Skocz do zawartości
  • 0

Pstrągi i ultra light.

Kuballa44

Pytanie

Myśle ze oferta kijow, linek czy blankow pozwoli na ciekawa dyskusje!

W obecnych czasach mozna w okreslonych warunkach lowic kropki uzywajac bardzo lekkich kijkow, cienkich plecionek, mikro przynet.

Lowicie tak?

Jesli tak, podzielcie sie wrazeniami, na co, jakiej wielkosci ryby, w jakich warunkach, ile trwa hol, czy macie sytuacje ze brakuje w kijku mocy? Jakich przynet uzywacie?

Ultra light staje sie szeroko rozpowszechniony, szkoda by go omijac w kwestii kropkow.

Ja sam do maja lub czerwca uzywam Sg Parabellum do 7 g, z Techronem 0,04mm i lowi mi sie super, szeroki wachlarz przynet, microjigi i drewno, obrotki, gumy...

Kropek 48 w okolo 30 sekund wyciagniety ze spokojnego dolka, przyciagniety okolo 5 metrow pod nogi, podebrany, ale zaznaczam ze holuje dosc zdecydowanie.

Zapraszam do dyskusji!

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Panowie, a co z zasadą że kij dobieramy do przynęty a nie do ryby?

Przy sandaczach jest ok i 18g i 40g bo gumka i kogut.

Metrowe szczupaki można łowić na muchę albo na jerki 100g i jest ok.

A przy pstrągach to się nagle zmienia?

Ja dobieram zestaw do uciągu wody i przynęty. Oczywiście, w małym siurku są mniejsze szanse na 50+, i raczej nie użyje wobka 7cm.

Nie wiem gdzie jest granica między UL a L. Wiem, że na wodach okręgu krakowskiego poza Rabą, można z czystym sumieniem łowić kijem do 7g, i pletką 8lb. Szansa na spotkanie z rybą, która osiągnie połowę mocy tego zestawu, to jak szóstka w totolotka.

Jak wyżej ktoś napisał - kij jest po to żeby pracować, a hamulec dopiero później. Jeszcze nigdy nie zerwał mi się pstrąg a mam nawyk "betonowania" hamulca. Prędzej ryba spadnie niż zerwie linkę, na za sztywnym zestawie. Zresztą właśnie po przejściu na plecionke, mam bardzo dużo spadków maluchów. I dobrze.

• Like 9

• 0

Panowie, a co z zasadą że kij dobieramy do przynęty a nie do ryby?

Przy sandaczach jest ok i 18g i 40g bo gumka i kogut.

Metrowe szczupaki można łowić na muchę albo na jerki 100g i jest ok.

I to by wystarczyło za kilka stron dyskusji :) 

• Like 4

• 0

Imienniku, dla masy wędkarzy to jest beton. Znam osobiście kolegę z naszego forum, który łowi z bardzo luźnym hamulcem, a wyniki ma rewelacyjne.

Nie sądzę, zeby istniał jeden słuszny kierunek w tej dziedzinie. Za dużo zalezy od kija, linki, i wreszcie ryby, jaką mamy zamiar łowić. A nawet przynęty, czy tniemy "w tempo" na gumkę czy na agresywnym wobku ryby same się zacinają.

• Like 2

• 0

Ja od dłuższego czasu łowie UL pstragi na Popradzie Ropie czy Dunajcu . Na kiju do 9 gr i pletce PP 0,06 zdarzały  sie przyłowy głowacicy 72 cm klenia 60 cm i ryby te wracały po walce do wody w doskonałej kondycji a obie były złowione w lecie . Kwestia tego zeby był to odpowiedni patyk który jest w stanie zmęczyc pstrąga .

A nawet jak juz by jakiś potwór uciekł z naszą przynęta w pysku to hak bezzadziorowy az tak go nie okaleczy i ryba spokojnie przezyje . A tak pozatym jakim kijem łowic na 1-4 gramowe jigi albo nimfy na małej czburaszce ?:) .

• Like 2

• 0

tak zapytam zanim się zdenerwuję i napiszę laborat ;) - czemy w ogóle cokolwiek miało by zostać w gardle ... ?

Chodziło mi oczywiście o to :

A nawet jak juz by jakiś potwór uciekł z naszą przynęta w pysku to hak bezzadziorowy az tak go nie okaleczy i ryba spokojnie przezyje . A tak pozatym jakim kijem łowic na 1-4 gramowe jigi albo nimfy na małej czburaszce ? :) .

Wiem że większość z forumowiczów ma perfekcyjną technikę holu ale może się zdarzyć ryba życia, silna i waleczna i zerwie pajęczynkę... jeśli łowimy na jiga ok,ale jeśli na woblerek.. A ten zażarty głęboko to wtedy żal i "kocia morda".

• Like 4

• 0

Myślę że jak stong na szkle #2 lata jak śnieg na wietrze i się da to na ul xul też się da.

Kolegą od kijów 25lb na strongach życzę karczy aby mogli zmęczyć swoje pałki ;)

Ładna pogoda, ciut przy jasno.. kce na ryby...

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka