Skocz do zawartości
  • 0

Pstrągi i ultra light.

Kuballa44

Pytanie

Myśle ze oferta kijow, linek czy blankow pozwoli na ciekawa dyskusje!

W obecnych czasach mozna w okreslonych warunkach lowic kropki uzywajac bardzo lekkich kijkow, cienkich plecionek, mikro przynet.

Lowicie tak?

Jesli tak, podzielcie sie wrazeniami, na co, jakiej wielkosci ryby, w jakich warunkach, ile trwa hol, czy macie sytuacje ze brakuje w kijku mocy? Jakich przynet uzywacie?

Ultra light staje sie szeroko rozpowszechniony, szkoda by go omijac w kwestii kropkow.

Ja sam do maja lub czerwca uzywam Sg Parabellum do 7 g, z Techronem 0,04mm i lowi mi sie super, szeroki wachlarz przynet, microjigi i drewno, obrotki, gumy...

Kropek 48 w okolo 30 sekund wyciagniety ze spokojnego dolka, przyciagniety okolo 5 metrow pod nogi, podebrany, ale zaznaczam ze holuje dosc zdecydowanie.

Zapraszam do dyskusji!

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Boshhhhhh czytam fajny wątek i nagle...

Czy na zestaw ul łowi się tylko krótkie ryby? - Nie.

Czy na zestaw medium lub ciężki tylko duże biorą? - Nie.

Czy ktoś komuś każe brać udział w zawodach? - Nie.

Po co te epitety...

Chodzi o sport, sposób bycia i dobrą zabawę.

Lubię ul. Na kij do 14g miałem ryby po 10kg.

Po kiego się wypowiadać jak o ul nie masz pojęcia.

Twoim zdaniem... łowiłeś, nie? Szkoda, nie dyskredytuj zdania tych co lubią tą kategorie.

Dziadki na leszczyne i dratwe ryby ciągnęli i było dobrze.

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez ezehiel
  • Like 6

• 0

To może niech każdy łowi tak jak mu pasuje. Pasjonaci ul niech spróbują 10lb a pasjonaci 17lb niech spróbują ul. Każdy sam sobie odpowie co mu bardziej pasuje, tylko nad wodą a nie na sucho przed ekranem.

A kto powiedział, że tylko łowię na lekko?

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

• 0

Cały czas piszę tylko o rozsądku, ale - jak widać - na tym forum nic się nie zmieniło. Stwierdzam, że można łowić pstrąga na wędkę ul i podaję przykłady. Od razu czytam, że jestem plebs i w ogóle łowię małe ryby :D

Godzinę temu rozmawiałem z moim dobrym znajomym, gościem który wprowadził mnie w świat wędkarstwa muchowego. Doskonały "krętacz", świetny wędkarz.

Przypomniała nam się sytuacja sprzed dwóch lat, kiedy to łowiliśmy na jednym z łowisk sekcyjnych. Po odjezdzie ryby 60+ na wędce w klasie 6, pobiegłem do sklepu po #8, a on... #4/5. Na tak sztywnym sprzęcie ryby robiły odjazdy na żyłkach 0,28mm i nie mogłem ich zatrzymać. U niego hole miały spokojny przebieg, kilka młynków i pomalutku do podbieraka. Także moja ósemka poszła na szczupaki, a pstrągi łowiłem klasyczną piątką. I faktycznie, ryba, która nie jest szarpana kijem od szczotki jest zdecydowanie spokojniejsza :)

• Like 10

• 0

No i słusznie. Niech nikt nikomu nic na siłę nie narzuca. Sam mam mocne 10lb i jest mi z tym dobrze. Jeśli komuś jest dobrze z 6lb to po co mu narzucać 17 i odwrotnie, każdy ma swój rozum.

Najszczęśliwsi są posiadacze wędzisk bez "naniesionej"na blank wartości lb

- Łowią, nieświadomi mocy, lub niemocy swojego sprzętu.

- Łowią bez stresu i nie muszą nikomu nic udowadniać ;).

