. IMG_20200108_195608.jpgMasz rację to na dole wygląda jak betoniarka samoróbka z okrągłej beczki .Feeeee jaka paskuda . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saitt Opublikowano 8 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2020 To zdjęcie dla mnie nic nie wnosi.Porownalem cześć stopki z budą i jej kształt i wygiecie do poprzedniego luviasa.Wynika dla mnie ze nowa konstrukcja ma ta część gdzie skupiona masa jest bardziej z tyłu i to lepiej może wywazyc ten sam kijek nawet w porównaniu z nieco cięższym starszym mlynkiem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 8 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2020 Moim zdaniem to nawet rotory z początków 2000 roku były bardziej zgrabne i lepiej dopasowane, Air rotory przy nich wyglądają jakby były z 1985 roku a nie 2015tego. Chyba, że tylko ja mam inny gust? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saitt Opublikowano 8 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2020 Ale ja o kwestiach techniczno - użytkowych a Ty o wizualnych preferencjach... Zgodzę się z Tobą że nowsze wyglądają na bardziej rozbudowane i mogą się mniej podobać ale koniec końców balans dla mnie osobiscie jest ważniejszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smokwelski Opublikowano 8 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2020 Na pocieszenie: większość starych rozwiązań wraca po latach jako rewolucyjne nowości :-) 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 8 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2020 Nie mam pojęcia o jaki balans chodzi? korbka jest tam gdzie zawsze a dobrze zrobionej wędki nie wywarza się kołowrotkiem bo i tak nic jej to nie pomoże...gniot to gniot a źle wyważony blank to zwyczajnie g... warty blank. Chociaż wiem, że często na siłę próbuje się ulepszać blanki za pomocą opowieści dziwnej treści 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saitt Opublikowano 8 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2020 To chyba nie jest miejsce na takie dywagacje.Proszę ewentualnie moderatora o przesunięcie do odpowiedniego watku 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 8 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2020 To chyba nie jest miejsce na takie dywagacje.Proszę ewentualnie moderatora o przesunięcie do odpowiedniego watkuMoże gdybyś napisał że zmienia się komfort łowienia a nie wyważenie :-) bo Tobie o to chodzi.Jeśli tak to masz rację z tym przesuwaniem środka ciężkości i balansem. Zaraz po tym jak ktoś wrzucił fotkę chciałem o tym napisać tylko odpowiednich słów mi brakuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 8 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2020 Bez podtekstów...gdzie widzicie różnice przesunięcia środka ciężkości w tym kołowrotku??? Przecież wszystkie monokoki mają stopkę w tym samym miejscu??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saitt Opublikowano 8 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2020 Tak, masz racje ????Chodzi o lepszy komfort łowienia z grubsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 8 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2020 (edytowane) A poprzednie modele i jeszcze poprzednie? :-)Weź np Forsiaka. Ciężki jest w h..u hu a podczepisz go do kija powiedzmy 10lb jak i 40 lb a dalej łowisz wygodnie nie czując jego wagi :-)Ps. Z tym ciężarem to żart ale waży więcej niż nowe młynki. Edytowane 8 Stycznia 2020 przez przemo_w 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saitt Opublikowano 8 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2020 Wg. mnie Lepszy balans w kołowrotku to większy % jego calkowitej masy ulokowany z tyłu środka stopki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psd27 Opublikowano 8 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2020 A poprzednie modele i jeszcze poprzednie? :-)Weź np Forsiaka. Ciężki jest w h..u hu a podczepisz go do kija powiedzmy 10lb jak i 40 lb a dalej łowisz wygodnie nie czując jego wagi :-)Ps. Z tym ciężarem to żart ale waży więcej niż nowe młynki.A myślałem, że tylko ja jestem na tyle walnięty, aby przy 10lb kiju przykręcić Force'a i nie narzekać 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 9 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2020 (edytowane) Oczywiście, co kto lubi, zdjęcie porównawcze, na dole Air rotor na górze rotor korpusów 05. IMG_20200108_195608.jpgDobre ujęcie.Jasno widać, o co chodzi.O ile przypadków hec z przekładniami bądź oporowkami w generacji exist / certate z lat 05/06 znam sporo, o tyle problemów z rotorem,czy mechanizmem kabłąka, nie miewałem. Nie mówiąc już o dźwiękowej stronie tych zaionowych, dla mnie gorszej jeszcze od tego wyglądu.Być może mędrcy w Daiwa by nam tu jasno wyłożyli dlaczego te nowsze rotory są lepsze od tych starszych.Ale chyba ostatnio rzadko śledzą nasze szacowne Forum Zapewne nie bez znaczenia jest materiał. Lekki i "duży" w objętości Superplastik zastąpił alu bądź stopy magnezu...Koszt też zapewne jakimś czynnikiem był.Dla Was Daiwiarzy, jest jak jest. Jak zaczną robić superplastikowe rotory w Stelli to będę się musiał przyzwyczaić Edytowane 9 Stycznia 2020 przez Guzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gajosik Opublikowano 9 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2020 Stella z lekkim rotorem od Vanquisha w perspektywie pstrągowania i innych zastosowań UL i L gdzie cenię sobie lekki start. Jestem na tak ???? Kiedyś już myślałem nad profanacją Stelli ale ponoć rotor od V nie podejdzie.... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 9 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2020 (edytowane) Stella z lekkim rotorem od Vanquisha w perspektywie pstrągowania i innych zastosowań UL i L gdzie cenię sobie lekki start. Jestem na tak ???? Kiedyś już myślałem nad profanacją Stelli ale ponoć rotor od V nie podejdzie....Ale to już istnieje. Prawie Exsence c3000hg lub c3000xg na bazie stelli 14 i rotora od V16. Edytowane 9 Stycznia 2020 przez Guzu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 9 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2020 Tak czytam i czytam i dochodzę do wniosku, ze te pigułki, które bierze Guzu i mnie pomagają Mam 2 Stelki (C3000FJ i 2500FI) i nie interesują mnie już jakoś inne kołowrotki. Skończył się u mnie pęd w poszukiwaniu kolejnego lepszego kołowrotka. Przerobiłem ich trochę i doszedłem do wniosku, ze te 2 mi w zupełności wystarczą i w pełni odpowiadają 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rolen Opublikowano 9 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2020 Na mnie te wspomniane powyżej pigułki nie zadziałały i era Stellozy przeminęła na rzecz Daiwa LT w topowym wydaniu Została mi dla przyzwoitości jedna 14-tka po tunningu i poki co wystarczy.Shimano zostawiłem dla innych, bo obecnie w ich ofercie nie widze nic co by mogło mnie zainteresować 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 9 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2020 Na mnie te wspomniane powyżej pigułki nie zadziałały i era Stellozy przeminęła na rzecz Daiwa LT w topowym wydaniu Została mi dla przyzwoitości jedna 14-tka po tunningu i poki co wystarczy.Shimano zostawiłem dla innych, bo obecnie w ich ofercie nie widze nic co by mogło mnie zainteresować I o to chodzi.By każdy znalazł coś pasującego dla siebie i skupił się na szukaniu ryb.A nie na szukaniu sprzętu 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tpe Opublikowano 9 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2020 I o to chodzi.By każdy znalazł coś pasującego dla siebie i skupił się na szukaniu ryb.A nie na szukaniu sprzętu Dokładnie. Przestałem kombinować w 2010 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smokwelski Opublikowano 9 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2020 To kto będzie te nowe Stelle testował, jak wam stare wystarczają????? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi