Skocz do zawartości

Spinningowe Nowości

bazyloss

Rekomendowane odpowiedzi

Zimą kiedy czekam na sezon, lubię zająć się kombinacjami sprzętowymi. Zawsze coś mnie skusi, coś chcę sprawdzić itp

Też tak mialem. A to exista kupilem, a to nowa wędkę z nudów jakby...

W tym roku metodycznie.

Skończyłem renowacje floty.

Trzy nowe 18 c3000 czekają na wejście w sezon 2020

Edytowane przez Guzu
  • Like 3

Użytkuje Stelle 14' , dwie 18' i już nie mogę się doczekać nowego modelu (może to będzie 22' ? ) bo taką c3000 bardzo chętnie był przetestował przy pstrągowaniu i to będzie z pewnością moja kolejna sztuka w arsenale.

Do tej pory kompletnie nic mnie nie zawiodło a łowię dużo w sezonie, nie oszczędzam a jednocześnie dbam i używam zgodnie z ich przeznaczeniem.

Tak to już jest... po prostu człowiek ma już swoje przyzwyczajenia, nic go nie zawiodło to w ciemno kupi kolejną generacje. Ja tak mam.

To może dopracują zabezpieczenie antykorozyjne tych nowych Saltig  ;)

Zobaczcie jak wygląda morska Saltiga SATG4000H po pięciu latach eksploatacji (średnio ok.miesiąc rocznie) w warunkach morza Norweskiego.

Spasowanie, praca napędu - bez uwag, jak nowa. Ale te purchle to po prostu przegięcie. I żeby nie było - każdorazowo po zakończeniu 10-15 dniowej sesji bardzo dokładne mycie pod bieżącą słodką wodą.

I co poszło nie tak ?? 

post-54593-0-71499800-1578575104_thumb.jpg

post-54593-0-38963700-1578575137_thumb.jpg

• Like 1

Przeglądnąłem na szybko parę ofert sprzedaży używanych Saltig tego modelu i praktycznie każda ma tę przypadłość na kontakcie pokrywy napędu , co Moja.

Czy sprzęt za 1000$ powinien lepiej wyglądać ?? 

A może zapytać Daiwę ? Bo to przecież miał być odlew magnezowy......

Edytowane przez trex

To może dopracują zabezpieczenie antykorozyjne tych nowych Saltig  ;)

Zobaczcie jak wygląda morska Saltiga SATG4000H po pięciu latach eksploatacji (średnio ok.miesiąc rocznie) w warunkach morza Norweskiego.

Spasowanie, praca napędu - bez uwag, jak nowa. Ale te purchle to po prostu przegięcie. I żeby nie było - każdorazowo po zakończeniu 10-15 dniowej sesji bardzo dokładne mycie pod bieżącą słodką wodą.

I co poszło nie tak ?? 

Mycie.

Kołowrotek morski trzeba myć po każdym dniu łowienia a nie raz na 10-15 dni.

Słona woda dostała się do szczelin, nie została wypłukana od razu, więc sól wykrystalizowała naruszając powłokę i zaczęła robić swoje, ale dzięki uszczelnieniu, tylko na zewnątrz.

To dotyczy wszystkich kołowrotków sw.

Tak, Stelli także.

post-52249-0-04031200-1578578551_thumb.jpg

post-52249-0-01992300-1578578638_thumb.jpg

Pewnie plastikowe body oparłoby się korozji, ale nie oprze się odkształceniom i pękaniu pod dużymi obciążeniami.

Edytowane przez DonPablo
  • Like 1

To nie żadne zaniedbania, tylko niedbalstwo Daiwy. I nic tu nie pomoże takie tłumaczenie Paweł.....Zarówno Daiwa jak i Shimano dają dupy w tym przypadku. Takie coś jest niedopuszczalne w kołowrotkach niby dostosowanych do warunków morskich, a już na pewno nie we flagowych modelach. 

Wiesz duża wędkuję w morzu głownie multiplikatorami. Taki prosty elektryk Daiwy Tanancom 500S - w sumie obudowa plastik - fantastik, eksploatowany równolegle z Saltigą....tylko kilka lat dłużej i w taki sam sposób zmywany po okresie wędkowania. I śladu oznak korozji na osprzęcie kołowrotka nie ma.

Podobnie zresztą jak przy multikach tradycyjnych Shimano. Tak, że kolego to nie zła konserwacja.... tylko bardzo zły, niedostosowany do soli morskiej projekt.

Ja się nie mogę doczekać nowej Stelki SW 4000. Pierwszy zamówię :) Będę czekał jak kontener do Europy przypłynie a potem śledził go do pierwszego punktu rozładunku :)

W tamtym roku był już nowy model tyle że od rozmiaru 8000. Teraz dołączy 4,5,6000? Czy to ma być zupełnie inny model teraz?

.... tylko bardzo zły, niedostosowany do soli morskiej projekt.

To już gruba przesada.

Zarówno Saltiga jak i Stella sw to świetne konstrukcje.

Swoją rolę- niezawodną pracę w trudnych warunkach- spełniają, co potwierdzi większość ludzi zajmujących się deep sea fishing'iem.

Nadal na łodziach organizujących te wyprawy można spotkać kołowrotki, które mają po kilkanaście lat i robią robotę.

Już nie wyglądają, ale nadal wywiązują się z zadań. Tylko trzeba dbać i serwisować.

Ciekawy jestem, ile razy oddawałeś swoją do serwisu przez te 5 lat.

W tamtym roku był już nowy model tyle że od rozmiaru 8000. Teraz dołączy 4,5,6000? Czy to ma być zupełnie inny model teraz?

Wiem od Pana Sonody z Japan , ze to uzupełnienie rozmiarówki dodali to co brakowało. Mieli dużo pytań o 4 ,5 i 6 k

Edytowane przez hasior
  • Like 1

Zupełnie nowy model, tak jak Hasior wyżej pisał. Pewnie pokażą go gdzieś koło maja dopiero

Jednak nie nowy model a tylko uzupełnienie o roz 4,5,6 wersji z 2019 roku.

Będzie tak wyglądała jak np rozmiar 8000 tylko mniejsza :-)

Dzieje się to samo co w nowych Daiwach.

post-61619-0-13541500-1578596601_thumb.jpg

Edytowane przez przemo_w

To już gruba przesada.

Zarówno Saltiga jak i Stella sw to świetne konstrukcje.

Swoją rolę- niezawodną pracę w trudnych warunkach- spełniają, co potwierdzi większość ludzi zajmujących się deep sea fishing'iem.

Nadal na łodziach organizujących te wyprawy można spotkać kołowrotki, które mają po kilkanaście lat i robią robotę.

Już nie wyglądają, ale nadal wywiązują się z zadań. Tylko trzeba dbać i serwisować.

Ciekawy jestem, ile razy oddawałeś swoją do serwisu przez te 5 lat.

A przeczytałeś Mój wpis - Moja kręci i jest spasowana JAK NOWA . Ja nie mam uwag do szczegółów mechanicznych. Ten model kołowrotka wymiata w klasie sprawności i TRWAŁOŚCI mechanicznej.

Ale takie niedoróbki jak pokazałem nie mogą  dotyczyć modeli z tej półki - I żaden serwis tego nie zmieni.

Właściwie to powinienem odesłać ten kołowrotek do firmy w Japoni, tam gdzie go nabyłem.

Bo to wprawdzie duperela, ale dla tych szczegółów kupujemy właśnie Mercedesy - czyż nie tak ?

Jednak nie nowy model a tylko uzupełnienie o roz 4,5,6 wersji z 2019 roku.

Będzie tak wyglądała jak np rozmiar 8000 tylko mniejsza :-)

Dzieje się to samo co w nowych Daiwach.

attachicon.gif 20200109_200210.jpg

Jak na moj gust i zdolność logicznego rozumowania to jeśli czegoś nie ma w produkcji, nie zostało jeszcze nikomu pokazane, nie ma tego w sprzedazy i pojawi sie „za jakis czas” to jest to nowosc a nie uzupelnienie :)

Jakbyś Przemek tego nie nazywal to będzie to zupelnie nowa Stella SW 2020 w rozmiarze 4,5,6000

Nie ma to zadnego znaczenia czy nowa czy uzupelnienie - juz przebieram nogami zeby biec do sklepu :) Ciekawe czy bedzie 4000 PG

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

"A przeczytałeś Mój wpis - Moja kręci i jest spasowana JAK NOWA . Ja nie mam uwag do szczegółów mechanicznych. Ten model kołowrotka wymiata w klasie sprawności i TRWAŁOŚCI mechanicznej.

Ale takie niedoróbki jak pokazałem nie mogą  dotyczyć modeli z tej półki - I żaden serwis tego nie zmieni.

Właściwie to powinienem odesłać ten kołowrotek do firmy w Japoni, tam gdzie go nabyłem.

Bo to wprawdzie duperela, ale dla tych szczegółów kupujemy właśnie Mercedesy - czyż nie tak ?"

Oddając do serwisu raz do roku choćby, miałbyś dokładnie wyczyszczone wszelkie newralgiczne miejsca obudowy i korozja nie miałaby szansy się rozwinąć.

Takie purchle, to długotrwałe zaniedbanie.

EOT

Jak na moj gust i zdolność logicznego rozumowania to jeśli czegoś nie ma w produkcji, nie zostało jeszcze nikomu pokazane, nie ma tego w sprzedazy i pojawi sie „za jakis czas” to jest to nowosc a nie uzupelnienie :)

Jakbyś Przemek tego nie nazywal to będzie to zupelnie nowa Stella SW 2020 w rozmiarze 4,5,6000

Nie ma to zadnego znaczenia czy nowa czy uzupelnienie - juz przebieram nogami zeby biec do sklepu :) Ciekawe czy bedzie 4000 PG

Z tego co mi wiadomo ,a Pan Sonoda z japantackle ma dobre wtyki w „S” to w 4000 size tylko Hg i Xg.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• Like 1