• Like 12

• 0

Uff ... już wiem dlaczego łowię spokojnie, bez zbędnej napinki. :D

Nie mam żadnego kija pod kropki z naniesionymi wartościami w lb.

• Like 2

• 0

Teraz juz rozumiem, dlaczego mi sie moimi wedkami dobrze lowi.

Yglo umiescil na nich jakies dziwne napisy, nawiazujace do moich gustow muzycznych. Zadnych cyfr.

Teraz wszystko jasne - dzieki Lepton!

• Like 6

• 0

Godzinę temu rozmawiałem z moim dobrym znajomym, gościem który wprowadził mnie w świat wędkarstwa muchowego. Doskonały "krętacz", świetny wędkarz.

Przypomniała nam się sytuacja sprzed dwóch lat, kiedy to łowiliśmy na jednym z łowisk sekcyjnych. Po odjezdzie ryby 60+ na wędce w klasie 6, pobiegłem do sklepu po #8, a on... #4/5. Na tak sztywnym sprzęcie ryby robiły odjazdy na żyłkach 0,28mm i nie mogłem ich zatrzymać. U niego hole miały spokojny przebieg, kilka młynków i pomalutku do podbieraka. Także moja ósemka poszła na szczupaki, a pstrągi łowiłem klasyczną piątką. I faktycznie, ryba, która nie jest szarpana kijem od szczotki jest zdecydowanie spokojniejsza :)

Zapolemizuję :)

Otóż duże pstrągi na muszkę często łowimy dużymi przynętami np. streamerami.

Nie jest łatwo w głębokiej szybkiej wodzie robić to wędziskiem 4/5.Nie jest łatwo rzucić - szczególnie w czasie porywów wiatru - lekkim kijem taką przynętą.

Nie jest łatwo zaciąć dużego pstrąga z dużej odległości lekkim kijem bo przecież i hak grubszy i muszka może, a często powinna, płynąc głębiej...

Sądzę, a nawet wiem, że 9 stopową muchówką w klasie 6-8 szybko j holuje się rybę na solidnym przyponie.

Muchówka  najczęściej jest dłuższa i bardziej podatna niż kij spinningowy czy castingowy i tzw, kij od szczotki muchówki raczej nie dotyczy :)

To odnośnie metody muchowej, która tu na chwilę zagościła.

Jeśli chodzi o casting lub spinning i pstrąga to gdy są zwaliska to trzeba twardziej, a gdy ich nie ma lub łowimy w jeziorze np. z łódki lekki zestaw jest fajny. :)

Szybkość holu limituje najczęściej wytrzymałość linki (plecionka, żyłka, muchowy przypon) i trzeba po prostu wyginać kij. :D

Niech korek zajęczy (albo korkoguma) i tyle...

• Like 3

• 0

Hmm, przeczytałem cały wątek i zastanawiam się nad tym UL. Lubię łowić lekko, ale nie kropki. Czasami jeżdżę nad pewną rzekę. Zazwyczaj z muchą na lipienie. Kij #5 przypon to min 0.16. Czasami lipka trudno z dziury czy zielska wyciągnąć. Holuje siłowo, czasami hol pstrąga 50 cm na tym zestawie trwa krócej. Czasami jeżdżę na kropki, ale już ze spinem. Kij 12lb do 21gr , żyłka 0,23-0,25 izazwyczaj ryba w kilka sekund jest na brzegu, ale czasami...

Ale czasami ( raz czy dwa w roku) kij niemal pod foregrip się wygina, żyłka wyjeżdż z kołowrotka i efekt końcowy bywa różny.

A rzeka taka sobie, nic specjalnego. Ot polski standard. Takie 2-4 m szerokości, trochę zwałek, choć są odcinki czeste. Spokojny nurt.

Czy warto zabrać tam UL? Pewnie że tak. Szczególnie latem, dużo gzów lata. Trzeba mieć je czym odganiać.

