Skocz do zawartości
  • 0

Pstrągi i ultra light.

Kuballa44

Pytanie

Myśle ze oferta kijow, linek czy blankow pozwoli na ciekawa dyskusje!

W obecnych czasach mozna w okreslonych warunkach lowic kropki uzywajac bardzo lekkich kijkow, cienkich plecionek, mikro przynet.

Lowicie tak?

Jesli tak, podzielcie sie wrazeniami, na co, jakiej wielkosci ryby, w jakich warunkach, ile trwa hol, czy macie sytuacje ze brakuje w kijku mocy? Jakich przynet uzywacie?

Ultra light staje sie szeroko rozpowszechniony, szkoda by go omijac w kwestii kropkow.

Ja sam do maja lub czerwca uzywam Sg Parabellum do 7 g, z Techronem 0,04mm i lowi mi sie super, szeroki wachlarz przynet, microjigi i drewno, obrotki, gumy...

Kropek 48 w okolo 30 sekund wyciagniety ze spokojnego dolka, przyciagniety okolo 5 metrow pod nogi, podebrany, ale zaznaczam ze holuje dosc zdecydowanie.

Zapraszam do dyskusji!

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Gajosik !!!! Zgadzam Się z Tobą w 100% !! .... na moich rzeczkach łowi się przeważnie pstrągi 30-40cm i stosuję na nie taki zestaw aby można go było przytrzymać w razie ucieczki w jakąś zawadę ale także taki zestaw który będzie dość mocno huczał przy takich rybach. Aby była finezja wędkowania, żeby złowiona ryba 35cm dawała kupę radości !!!! Aby przy takim kropku kij giął się do rękojeści !! - nie sprawiało by mi przyjemności wyholowanie takiej ryby kilkoma obrotami korbki i podniesieniem kija do góry... Czasami zdarzy się ryba 50cm ale z każdą sobie poradziłem jednak jest to najczęściej jedna-dwie-trzy do roku. Stosuję i nadal będę stosował takie zestawy na których hol małego kropka będzie mi sprawiał duuuużo przyjemności ;)! Jestem za rozsądnym "UL"

• Like 1

• 0

przede wszystkim między bajki trzeba włożyć info o jakimś tam przedłużonym holu ryb +/- 45cm na kijku 5-6lb, OK może, ale ile 20-30s ??? (a czasem wprost odwrotnie)

jest to jednak hol na "równych zasadach" , a nie użycie biegu wstecznego i urządzenia dźwigowego

• Like 9

• 0

UL jest beee... bo hol długi, morduje ryby... lalala...

Może przejrzyjmy galerie zdjęć co po niektórych. Jedna ryba i seria kilku fotek w różnych pozach, czasem zmienia się trzymający rybę albo grupowe foto gdzie się ludzie namawiają do pozowania.

Holowanie na kiju od szczotki i stalke jest najlepsze. Krótki hol i długa seria foto.

Muszkarz za to nie daje wybiegać się rybie... prawda?

Wszystko zły i niedobry UL...

Każdy kto stosuje UL to złodziej i pijak... takiego nożykiem od tapety najlepiej, często jeszcze w łuskach ryby...

Litość i trwoga.

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

• Like 6

• 0

Pamiętam początki mojego wędkarstwa. Późne lata sześćdziesiąte ubiegłego wieku. Chłonąłem wiedzę jak gąbka. Pamiętam, jak mój tato śmiał się z określeń "hak karpiowy, płociowy, węgorzowy". Powiedział mi:

"Synu, to jest bzdura! Pamiętaj, hak zawsze, ale to zawsze dobiera się do przynęty. Nie do ryby."

Naukę tą zapamiętałem i z powodzeniem stosowałem.

Ta sama zasada obowiązuje przy doborze wędziska do przynęty. Jeśli zakładam przynętę o wadze pół do jeden gram, to biorę do ręki UL-a. Proste. I nie obchodzi mnie zdanie osób, które to krytykują, łowiąc na woblery 10 cm lub wirówki nr 4. Mi sprawia przyjemność delikatne łowienie, w tym odnajduję spełnienie. Nikomu tego nie narzucam. Każdy swój rozsądek ma. Ktoś chce łowić na mocarny sprzęt, bo tak mu podpowiada doświadczenie, jego sprawa. Jego wybór. Nie krytykuję. 

