Skocz do zawartości
  • 0

Pstrągi i ultra light.

Kuballa44

Pytanie

Myśle ze oferta kijow, linek czy blankow pozwoli na ciekawa dyskusje!

W obecnych czasach mozna w okreslonych warunkach lowic kropki uzywajac bardzo lekkich kijkow, cienkich plecionek, mikro przynet.

Lowicie tak?

Jesli tak, podzielcie sie wrazeniami, na co, jakiej wielkosci ryby, w jakich warunkach, ile trwa hol, czy macie sytuacje ze brakuje w kijku mocy? Jakich przynet uzywacie?

Ultra light staje sie szeroko rozpowszechniony, szkoda by go omijac w kwestii kropkow.

Ja sam do maja lub czerwca uzywam Sg Parabellum do 7 g, z Techronem 0,04mm i lowi mi sie super, szeroki wachlarz przynet, microjigi i drewno, obrotki, gumy...

Kropek 48 w okolo 30 sekund wyciagniety ze spokojnego dolka, przyciagniety okolo 5 metrow pod nogi, podebrany, ale zaznaczam ze holuje dosc zdecydowanie.

Zapraszam do dyskusji!

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Łowienie pstrągów ultralajtem to nieporozumienie, szczególnie na pomorzu. Pstrągi to silne ryby i duże sztuki zaraz po braniu idą prosto w zwałke. Dwa razy uda się wyholować, za trzecim ryba ląduje w zaczepie i ginie z przynętą w pysku. 

Zestaw na pstrąga powinien być tak dobrany, żeby mieć szanse na wyciągnięcie ryby życia, a taka może się trafić zawsze bo polskie rzeki są b. żyzne. Mieć taką rybe na kiju i potem całe życie narzekać, że zachciało się ultralighta. Żyłka 0.22 to minimum, a nawet grubsza w niczym pstrągom nie przeszkadza 

http://nowas.ro.com.pl/wp-content/uploads/2012/12/Pstrag-zlowiony-w-Pas%C5%82ece-przez-Piotra-Piskorskiego.jpg

• Like 14

• 0

mój punkt widzenia.
UL to niekoniecznie cały zestaw, pewne elementy muszą być wytrzymałe i basta.

@trinited - owszem masz rację, żyłka musi być wytrzymała. w niczym jednak nie przeszkadza korzystanie ze sprzętu UL

mówimy tutaj o całej gamie sprzętu z tego segmentu patrz wobki, błystki, gumki, nimfy etc....

jeżeli chodzi o kije to też nie widzę problemu, taki kij matagi 1-3,5g  wyrzutu jest właśnie dostosowany do łowienia takich ryb

nie mam stricte sprzętu UL, kij 2-14g mimo wszystko dałem radę na żyłkę 18 wyciągnąć suma 120cm, bolenia 80+

a jak sam wiesz nie są to małe i słabe ryby

obecna jakość sprzętu daje nam znaczne większą przewagę nad rybą niż 10 lat temu

• Like 4

• 0

pozostaje jeszcze "area fishing" czyli jak to nazywamy po naszemu "burdeliki" z tęczakami. Myślę że na komercji można sobie pozwolić na ul - ja przynajmniej sobie na to pozwalam. Mam takiego travela Phenixa Redeye Trout 6lb, do tego żyłka 0,12 - zestaw służy mi do połowu białoryby ale czasem jak mnie najdzie ochota na rybkę z grilla idę z nim na burdelik dać upust swoim chuciom ;)

Na dzikiej wodzie bym sobie na to nie pozwolił - szkoda ryb.

• Like 4

• 0

Dla mnie jest różnica - na łowisku komercyjnym ryba musi zostać zabita i zabrana, wiec przedłużający się z powodu delikatnego sprzętu hol nie będzie miał większego znaczenia dla jej najbliższej przyszłości.  Na dzikiej wodzie - owszem, może mieć negatywny wpływ.

• Like 6

• 0

na sanie można spokojnie używać UL - pstrąg ma gdzie uciec... na jurajskich rzeczkach musi być mocna żyłka i raczej większe przynęty... jak zobaczyłem pstrążka powyżej 5kg na rzeczce o szerokości max. 5m to zwątpiłem... dwudziestka wydaje się teraz za słaba:(((

• Like 5

• 0

Tutaj ciekawy filmik znalazłem o Area Fishing we Włoszech - widać że na takim łowisku tez możliwy jest C & R.  U nas czy w Szwecji nie spotkałem się z takim podejściem do tej pory powiem szczerze, obowiązuje z reguły 'put & take'

Tak czy siak filmik ciekawie prezentujący uroki pstrągowego UL:

• Like 2

• 0

Nie porozumienie kij Ul na pstrągi , chyba że mówimy o rybkach do 30 cm .

Nie ma możliwości przeżycia ryba po dłuższym holu w takiej temperaturze jak w lato na przeżycie . 

Jeżeli mówimy tu o pstrągach a nie o pstrążkach .

Czym krótszy hol tym większe szanse na uratowanie ryby.

• Like 4

• 0

Ciekawy jest fakt ze w takich burdelikach glownie korzysta sie z wahadelek. :)

Sa siurki gdzie rybki 30-45 cm to standard, ciezko przeskoczyc 50 cm, a prawdopodobienstwo na wieksza? Male...

Stad mowilem o okreslonych warunkach do uzywaniania takiego sprzetu.

Sadze ze jako rozumni wedkarze wiemy gdzie mozemy sobie na takie cos pozwolic, a gdzie nie. Na techronie 0,03 ii kijku do 3,5g teczak pod 40 cm zostal dociagniety pod nogi migiem ze zwaliska.

Kwestia uzywania pelnych mozliwosci sprzetu. I raczej pletki, nie zylki, co pozwoli na cienka a mocniejsza linke.

• Like 1

• 0

Pamiętam kiedyś - oj to już wiele lat temu było, chyba jeszcze w czasach przed-jerkbaitowych - pojechałem z kolegą @Gadda do Szwecji. Marny to był wyjazd pod względem wędkarskim, słaba woda i pogoda no i ogólnie mieliśmy dość. Ale Darek wtedy przypomniał sobie zna takie łowisko put & take leśne - no i jak się trafił dzień w którym pogoda uniemożliała nam 'normalne' łowienie to tam pojechaliśmy. Alternatywą byłoby przesiedzieć dzień przy flaszce w domku więc wybralismy ryby. Jakieś wklejki mieliśmy do bocznego troka  :rolleyes: i pamiętam że na tego bocznego i na gumę Darek na żyłeczę 0,14 wyjął z brzeg dwa takie kabanki co kolo 1.5kg każdy. Wiadomo że wpuszczaki ale jazdy przy tym było.

Same jeziorka były bardzo przyjemnie zaaranżowane - kompletnie dzikie, z tą różnicą że ktoś wpuścił do nich tęczaki. Trochę psuło sprawę że większość wędkarzy łowiła na krewetki no i na sztuczne przynęty było ciężej coś złowić. Ale i tak burdelik 'uratował dzień' :)

• Like 1

• 0

Kiedyś siedząc w domu myślałem żeby zabrać UL nad moją rzekę, gdy wczesną wiosną nie chciały brać. Zostawiłem jednak delikatny sprzęt w domu i jak dojechałem do rzeki i popatrzyłem w czym przyszłoby mi tym UL łowić to się tylko uśmiechnąłem i zrobiłem kilka zdjęć... Zdjęcia robione wczesną wiosną, teraz to jest tam dopiero "dżungla" zarówno w odzie jak i na brzegu.

post-52268-0-48963100-1470935013_thumb.jpg

post-52268-0-97099000-1470935021_thumb.jpg

post-52268-0-43122500-1470935030_thumb.jpg

post-52268-0-98950900-1470935038_thumb.jpg

post-52268-0-25599400-1470935046_thumb.jpg

post-52268-0-71799100-1470935056_thumb.jpg

post-52268-0-67941100-1470935064_thumb.jpg

post-52268-0-15991000-1470935072_thumb.jpg

Oczywiście jak ktoś ma "czystą " i łatwą technicznie rzeczkę, gdzie jest możliwość popuszczenia hamulca w czasie holu, to pewnie bedzie eksperymentował, do czasu jak mu 1-2 pstrągi odpłyną z przynętą.

• Like 2

• 0

Dla mnie łowienie pstrągów ULem i C&R to absolutne nieporozumienie. Tak jak koledzy, jestem zdania że przedłużanie holu, szczególnie latem jest nieodpowiedzialne. Pstrąg w dobrej kondycji na UL jest nie do okiełznania. Jeśli ma możliwość uciec w zwałkę, korzenie albo za następny zakręt - zrobi to jeśli da mu się możliwość.

Celowe nastawianie się na ryby krótkie lub niewymiarowe - jest dla mnie nie do przyjęcia.

Już widziałem jegomości z "kocią mordą" i smętnie zwisającą 0,18...

• Like 3

• 0

Jacku, w takiej rzece jak Twoja to oczywiste ze z delikatnym sprzetem nie ma sie co pchac.

Coscie sie uparli tak na przedluzanie holu? I na zabojcze temperatury?

Jutro cykne fotki swojego strumyka gdzie biegam z 7g kijkiem.

Powtorze, w okresie powiedzmy do maja-czerwca sa rzeki gdzie kropki do 50 cm jestem w stanie ta parabelka i pletka 0,06 zatrzymac i wyrwac spod drzewa. I hamulec jest na beton, po prostu wiem co kijek wytrzyma.

