Skocz do zawartości

Praca woblera

Rekomendowane odpowiedzi

O ołowiu na tylnej kotwicy też myślałem, ale wobek już jest tonący i nie chciałbym go jeszcze dociążać - możr jakiś minichwościk?

Wobek to powiedzmy minnow, długości około 6cm, coś a'la wobki kolegi Spidi'ego, tylko ster ustawiony pod nieco większym kątem (płycej schodzący). Ster raczej typowej wielkości dla minnowa, w najszerszym miejscu jest mniej więcej tak samo szeroki, jak korpus w najszerszym miejscu. Oczko jest dość nisko osadzone.

zanim zaczniesz tak drastycznych środków spróbój najpierw na tylną kotwicę zamontować dość sporo kilka nitek dłuższej np czerwonej włuczki to napewno go uspokoi.mozesz ją skracać do osiągnięcia pracy woba która ci odpowiada a dodatkowo będzie wabic ryby.pozdrawiam.

ja bym szedł tak jak ci doradził GregorS przednie oczko mocno do góry,potem możesz przypiłować ster a jak cie to nie zadowoli to utnij ten ster i wklej nowy bardziej pionowo ale nie wiem jak obciążyłeś go w środku widocznie bardziej na ogon bo jak byś dał więcej na przód to nie powinno być sprawy a tak wogóle to fajne malowanie

Podgięcie ku górze przyspieszy pracę wobka ale zmniejszy wychylenia. Może niestety spowodować też myszkowanie. Wtedy musisz zmniejszyć powierzchnię steru. Ale ja też zacząłbym od podgięcia oczka powiedzmy o milimetr do góry. Zdziwisz się jaka różnica :D. Cięższe kotwice taż zadziałają, ale wytłumić potrafią. Cięższa na ogonie zmniejszy zamiatanie. Jednak przyjmuję, że kotwice są dobrane i tu wiele nie zmienimy.

Doradziłbym Ci podobnie jak inni, przy podginaniu oczka uważaj żebyś nie uszkodził woblera przy oczku bo najdzie wody i napęcznieje. Kotwice większa(cięższą) na tył, a jak będziesz piłować ster to zacznij nie od skrócania go, a od przypiłowania po bokach, niestety wtedy wobler z moich obserwacji co prawda delikatniej pracuje ale gorzej(nie zawsze) się trzyma nurtu. Coś za coś.

Pozdrawiam