I o to samo proszę.

• Like 11

• 0

No i fajnie :D

Poklepmy się po ramionach, pouśmiechajmy i róbmy co chcemy. Wszak mamy do tego prawo i nikt nie będzie nam mówił że można inaczej. a jeśli nawet powie, to co nas to obchodzi. 

Proponuję już tak na koniec ze zrozumieniem poczytać sobie zasady C&R, które są przecież tak propagowane przez to Forum. 

Aaaa, zapomniałem to nie ten dział. Przepraszam...

• Like 2

• 0

post-49605-0-99343600-1480513550_thumb.jpgWitam, magiczny 50-tak w naszych krajowych warunkach to ryba ważąca od 1 do 1,5kg, jeśli do szybkiego (czyt. bezpiecznego dla takiej ryby) holu ktoś potrzebuje kija do 15lb to proszę bardzo, natomiast jeśli ktoś inny zrobi to kijem do 6lb nie widzę w tym nic złego :) . To ja wiem najlepiej bo jednego złowiłem kijem do 6lb ;) Pozdrawiam Serdecznie

Edytowane przez skalka
  • Like 6

• 0

10 lbs to żyłka około 0.30mm

8Lbs to około 0.22mm

6 lbs to około .18?mm

Kij, kijem ale liczy się moc zestawu. To raz. Dwa, inną rybą jest pstrąg zimowy a inną letni. Więcej wytrzyma ryba zimą, a szybciej padnie nawet po krótkim holu, gdy temperatura wody ma około 18 stopni. A powyżej 20 to mało która przeżyje hol.

6 lb na pstrąga? Też mi coś. Ja 10 lbs kijem kijankę prawie 1.5 m wycholowałem. I wcale nie uważam że taki zestaw jest optymalny na sumy. Ale się da. Raz na ruski rok i przy duuuuużym szczęściu.

• Like 2

• 0

a ja sie caly sezon pstragowy bawilem z pstragami kijem do 5 gram (auriga) hole fajne ciesza wedkarza,z ryb wiekszych zadnej nie zerwalem na taki zestaw najwiekszy pstrag 58 cm ,najwiekszy lipien 47 cm stosuje nanofila iprzypon z fluorocarbonu.

Natomiast moj znajomy lowi na miesistego gawasa do 20 gram i pstrag w okolicach 45-50 cm jest przez niego windowany maxymalnie w ciagu 40 sekund na klate ,

On tak lubi natomiast ja nie widze sensu lowic tak stosunkowo niewielkich ryb na tak mocarny sprzet

identycznego gawasa mam pod sandacze i tam ryba nawet 80 plus ma malo do powiedzenia,ja natomiast chce sie nacieszyc z holu ryby odpowiednio dobranym sprzetam pod jej wielkosc 

Co do dywagacji czy ryba przezyje hol czy nie to moze lepiej nie lowic bo ok 20 procent ryb albo i wiecej gina po wypuszczeniu na skutek stresu czy tez rozwalonej przez kotwice mordy ,lub wbitego w podniebienie zerwanego twistera 

• 0

ja ostatnio sprzedałem swojego SMITH'a 5lb do USA, z kupującym miałem fajny kontakt i pierwsze co dostałem to foto 50+ z dopiskiem jak szybko (koleś był zdziwiony) ryba wyszła do powierzchni i się poddała - rzeka o typowo górskim charakterze

przed chwilą dostałem od Niego następną fotkę - 58cm

post-50364-0-27939000-1480978251_thumb.jpg

• Like 13

• 0

Jakiś czas temu wszedłem w posiadanie kija Major Craft troutino 4 lb przeznaczenie Trout area.U mnie miał służyć głównie do połowu okoni.Nie łowię po burdelach i nie sądziłem,że kij sprawdzę właśnie w jednym z nich...zgodnie z jego przeznaczeniem ;)

I tak na początku wyjechał okoń 30cm a póżniej palia 54cm.Kij pięknie amortyzował odjazdy ryby,jednak walka nie trwała w nieskończoność i ryba szybko wylądowała na brzegu po czym świetnej kondycji wróciła do wody.