Edytowane przez pablom
  • Like 6

• 0

Czyli można brać muchówkę w wysokiej klasy bo się rzuca dużymi muchami, ale już UL do jigów 1-1,5g nie?:)

Muchowka w wysokich klasach np. #8 to linka 20gram, trochę inna niż jigowe 1-1,5 ;)

BTW czy 4-14 to ul??

Jeśli tak to mój stary Anos ma na sumieniu trotke 86cm z Drwęcy, ciut większego szczupaka. LBS'ów nie pamiętam, ale 10 lub 12.

Plecionka Berkleya 0,17 była chyba na "ciasno" ustawionym hamulcu.

Zbyt wiele do powiedzenia ryby nie miały.

• 0

a nie "Wielkie pstrągi w trudnych warunkach i ultra light" ....

Drogi BazyLu!

Żartobliwie zapytam - czy nie o te duże jednak w gruncie rzeczy chodzi?

Wydaje mi się, że sprzęt powinien pozwolić na szybki, pewny hol największej sztuki o połowie jakiej możesz w danym akwenie myśleć.Jak dużej? Może największej ktorą złowiłeś lub holowaleś, może największej o której z pewnoscią wiesz od innych, bo widziałeś zdjęcia lub moment wypuszczania?

Ja sobie na własny użytek wymyśliłem takie właśnie kryterium. :)

Z uporem maniaka, (koledzy z działu muchowego mają już tej porady pewnie dość ;)) , przypomnę o kontroli zestawu, usuwaniu węzłów i sprawdzaniu gladkości linki.

• Like 2

• 0

No dobra, a możecie polecić po 2 wędki w cenie do 250zł z działu UL i klasycznego NOT-UL ?

Ja mogę polecić jedną, uniwersalną i na dodatek "starą" bo produkowaną w latach '90, Powergrip CM cw 2-15 g od Cormorana oczywiście. Nie jest to bynajmniej UL w dzisiejszym rozumieniu (tfu), bo wtedy w firmach działy konstrukcyjne i marketingu nie były jeszcze opanowane przez towarzystwo spod znaku gender ...   ;)

ilustracja poniżej

post-46382-0-22160400-1480068718_thumb.jpg

• 0

Z działu UL (nie wiem czy to klasyczny UL) - Savage Gear Black Savage Spin 198cm 2-7g. Mi ten kijek bardzo przypasił. Łowię kropki w 90% na jigi (najczęściej w granicach 1g). Moim zdaniem bardzo fajna wędeczka do takiego wędkowania. Świetnie się operuje, bardzo dobrze prowadzi leciutkie jigi, w tym celu zresztą ją nabyłem. Black Savage ma dość fajny zapasik w dolniku, a to jest dla mnie bardzo ważne.

Łowiskiem jest rzeczka, w której udało mi się złowić kilka ryb, które nie przekroczyły granicy 50cm, ale było blisko. Z takiej wielkości pstrągami nie miałem nigdy większego problemu z holem, a większych nie uświadczyłem (nie znaczy, że ich nie ma). Za to jest bardzo dużo małego pstrąga, zazwyczaj udaje się złowić coś +35cm, a reszta to przedszkole. Z tego powodu łowię dość delikatnym zestawem, ale w pełni świadomie.

Robiąc wywiad nad rzeką, nie spotkałem osób, które miały by problemy z wyholowaniem jakiegoś potwora z tego ciurka, po prostu nigdy takiej ryby „nie mieli na kiju”. Za granicę przyzwoitości uważam skromne 35cm. Ryby tej wielkości naprawdę bardzo cieszą. Nie ma ich dużo, ale są wypracowane i to sprawia, że „micha” się uśmiecha. Aby się do nich „dopchać” nieraz trzeba przerzucić sporo podrostków. W moim konkretnym przypadku rodzaj sprzętu jakim łowię determinują  przede wszystkim warunki łowiska(mała populacja dużych ryb, miejscówki itd.) a dopiero później upodobania co do sprzętu i metody.