Edit

A takich burdelikow o jakich pisze Friko szkoda ze u nas na gesto nie ma... pobawilby sie od czasu do czasu.

Edytowane przez Kuballa44
  • Like 3

• 0

Dla mnie łowienie pstrągów ULem i C&R to absolutne nieporozumienie. Tak jak koledzy, jestem zdania że przedłużanie holu, szczególnie latem jest nieodpowiedzialne. Pstrąg w dobrej kondycji na UL jest nie do okiełznania. Jeśli ma możliwość uciec w zwałkę, korzenie albo za następny zakręt - zrobi to jeśli da mu się możliwość.

Celowe nastawianie się na ryby krótkie lub niewymiarowe - jest dla mnie nie do przyjęcia.

Już widziałem jegomości z "kocią mordą" i smętnie zwisającą 0,18...

używam kijka ul... ale reszta sprzętu jest zdecydowanie mocniejsza:) super zabawa nawet ze średnią rybą... a nawet hol większego jest bezpieczny... to kwestia dobrania odpowiedniego blanku, u mnie suzuki 4lb... po braniu pstrąg nie ucieka tylko zaczyna młynkować... problemy są przy innych rybach:)

• Like 1

• 0

Coscie sie uparli tak na przedluzanie holu? I na zabojcze temperatury?

A widziałeś jak szybko słabnie duży potok przy +30 stopniach?

Zaufaj, takich ryb przy podbieraniu nie wyciąga się z wody a co dopiero przedłuża hol witeczką i niteczką.

• Like 4

• 0

O, to to, chodzilo mi o fakt ze kropki nie robia odjazdow a mlynkuja. :)

Michal, duzo miales sytuacji gdzie nie mogles opanowac ryby na tym suzuki?

Daniel, nie bo lowienie koncze o 9 rano w takich temperaturach. A przeciez nie lowimy tylko latem, sezon trwa od stycznia, gdzie w pierwzzych paru miesiacach pstruchy nie sa az tak silne.

• Like 1

• 0

nie:) do 50 spokojnie:) raz nie młynkował, a raz odbił w bok i zahaczył za drzewo - tu żyłka 0,20 była po prostu za słaba na taką rybę... czasem jak jest czysta woda, widać branie - ze zwaliska wychyla się pysk i tylko pysk, widać rozchylenie skrzeli i wobler zostaje zassany:) na małej wodzie w zasadzie wszystkie wyciągam z gałęzi...

• Like 1

• 0

Mniejsze kropki nie robia  odjazdów ale większe już tak. A jak się trafi tęczak to pletka 0,04 go nie powstrzyma...

a co to są duże kropki? do 50 na pewno młynkują... oczywiście na odpowiedniej wędce... takie jak niżej młynkują:)

post-49552-0-79063100-1470938023_thumb.jpg

Edytowane przez czarny1
  • Like 1

• 0

Kuba, i tu też zależy na jakiej wodzie. Do tego czy trafisz lutową skarpetę czy rybę pauzującą tarło.

Nigdy nie wiesz czy za zakrętem nie stoi pstrąg życia i może dzisiaj się podniesie? Po co świadomie zmniejszać sobie szanse? Zauważyłem że część pstrągów młynkuje a inne, nie wiedzieć czemu dają dyla na odpał. Sześćdziesiona Ci tylko pomacha ogonem. Po co ku...wować na siebie i los? Najgorzej jak taka ryba urwie przynętę. Wtedy spora szansa że sobie nie poradzi. Szczególnie jeśli ktoś używa haków z zadziorami, co jest passe ;)

Ja łowię kijem 10lb (AVS 7`6``MLXF2)i żyłką 0,20 Stroft czyli 0,22 normalnie ;) Nie mam problemu żeby podać małego jiga i większego woblera. Ryba wyjeżdża szybko i sprawnie.Ryby krótkie - takie do 35cm jak widzę płynącą za przynętą, przestaję zwijać :)

• Like 2

• 0

Otoz to. Moze inaczej wyglada sprawa na innej rzece, ale u mnie rowniez mlynkuja w dolku... Bo dookola plytko, to tez i tam im nie spieszno chyba. Ten suzuki tez sie tak gleboko gnie? Bo dzieki pracujacej calosci kija(parabellum) walka toczy sie w miejscu :)

to dość specyficzna akcja, ale ugięcie głębokie... używam go raczej wyłącznie na małych rzeczkach... lubię jak ryba porządnie walczy, a tu same młynki:(

na większe rzeczki mam heersa 4-8lb... super walka, mniej młynków, za to są odjazdy i sporo skoków:)

Edytowane przez czarny1
  • Like 1