Mam u siebie małą rzeczkę pstrągową i nie zawaham się go użyć w nadchodzącym sezonie...

post-56412-0-90291000-1481019679_thumb.jpg

• Like 5

• 0

Bo może warto popatrzeć na temat blanków ul z innej strony - to że producent podaje nam moc np 2-4 lb czy tez 16-30 lb według mnie trochę mija się z faktyczna mocą blanku - np są kije swimbaitowe o jednakowej mocy - 16-30 lb a różnią się dosyć mocno c.w. przynęt. Producent sugeruje nam jedynie moc linki z jaką kije będą współpracować najlepiej - tym samym można do porównać do zastosowanego uzbrojenia.Dodatkowym czynnikiem zmiennym jest akcja - i tak kij 8 lb ale xfast - będzie według mnie sporo słabszym oraz sprawi trochę więcej problemów podczas walki z rybą niż kij o akcji regular którym najzwyczajniej wyholujemy rybe szybciej - takie moje lużne przemyślenia... 

• Like 3

• 0

Dwa pełne sezony przełowiłem kijem jednego z krajowych "producentów". Długość 2,28m cw 2-12g. Taki lakoniczny opis podaje ta firma. W zestawieniu z badylem miałem kołowrotek wielkości 2500, pletka Dragon HM8X w rozmiarze 0,08 ( 6,8kg) i do tego fluorocarbon 0,20. Jestem bardzo, ale to bardzo zadowolony i nie miałem sytuacji, gdzie kij by się zamknął i nie byłoby czym holować. Złowiłem kilka ryb w rozmiarze 50-53 cm, jedną 56 i jedną 67-68 cm. Wszystko kropki. Do tego brzany, świnki i klenie. Też duże ryby. Hole dosyć szybkie, pewne i bezproblemowe. Najdłużej brzana ok 65 cm, hol w Dunajcu najdalej 3 minuty. Może kwestia łowiska, ryba miała miejsce do pływania. Nie było za dużo patyków, drzew, zwalisk i podmyć, gdzie mogłyby uciec. Podstawą po złowieniu było przytrzymanie ryby w podbieraku w wodzie. Rybki szybko dochodziły do siebie, a sesja foto zbytnio nie przeszkadzała. Ważne by rybą operować w wodzie, a do zdjęć wyciągać ją na chwilę. Nie miałem ani jednej przykrej sytuacji, aby ryby odpływały do góry brzuszkiem. Zresztą kilka ryb koledzy wyciągnęli ponownie. 

Co do słuszności lekkich zestawów. Używam w łowiskach przestronnych, ograniczonych w zaczepy. Jeśli mam zwalone drzewa, filary mostów, przeszkody w wodzie, używam mocniejszego zestawu. Zresztą często chodzę z dwoma kijami.

Edytowane przez michcio
  • Like 3

• 0

ciekaw jestem ile osób dyskredytujących UL miało ryby na na kiju UL ... (jakąś ilość pozwalającą na potwierdzenie swoich tez)

oczywiście odnoszę się do odpowiednich warunków pozwalających na użycie lekkiej wędki - nurt, przynęty, średnia populacja 35-45cm

A ile tych 45-piatek tak z ciekawosci Kamil zlowiles na te ul?

PS. Pytanie nie zlosliwe czy cos. A i pochwal sie na jaki sprzet :)

.... A jak juz zabrnalem w ten temat, to moze jednak odpuscmy :D Ja juz zrezygnowalem z czytania hehehe

Edytowane przez Del Toro

• 0

no właśnie mało :) głównie do 40cm :)

ale nawet na 4lb :) :) Gamakatsu Areatry

jednak muszę przyznać, że ostatnio ze względów finansowych i konieczności zamiany 3 wędek na jedną przeszedłem na 8lb i będę się musiał męczyć w co najmniej połowie łowisk :)

ale jak tylko się odbiję, to dokupię jakieś 5-6lb

• Like 1