• Like 2

• 0

Swoją przygodę zacząłem z pstrągami od kija 12lb a po roku zszedłem do 8lb, po kolejnym sezonie zszedłem do 6lb i tak już łowię 4 lata. Tak jest mi najwygodniej, ryby praktycznie nie spadają i są o wiele spokojniejsze na tego typu sprzęcie. Jednak z mocniejszym sprzętem nie rozstaje się gdyż dobieram sprzęt do warunków i wciąż czekam na dzień dziecka.post-49273-0-83481800-1480071972_thumb.jpgpost-49273-0-35531400-1480072048_thumb.jpg

• Like 20

• 0

Wczoraj, odwiedziłem znajomka w pewnym sklepie wędkarskim w mieście ..... Akurat był w środku gość, co min. zarybienia robi, pozyskuje tarlaki itd. Podczas rozmowy, ten jegomość powiedział iż na rzece X w miejscowości Y wypuścił pięknego tarlaka o długości 73 cm. Większość ryb w tej rzece to ryby do 50 cm. 55 jest całkiem fajnym wydażeniem. Teraz pytanie. Czy na sprzęt UL, w rzece o szerokości 1,5 m -2,5m wodzie pełnej roślinności, kołków, i tonie innych zaczepów da radę wycholować taką rybkę? 

Rzeka jest tak niepozorna, iż większość z formumowiczów by się tam nawet nie zatrzymała. A jakie rybki żyją w Waszych wodach? Jesteście pewni iż są mniejsze od tej wyżej?

• Like 5

• 0

To pewnie wielu kolegom się narażę, ale uwielbiam wsadzać kij w mrowisko :)

Jak ktoś potrafi posługiwać się dobrej klasy kijem 8lb i plecionka PE 0.4-0.6 lub mono 6-8lb to poradzi sobie z taką rybą bez większych problemów. Może nie miałem 70+ ale największego 62cm na 8lb i linkę 3,5kg i z hamulca wyjechał najdalej do metra, resztę załatwił kij, haki za to trochę się rozgięły.

Jestem ciekawy ilu z Was łowiło dobrej klasy 6-8lb tych którzy polecają grube zestawy. Tak żeby to uczciwie porównać, a nie na zasadzie widzimisię.

A z drugiej strony mnie nie bawi szukanie jednej ryby 70+ wpuszczonej do rzeki na której 50-55cm to bardzo dobry wynik , która i tak po pierwszych 2 miechach sezony skończy w zamrażarce czy to kłusowniczej czy pseudo wędkarza, a później wszyscy będą szukać tej wpuszczonej legendy przez następnych 5 lat. Gdybym miał do dyspozycji rzeke z rybami 70+ gdzie są na gęsto i na każdym wyjściu mam z nimi kontakt używałbym wędki 10-12lb.

Co do etyki łowienia na UL, większość dużych ryb o których wiem zostało najpierw namierzonych na tarlisku później złowionych mocnym sprzętem na duże przynęty w pierwszym max drugim miesiącu sezonu (tylko o tym się nie mówi, cicho szaaa) co to ma wspólnego z wędkarstwem? To ja wole łowić 40staki a nawet 30staki na 6lb i się tym cieszyć.

Raczej rękawicy w dyskusji dalszej nie podejmę, bo żeby rozmawiać na temat czy 6 czy 12lb na jakie rzeki, przynęty itp, trzeba spędzić przynajmniej po 2 sezony z jednym i drugim na tej samej wodzie żeby wyciągać jakiekolwiek wnioski. Ja łowiłem od 12lb do 6lb, i trzeba pamiętać że 6lb nie równe 6lb blanki są różne. Jedna lepsze inne zupełnie nieudane.

A i jeszcze tak na koniec, pewnie zostanę wyśmiany. Na naszych polskich rzeczkach ja najchętniej łowiłbym pstrągi z przedziału 30-40cm a te największe zostawił w swiętym spokoju niech sobie zyja i rozmnażają się nie nękane przez nikogo, te dziko żyjące to pomniki przyrody należny się im szacunek. a nie kotwice nr 6 po mordzie i na brzeg i tak kilka razy w roku...

Edytowane przez gajosik
  • Like 24